DINAMO I BENFICA IGRAJU UTAKMICU VISOKOG RIZIKA! U Zagreb stižu najveći rivali BBB-a i bit će pakao!

Raspisali se svi o prijateljstvu navijača Hajduka i Benfice, u okviru priče o sljedećem suparniku Dinama u Europskoj ligi, portugalskoj, lisabonskoj i nadasve velikoj Benfici. Koja svoj ugled u europskom i svjetskom nogometu duguje i kvalitetom i navijačima i uspjesima i legendarnim Eusebijom koji je bio jedan od najboljih ngometaša svijeta.
Benfica ima golemu navijačku podršku, jedno vrijeme je bila klub s najbrojnijim članstvom na svijetu, njihov stari stadion Luz primao je 120 tisuća gledatelja, a atmosfera je na njemu bila uzavrela do te mjere da su mnogi na utakmice dolazili i sa čepićima za uši.
Već tridesetak godina Benfica ima svoju navijačku skupinu – No name boys. Da, oni su u velikom prijateljstvu i bratstvu sa splitskom Torcidom, no priča o toj vezi nadasve je topla, makar i neugodna, tragična. To je zapravo prijateljstvo nastalo nakon događaja koji se zbio početkom rata u Hrvatskoj, kada su poginula trojica navijača Benfice. Koji su došli u Split na utakmicu Lige prvaka Benfice i Hajduka u skupini (0-0).
Troje mladih ljudi Gullit (Jorge “Gullit” Maurício) njihov vođa, Tino (Laurentino “Tino” Soares) i Rita (Ana Rita Fernandes) pripadnika tih No name boysa prevalili su dugačak put kako bi gledali utakmicu u Splitu. Vraćajući se iz Splita, negdje u Pirinejima doživjeli su prometnu nesreću u kojoj su izgubili živote.
Na uzvratnoj utakmici (2-1 za Benficu) Torcida je došla na stadion Benfice sa cvijećem, nakon čega je započelo iskreno i pravo prijateljstvo između ove dvije navijačke skupine. Ovacije prepunog stadiona La Luz kada su polagali cvijeće ispod tribine za poginule prijatelje scena je koja se svima urezala u pamćenje. Gledalištem stadiona upravo u tom trenutku šetala je jednostavna poruka ‘Freedom for Croatia’, ‘Sloboda za Hrvatsku’, ispisana na ogromnom platnu i potpisana od strane No Name Boysa.
Tako je taj tragičan događaj koji se zbio dalekog 18. rujna 1994. godine zbližio je, zbratimio dvije navijačke skupine splitsku Torcidu i lisabonske No name boys. Prijateljstvo začeto tada, bremenitih i ratnih 90-tih godina traje i do današnjih dana.
Koliko je duboko to prijatelljstvo svjedoče i transparentne poruke jedni drugima za vrijeme utakmica. Tako su nedavno No name boysi odali počast tragično poginulom navijaču Hajduka izvjesivši transparent na prvenstvenoj utakmici protiv Chavesa. Razvili su veliki natpis “Blato živi vječno” na bijeloj podlozi u vrhu tribine i ukrasili ga bakljadom. Natpis je podigla navijačka skupina ‘No Name Boys’. Transparent je podignut u čast Ivana Mate Blaževića, poznatijeg pod nadimkom Blato, 23-godišnjeg pripadnika Torcide koji je u petak preminuo nakon što je izboden nožem u jednom kafiću u Stobreču.
Danas ne čudi da navijači Hajduka putuju na europske utakmice Benfice, kao što ne čudi kada pripadnici Benficine navijačke skupine dolaze na bitne utkmice Hajduka. Tako valja očekivati i dio Torcide među Benficinim navijačima u Zagrebu. Napose, zbog rivaliteta Dinama i Hajduka, te Torcide i BBB…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI