DALIĆ IMA ZADATAK TEŽI OD PLASMANA NA SP! HNS je izborniku nametnuo nemoguću misiju!

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Naime, ako ste primijetili, Dalić od prvoga dana svojeg mandata ponavlja jednu tezu

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, Zlatko Dalić, neosporno ima neki realan plan ili viziju kako proći Grčku i osigurati plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Dalić je pokazao još u posljednjoj kvalifikacijskoj utakmici s Ukrajinom kako ima ideju, Hrvatska je 20-ak minuta igrala odličan nogomet, ali mu samo treba nešto vremena da je provede u djelo. Ono što je važnije Dalić je podigao momčadski duh i vratio onaj naboj koji je, kako je kazao Modrić, nestao možda čak i odavno.

Hoće li Dalić implementirati kakav napadački ili obrambeni mehanizam u ovako kratkom roku, odnosno, hoće li konačno netko početi iskorištavati puni potencijal ove reprezentacije, vidjet ćemo 9. odnosno, 12. studenog. No, do tada Dalić ima još jednu misiju i to puno težu od plasmana u Rusiju, gotovo nemoguću misiju.

Mobilizacija

Naime, ako ste primijetili, Dalić od prvoga dana svojeg mandata moli da se navijači vrate, odnosno, pokušava smiriti ratno stanje između Saveza i navijača. Hrvatsku više ne prati vojska navijača na gostovanja, na hrvatskim stadionima okuplja se sve manje ljudi, a gotovo sve navijačke skupine bojkotiraju nacionalnu momčad zbog animoziteta prema HNS-u. Bojkot traje već neko vrijeme, a kakvo je pravo stanje navijačke scene u Hrvatskoj moglo se vidjeti na posljednjim utakmicama na Maksimiru te na onoj s Finskom na Rujevici kada je većinu vremena bila tišina, a najglasije je bilo kada se zviždalo hrvatskim igračima i treneru Čačiću.

Za to nisu toliko krivi ni igrači ni treneri, dobro prema nekima čak i jesu zbog svjedočenja pojedinaca na Mamićevu suđenju i sveopćeg stanja u hrvatskom nogometu, no veliki dio reprezentacije možda i nije zaslužio takvu apatičnu atmosferu.



Dalić je došao u vrijeme kada je bojkot reprezentacije u punome jeku, kada je na tribinama sve manje navijača i kada ih zapravo reprezentacija više toliko i ne zanima. U mjesec dana, Dalić je valjda dobio naputak da mobilizira navijače kako god zna i umije, stoga u svakom svom pojavljivanju bilo pred kamerama, na portalima u novinama, poziva navijače da se vrate na tribine i zaborave na rat sa Savezom.

Svaka čast na trudu, ali…

U svojem posljednjem obraćanju, za HRT, Dalić je govorio baš o tome, o povratku navijača na tribine za utakmicu na Maksimiru protiv Grčke u dodatnim kvalifikacijama za plasman na SP.

Nije vrijeme za rat, za borbe koje se dešavaju. Moramo stati iza reprezentacije te joj dati veliku podršku i ja zaista pozivam sve hrvatske navijače da budu naš 12. igrač u Maksimiru, da budu prepune tribine. Treba nam njihova podrška i snaga, obećajem da će igrači dati maksimum. Reprezentacije je svetinja, očekujem pune tribine i punu potporu hrvatskih navijača”, izjavio je Dalić.

Radi se o dvije utakmice, o sedam dana, moramo napraviti dobar ambijent i atmosferu, tražim ljude koji su autoritet u reprezentaciji, koji su borbeni kao ja, da su ponosni te da žele dobar rezultat. U tih sedam dana moramo dignuti momčad i ginuti za Hrvatsku”, naglasio je još jednom Dalić.

Moramo reći, svaka čast Daliću što se trudi, njegovi prethodnici, a pogotovo prethodnik Čačić, nije se baš trudio pomiriti Savez i navijače ili možda HNS to od njega nije tražio. Svaka čast Daliću što se trudi, ali ovo bi zaista mogla biti nemoguća misija!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI