Bankar koji nikada nije igrao nogomet i puši 80 cigareta na dan!

screenshot/raiuno

Nešto se događa s Chelseajem, a možda je bolje reći, netko se dogodio Chelseaju. Dok su europski velikani pojačavali redove velikim i zvučnim imenima i gomilali nove igrače, Cheslea je strateški uložio svoj novac i pokrpao tri rupe koje su zadavale najviše glavobolja u protekloj sezoni.

Riješen je problem s vratarom, otišao je nezadovoljni Curtois, a došao perspektivni Kepa. Stigao je Jorginho iz Napolija, koji bi trebao biti partner Kanteu, odnosno pomagati mu pri tranziciji, a tu je i Mateo Kovačić, veznjak koji bi trebao u popuniti trolist s Jorginhom i Kanteom i čija bi primarna zadaća trebala biti kreacija.

Međutim niti jedno od navedenih pojačanja nije ono glavno i najveće. Dakako, najveće pojačanje Chesleaja je menadžer, to jest, u njegovom slučaju trener (pojasnit ćemo zašto), Maurizio Sarri. Riječ je o vrlo osebujnoj personi koja je u svega dvije utakmice na kormilu Chelseja uspjela preustrojiti i osvježiti momčad. U dvije su utakmice (Huddersfield i Arsenal) imali čak 1377 dodavanja, što je suluda brojka, a zabili su šest golova i primili dva. Engleski mediji tvrde, a mi se možemo samo složiti, da je ovo najbolji Chelsea u posljednjih desetak godina.

A tko je zapravo Maurizio Sarri? 

Prvo valja reći da Maurizio Sarri nikada nije igrao nogomet, a dozu možda čak i bizarnosti ovoj priči dodaje i činjenica da je u trenerski posao ušao tek s 41 godinom i to kao trener talijanskog petoligaša. Maurizio Sarri je bankar i bio je vrlo uspješan u svom poslu, ambiciozan, čak je vrlo rano dogurao do pozicije direktora u jednoj loklanoj banci, a potom je postao direktor u Banca Monte dei Paschi di Siena, najstarijoj banci na svijetu.



Bizarno ili ne, Sarriju je bankarski posao i direktorska pozicija bilo sve, ali ne i ispunjenje sna. On je svoj san živio onog trenutka kada je skinuo odijelo, navukao trenirku iz koje i dan danas ne izlazi. Nakon posla Sarri je svo slobodno vrijeme provodio gledajući i proučavajući nogomet, ali ne fanatično, već analitički. Sarri se ubrzo okušao kao trener niželigaša, ali nikako nije mogao balansirati bankarski posao i onaj trenerski, pa se odlučio za jedino njemu logično riješenje. Te 2000. godine, dao je otkaz u banci i preuzeo petoligaša Sansovina i tu kreće turbulentan uspon.

Obitelji je objasnio da će pokušati u tri godine osvojiti naslov sa svojim klubom i ako ne uspije da prekida karijeru. U prvoj sezoni prošao je u četvrtu, a potom i u treću ligu, međutim, na priliku u vrhunskom talijanskom nogometu čekao je čak devet godina, za neke dovoljno da odustanu od ovog poziva, za Sarrija je to bio motiv više.

Preuzeo je Empoli 2012. godine i napokon je dobio šansu pokazati svima što može. U prvoj sezoni u Serie B dogurao je do ‘play-offa’, ali je nesretno izgubio od Livorna. Međutim, u sljedećoj sezoni je pomeo cijelu ligu i kao od šale se plasirao u Seire A.

S 55 godina Sarri je dogurao do Serie A, a još je luđe što je s najslabijom i najmanje plaćenom momčadi uspio ostati u prvoj ligi, premda su mu svi predviđali debakl.

Mnogi Sarrija nazivaju Arrigom Sacchijem novog doba, a baš je legendarni strateg bio taj koji ga je prvi prepoznao i savjetovao Milanu da ga dovedu. “Imam za vas dugoročno trenersko rješenje, Sarri je genijalac koji dolazi, vaše rješenje za idućih 10 godina”, rekao je to Sacchi ljudima iz Milana 2014. godine, ali su ga ipak prepustili Napoliju.

Mister 33

“Ovo je najmetodičniji trener u povijesti Napolija”, rekao je to Aurelio de Laurentiis nakon prvih priprema te je naglasio da je Sarri čisti genijalac. Kad smo spomenuli metodičnost, treba reći da Sarri nosi nadimak ‘mister 33’ i to baš zbog svoje metodičnosti. Naime, još u Sansovinu je imao tekicu s čak 33 detaljno razrađene akcije u napadačkim prekidima i još brojne alternative za ulazak u protivničku trećinu.

Sarri je taktički perfekcionist koji preferira i prakticira savršeni pozicijski nogomet, ali što je najvažnije, on vidi ono što mnogi treneri u modernom nogometu previde, a je kako izvući maksimum iz igrača na nekoj poziciji. Ne treba nabrajati kolikim je, usudit ćemo se reći, prosječnim igračima, podigao vrijednost utilizirajući njihove sposobnosti na savršen način.

Upravo zato ga je Abramovič doveo u Chelsea. Moćni Rus polako gubi utrku sa superbogatašima i jedino logično riješenje bilo mu je dovesti vrhunskog stratega koji će iz ogromnog bazena s igračima, koje je stvarao i gomilao godinama, znati izvući one prave i od njih stvoriti kompetentnu momčad koja će osvajati trofeje.

Sarri bi mogao biti taj čovjek. Međutim, moderni nogomet i treneri poput Mourinha, Contea, Beniteza, Ancelottija, koji su upravljali Chesleajem proteklih godina, navikli su navijače i Abramoviča na brzi uspjeh ili u njihovu slučaju neuspjeh. Sarri je po dolasku u Chelsea rekao da će momčad tek blistati u drugom dijelu sezone te kako će im trebati dva mjeseca da pohvataju sve njegove ideje. Dakle, Sarriju će trebati vremena da napravi nešto od Chelseaja, koji je proteklih godinama igrao uglavnom defenzivni nogomet, a kako vidimo u dvije utakmice u Premiershipu, toj je eri došao kraj.

Strastveni pušač

‘Mister 33’ poznat je po svojoj metodičnosti, ali ne nedostaje mu niti kontroverze. Naime, čovjek puši 80 cigareta dnevno! Na utakmici s Huddersfieldom uhvatili su ga kako žvače cigaretu. Ne, nije riječ o žvaki, duhanu za žvakanje, čovjek je žvakao čitavu cigaretu. To je trenutno Sarrijev najveći problem. Na Stamfordu su mu napravili posebnu prostoriju u kojoj puši, ali na gostovanjima neće imati taj luksuz.

Nekima je Sarri čudak jer je jedan od rijetkih trenera danas koji odbija utakmice voditi u odijelima. “Nastaviti ću nositi trenirku na klupi. Ako me pak predsjednik zamoli da pri intervjuima obučem odijelo, to mogu napraviti. Ali na klupi mogu nositi samo trenirku“, izjavio je Sarri još dok je bio u Napoliju.

Ono što će se svidjeti engleskim medijima jest i činjenica da Sarri nema dlake na jeziku, to jest da je pravi temperamentni Talijan. Jednom je prilikom mrtav hladan rekao da Roberto Mancini izgleda kao homoseksualac, a ne kao trener. Drugom je prilikom rekao jednoj novinarki na medijskoj konferenciji da joj “neće reći da odjebe jer je lijepa žena”.

Jedan je od rijetkih trenera koje transferi i sage i trakavice koje se vuku za njima, uopće ne zanimaju, što je suludo u modernom nogometu, a posebice u Engleskoj gdje su treneri u funkciji menadžera. Međutim, Sarrija to ne zanima, on živi i diše nogomet, a sada ima misiju osvojiti s Chelseajem sve što se osvojiti da.

E da, još valja reći da je ovaj metodični strastveni pušač zanimljiva nadimka, prema mnogima, najbolji trener današnjice i nogometni revolucionar. Pa idemo onda vidjeti što može u najjačoj ligi svijeta s moćnim Chelseajem.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI