BALKANSKI KRALJ SPORTSKIH NAMJEŠTANJA: ‘Gdje su Hrvati i Srbi tu ima namještajna. S Hrvatima sam radio i opet ću’!

screenshot

Velika policijska akcija vezana uz namještanje nogometnih utakmica i pranje novca u Belgiji, postala je glavna tema gotovo svih europskih medija jer se istraga širi daleko izvan granica Belgije. U takozvanoj aferi ‘Čiste ruke’ umješana su brojna poznata lica iz svijeta nogometa, a dio te priče je i Club Brugge, odnosno njihov trener Ivan Leko.

Leko je u utorak uvečer priveden na ispitivanje i tamo se zadržao dosta dugo, dovoljno da se u klubu otkaže trening. Leki su pretresli ured i dom, a sve zbog suradnje i prijateljevanja s poznatim nogometnim agentom Dejanom Veljkovićem, takozvanim kraljem transfera u Belgiji. Veljković zajednos Mogijem Bayatom drži gotovo monopol u Belgiji kada su u pitanju transferi i ništa se, navodno, ne obavlja bez njihova odobrenja.

Cijelu je situaciju komentirao Velibor Džarovski, čije izjave prenosi 24sata, koji Džarovskog nazivaju sportskim i estradnim kraljem namještaljki.

U Belgiji se namješta najviše u Europi, zato što je ondje bilo najviše igrača iz država nastalih raspadom Jugoslavije. To sam pričao prije deset godina. Nigdje se ne namješta nego u Belgiji. Kad je Standard izgubio od Waregema, ‘riknula’ je cijela kladiteljska Europa”, rekao je to Džarovski.

Iznenađuje li ga upletenost Srba i Hrvata?



Ma kakvi, gdje su Srbi i Hrvati tu ima najviše namještanja. I ja sam radio i namještao s Hrvatima te ću tako raditi i ubuduće. Gledajte, belgijska policija prisluškuje cijelu Europu, imaju itekako sofisticirane metode protiv namještanja, te ako su izdvojili Leku i Dejana Veljkovića, siguran sam da njih dvojica imaju nekakve veze s namještanjem”, tvrdi Džarovski.

Ivan Leko je proveo noć u pritvoru, ali njegov je odvjetnik optimističan.

S obzirom na njegovo svjedočenje i njegove današnje izjave, mogu vam reći da je saslušanje prošlo briljantno. Sada sve izgleda bolje i poručujem svima u klubu i svim navijačima: Leko se uskoro vraća”, rekao je odvjetnik Walter Van Steenbrugge.

Zaplijenjeno je više od 800 tisuća eura samo u Srbiji

Podsjećamo, istraga je pokrenuta krajem 2017. nakon izvješća Jedinice za sportske prijevare. Njom su obuhvaćene sumnjive financijske transakcije unutar prve belgijske lige, a tijekom istrage su se pojavile naznake na namještanje rezultata utakmica iz sezone 2017./2018.

Racije, konkretno njih 44 kako piše list “L’Echo” su provedene u klubovima Anderlechtu, Club de Bruggesu, Standardu i Antwerpu. Racije su provedene kod vodećih ljudi iz tih klubova, kod agenata igrača, kod sudaca, kod jednog odvjetnika, u računovodstvenom uredu, kod jednog trenera, kod nekoliko novinara i kod još nekolicine mogućih suučesnika.

Osim toga, racije u vezi s ovim slučajem provedene su i u inozemstvu – u Francuskoj, Luksembugu, na Cipru, u Crenoj Gori, Srbiji i u Makedoniji. Samo u Beogradu i Nišu zaplijenjeno je 800.000 eura

Facebook Comments

Loading...
DIJELI