Ukinut Županijski dom Hrvatskog sabora (2001.)

0
118

Ukidanjem Županijskog doma Republika Hrvatska prebacila se na jednodomni parlamentarizam, koji danas prevladava u svijetu

Dana 28. ožujka 2001. godine ukinut je Županijski dom Hrvatskog sabora. Za tu je promjenu bilo potrebno preinačenje Ustava Republike Hrvatske, što je doista učinjeno dvotrećinskom većinom glasova svih zastupnika u Zastupničkom domu (na prethodnim je izborima za Zastupnički dom većinu bila osvojila koalicija sastavljena od šest stranaka – SDP-a, HSLS-a, HSS-a, IDS-a, LS-a i HNS-a). Na spomenute ustavne promjene podnesena je žalba Ustavnom sudu, no odbačena je.

Napomenimo, većinu u Županijskom domu u trenutku njegova ukidanja imala je Hrvatska demokratska zajednica, koja je na izborima 1997. godine bila osvojila 40 od 68 mandata. Ukidanjem Županijskog doma Republika Hrvatska prebacila se na jednodomni parlamentarizam, koji danas prevladava u svijetu (nešto više od polovice svjetskih država prakticira jednodomni parlamentarizam, a ostatak ih posjeduje dvodomne parlamente).

piše: Dražen Krajcar

Loading...