Cijeli tekst Mamićeve optužnice iznenadit će i one najtvrdokornije

screenshot

Evo ugodnog štiva za plažu na 695 stranica

Tekst druge optužnice koja tereti Zdravka Mamića, nominalnog savjetnika uprave GNK Dinamo, za udruženje u pothvat kojim je sa svojim sinom Marijem, bratom Zoranom te Damirom Vrbanovićem i još trojicom poduzetnika izvlačio novac iz kluba, izašao je u javnost.

Većina kaznenih djela za koja je Mamić optužen počinjena su prije nego što su BiH i Hrvatska 2012. potpisale Sporazum o izručenju. Tamošnji portal Žurnal.info danas piše da bi upravo to mogla biti jedna od prepreka da se bivši izvršni direktor zagrebačkog kluba izruči Hrvatskoj koja je za njim raspisala međunarodnu tjeralicu.

Žurnal je objavio i kompletnu optužnicu protiv Mamića koju je USKOK podigao u srpnju 2017. godine, a koja je sastavni dio zahtjeva za njegovo izručenje. U pitanju je optužnica koja sadrži 690 stranica, a u kojoj je detaljno opisan kriminal koji je Mamić počinio u razdoblju od prosinca 2004. do kraja 2015. godine.

Optužno vijeće 21. svibnja potvrdilo je drugu USKOK-ovu optužnicu protiv Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika koje Tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, klub Dinamo oštetili za oko 200 milijuna kuna, a protiv Zdravka Mamića tada je određen i istražni zatvor.

USKOK-ovi svjedoci Šime Vrsaljko i njegov otac Mladen naveli su kako su tijekom 2009. potpisali prvi menadžerski ugovor s Marijem Mamićem o zastupanju igrača Šime Vrsaljka koji je u to vrijeme bio maloljetan. Naime, preko obiteljskog prijatelja Igora Mlinara bilo im je poručeno da bi bilo dobro, ako žele da Šime Vrsaljko nastavi igrati u GNK Dinamo i ostvari nogometnu karijeru, da potpišu menadžerski ugovor s Marijem Mamićem.



“Iako prvookrivljeni Zdravko Mamić koji je rukovodio radom GNK Dinamo nije izravno rekao da je potrebno da surađuju s okrivljenim Marijem Mamićem, to se podrazumijevalo jer je cijeli niz igrača, kako u GNK Dinamo, tako i u NK Lokomotiva, imao zaključene ugovore s trećeokrivljenim Marijem Mamićem, a među njima su bili i Dejan Lovren, Mateo Kovačić, Tin Jedvaj, Ivan Kelava i cijeli niz drugih igrača.

Evo cjelovitog teksta optužnice.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI