William Waldorf Astor – najbogatiji Amerikanac postao britanski lord (1848.)

0
66

Dana 31. ožujka 1848. godine rođen je William Waldorf Astor, svojevremeno najbogatiji čovjek u SAD-u. Rodio se samo dva dana nakon što je umro njegov pradjed John Jacob Astor – osnivač golemog bogatstva obitelji Astor, koji se doselio iz Njemačke, a bio je vjerojatno prvi mutimilijunaš u povijesti SAD-a. William Waldorf Astor naslijedio je velik dio obiteljskog bogatstva, uključujući prostrana zemljišta na Manhattanu.

Na jednom od svojih zemljišta izgradio je znameniti hotel Waldorf. Njegov je rođak u susjedstvu sagradio hotel Astoria, pa je spajanjem tih hotela nastala slavna Waldorf-Astoria, svojedobno najveći i najpoznatiji hotel na cijelom svijetu. Zanimljivo je da je na tom zemljištu kasnije sagrađen Empire State Building, dugogodišnji vlasnik titule najvišeg nebodera na svijetu.

Loading...

William Waldorf Astor preselio se 1890-ih godina iz SAD-a u Englesku. Ondje je kupio golemi dvorac Cliveden, smješten uz obalu Temze, desetak kilometara uzvodno od Windsora. Toliko je novca davao u dobrotvorne svrhe da je 1916. dobio titulu baruna, čime je postao britanski lord. Kasnije je unaprijeđen u rang vikonta (engl. viscount).

Umro je 1919. godine u Engleskoj, u 72. godini, a pokopan je kod dvorca Cliveden.

Original možete pronaći na povijest.hr