Ubijen Ibrahim-paša – veliki vezir Sulejmana Veličanstvenog (1536.)

0
236

Veliki vezir Sulejmana Veličanstvenog zvao se Ibrahim-paša Paržanin. Ubijen je 15. ožujka 1536. godine. Turci ga nazivaju Pargalı İbrahim Paşa, a ime Pargali ili Paržanin dolazi od naziva rodnog grada Parga u Grčkoj. Taj se grad nalazi na zapadnoj grčkoj obali, južno od otoka Krfa. Ibrahim-paša bio je Grk i pravoslavni kršćanin, no kasnije je, izgleda, prisilno preobraćen na islam.

Premda je isprva bio neka vrsta roba, dobio je dobro obrazovanje, a u mladosti se sprijateljio se čak sa slavnim Sulejmanom – budućim vladarom Osmanskog Carstva, poznatim pod nadimkom Veličanstveni. Njih dvojica bili su gotovo vršnjaci i imali su navodno mnogo zajedničkih osobina. To poznanstvo sa Sulejmanom dovelo je do Ibrahimovog velikog uspona.

Loading...

Kad je Sulejman došao na prijestolje Osmanskog Carstva, Ibrahim je postupno dobivao sve više i više titule: prvo sokolara, zatim upravitelja dvora, a napokon i velikog vezira.

Ibrahim-paša čak se oženio Sulejmanovom sestrom sultanijom Hatidže. Sulejman Veličanstveni dao mu je i titulu serasker, koja je označavala vrhovnog zapovjednika osmanske vojske.

Ipak, s vremenom je došlo do Ibrahimovog pada. Naime, u doba kad su Ibrahim-paša i Sulejman Veličanstveni osvojili Bagdad, došlo je do Sulejmana pismo u kojem se Ibrahim-paša navodno potpisao kao sersker-sultan. Dakle, dodao je titulu sultan svojoj vojnoj funkciji (sultan kod Osmanlija otprilike znači princ, a vrhovnog osmanskog vladara, kojeg mi zovemo sultan, zapravo najčešće označavaju titulom padišah). Moguće je da je protiv Ibrahim-paše postojala i urota na dvoru, s ciljem njegovog uklanjanja. U svakom slučaju, Sulejman Veličanstveni na kraju je odlučio pogubiti Ibrahim-pašu, što je provedenoo 1536. godine.

Original možete pronaći na povijest.hr