DRUGA ŠANSA: Lakersi dovode centra na kojem su se već jednom ‘opekli’

Nakon što je prošlog tjedna izašla vijest da je centar Demarcus Cousins ozlijedio ligamente koljena i mogao bi propustiti čitavu iduću sezonu, Los Angeles Lakersidali su se u hitnu potragu za novim pojačanjem na toj poziciji. Budući da smo već pri kraju kolovoza, tržište slobodnih igrača se itekako osušilo pa su Lakersi bili primorani potpisati igrača koji ih je već jednom ‘opekao’. U Grad anđela dolazi Dwight Howard, nekoć jedan od najboljih igrača lige, čija je karijera u slobodnom padu otkako je 2012. prvi put obukao zlatne i ljubičaste boje Lakersa.

Kako javljaju američki mediji, Lakersi su uz Howarda za pojačanje pod košem razmatrali još i Joakima Noahu i Mo Speightsa, također dva iskusna centra čije karijere posljednjih godina i nisu u najboljem stanju. Čini se da je presudila činjenica da je Howard izgubio 10-ak kilograma, kao i to da se sastao s nekoliko igrača Lakersa, uključujući Anthonyja Davisa, koji su se kroz razgovor uvjerili da je Howard spreman okrenuti novi list u karijeri.

Ipak, sve takve izjave treba uzeti sa rezervom. Mnogi su se već našalili da Howard svako ljeto odradi bar jedan intervju u kojem tvdi da je ‘konačno sve shvatio’ i sada je spreman ‘preuzeti manju ulogu’. Onda krene sezona, on opet pretjerano traži loptu pod košem i opet unosi razdor u dežurnu svlačionicu u kojoj se te godine našao.

Opasnost svakako predstavljaju i ozljede. Upravo je ozljeda leđa bila glavni faktor u Howardovom ispadanju iz elitnog kruga igrača, a prošle sezone odigrao je samo 9 utakmica za Washington Wizardse prije nego je propustio ostatak sezone zbog ozljede gluteusa. U ožujku je otkriveno da je uz to imao problema i sa ozljedom stražnje lože.

Iako mu je trenutna liječnička slika dobra, Howard će u prosincu napuniti 34 godine i upitno je hoće li biti dostupan treneru Franku Vogelu tijekom čitave sezone. Upravo bi iz tog razloga Lakersi mogli biti oprezni s njegovim minutama i startnu poziciju prepustiti Javaleu McGeeju, par godina mlađem centru koji obranom i skokovima danas može ponuditi otprilike jednako kao Howard.



Dwight Howard svoje najbolje igračke dane proveo je u prugastom dresu Orlando Magica, koji su ga 2004. godine izabrali kao prvi pick na draftu izravno iz srednje škole. U Orlandu je prije 26. rođendana osvojio 3 nagrade za najboljeg obrambenog igrača lige, odveo momčad do finala 2009. godine gdje su ih zaustavili upravo Lakersi, a 2011. godine završio je kao drugi u glasovanju za MVP nagradu.

Mnogi su tada smatrali da će Howard biti jedan od najboljih igrača proteklog desetljeća, no nakon što je dramatično isforsirao razmjenu u Lakerse, ozljede i svađe sa suigračima ubrzo su ga pretvorili u igrača prije čijeg potpisivanja generalni menadžeri momčadi oprezno kalkuliraju pluseve i minuse.

Nakon razočaravajuće sezone u Lakersima i razmirica sa Kobejem Bryantom, Howard je proveo 3 godine u Houstonu Rocketsima, gdje nije bio u dobrom odnosu ni sa suigračem Jamesom Hardenom, a osim možda finala zapadne konferencije 2015. godine, nisu postigli ni značajan timski uspjeh. Posljednje 3 sezone proveo je ‘putujući’ po istočnoj konferenciji, prvo u Atlanti, zatim u Charlotteu, a prošle godine u Washingtonu. Iz Washingtona su ga ovo ljeto razmjenili u Memphis Grizzliese, koji su raskinuli ugovor s njim i omogućili njegov povratak u Hollywood.

Ukoliko Howard uspije ostati na terenu bar 70 utakmica, ponudi solidnu obranu reketa i ne oduzima puno šuteva od zvijezda momčadi LeBrona Jamesa i Anthonyja Davisa, ovaj potez itekako će se isplatiti Lakersima. Dovode ga na ‘minimalac’, a ugovor nije ni zajamčen, stoga u slučaju neke ozljede prije siječnja mogu raskinuti ugovor s Howardom.

U najgorem slučaju, Lakersi će tijekom sezone opet morati tražiti dubinu pod košem na još siromašnijem tržištu. U najboljem, izmjena trojca Davis-McGee-Howard pod košem u obrani bi mogla biti strah i trepet za svaki napad lige.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI