Bad Blue Boys – jedina navijačka skupina koja grize poput buldoga i zbog kluba prolijeva krv, znoj i suze!

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Hvala vam što već 31. godinu ne odustajete od jednog i jedinog cilja - vratiti Dinamo navijačima. Hvala vam što se na utakmice odlazili baš s tim ciljem, hvala što niste tek nekakva kazališna publika koju ne zanima ništa drugo osim golova i mjesta na ljestvici. Hvala vam što niste zamrzili Dinamo zbog onog u što se pretvorio.

Navijačka skupina Dinama, Bad Blue Boys, danas, 17. ožujka, slavi svoj 31. rođendan. E pa, za početak, sretan vam rođendan! A sada vam treba reći jedno veliko – hvala! Zašto? Recimo to ovako, zato što ste svoj navijački staž posvetili borbi za svoj klub. Zato što se godinama svim raspoloživim sredstvima, ma kako radikalna ta sredstva bila, ukazivali na sve nepravilnosti u Maksimirskoj 128. Zato što ste odolijevali represijama, zato što se trpili ‘rasturanje’ igračkog kadra kako bi se punile blagajne i džepovi. Zato što ste primali pendrekom po leđima zbog skandiranja protiv sistema koji godinama izjeda hrvatski nogomet, kako onaj prije Mamićeve ere, tako i onaj za vrijeme njegove vladavine. Zato što vas nisu previše zanimale koreografije, spektakularni transparenti i sav taj navijački folklor koji se uvriježio u klubovima koji imaju uređenu politiku i u klubovima koji igraju po ligama u kojima jedan čovjek ne upravlja čitavom nogometnom organizacijom.

Hvala vam što već 31. godinu ne odustajete od jednog i jedinog cilja – vratiti Dinamo navijačima. Hvala vam što se na utakmice odlazili baš s tim ciljem, hvala što niste tek nekakva kazališna publika koju ne zanima ništa drugo osim golova i mjesta na ljestvici. Hvala vam što niste zamrzili Dinamo zbog onog u što se pretvorio.

Baš ste zato, vi BBB-ovci, zapravo Dinamo, ma koliko se danas čini da navijači nemaju baš nikakvu ulogu u hrvatskom nogometu. Svima nam je jasno kako Hrvatska u mnogočemu kasni za ostatkom svijeta, kod nas je sve nekako usporeno, svugdje se radi sa zakašnjenjem i nekako iskrivljeno, od pravosuđa, birokracije, zdravstva, pa sve do vodstva u hrvatskom nogometu, Dinamu… Eto, opet hvala što se godinama trpjeli sporost sistema i što se godinama niste predavali i hvala što se pokazali svijetu što znači voljeti klub.

Nažalost, cijela ta borba očito je ostavila traga, ljudi su se valjda umorili, ostarili ili što već, ali zadržali su svoje principe. BBB-ovaca danas možda nema previše na tribinama, nema ih koliko ih je nekada bilo, ali to je i dalje navijačka skupina s možda najjačim karakterom na svijetu. To je skupina navijača koja nikada nije bila nečija ‘igračka’ koja pristaje na bilo kakav kompromis zarad mira i blagostanja u klubu. BBB je navijačka skupina koja je žrtvovala svoju ljubav dugogodišnjim bojkotom kako bi ukazala na sve probleme koji satiru klub iznutra, a takvih navijača vjerojatno na cijelom svijetu nema.

Žalosti na kraju činjenica da se BBB-ovcima nikada nije odalo priznanje za njihovu ulogu u borbi za klub. Oni ga vjerojatno nikada neće ni tražiti, ali treba s vremena na vrijeme naglasiti da su oni jedini navijači koji su više puta prolijevali krv, znoj i suze kako bi Dinamo imao čist obraz. Jedina su navijačka skupina koja je točan odraz svog navijačkog simbola, buldoga, psa koji jednom kad zagrize ne pušta!



Na kraju, još jednom treba reći hvala, ali ovoga puta za budućnost koju su stvorili. Reći ćemo ovako. Neka je ova minorna brojka BBB-ovaca koja trenutno dolazi na Maksimir tek svojevrsna smjena generacija, ali generacije koje dolaze imat će, zahvaljujući vama, manje turbulentnu budućnost.

Vi ste Dinamo, bilo da vas je dvjesto ili dvadeset tisuća na tribini, bili ste Dinamo i za vrijeme bojkota, bili ste Dinamo i na gostovanjima, bili ste Dinamo i ostanite Dinamo jer bez vas on danas, kao takav, ne bi ni postojao!

Još jednom, sretan vam rođendan i grizite i dalje poput buldoga!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI