Tragedija u Mayerlingu smrt Rudolfa Habsburškog (1889.)

0
200

Dana 30. siječnja 1889. dogodila se tragedija u Mayerlingu, koja je završila smrću austrijskog prijestolonasljednika nadvojvode Rudolfa i njegove ljubavnice barunice Vetsere. Ona je u tom trenutku imala samo 17 godina, a nadvojvoda je bio u 31. godini. Njihova mrtva tijela pronađena su u dvorcu Mayerlingu, smještenom 20-ak kilometara jugozapadno od Beča.

Smrt nadvojvode imala je značajne posljedice na čitavu svjetsku povijest, jer je novim prijestolonasljednikom postao Franjo Ferdinand, kasnije ubijen u Sarajevu. Nadvojvoda Rudolf bio je jedini sin cara Franje Josipa, tako da je njegova smrt potpuno skrenula liniju nasljeđivanja (Franjo Ferdinand, koji je zatim postao nasljednikom prijestolja, bio je carev nećak).

Loading...

U psihološkom smislu tragična i prerana smrt carevog sina jedinca bila je udarac za cjelokupnu vlast dinastije Habsburg-Lothringen nad Austro-Ugarskom (ta se država raspala ni 30 godina kasnije, a već je u doba mayerlinške tragedije bila na klimavim nogama).

S obzirom da su detalji istrage bili strogo čuvani u tajnosti i zataškani, do danas je ostala misterija kako je točno došlo do smrti dvoje ljubavnika. Najčešće se smatra da je riječ o suicidu, ali postoje i teorije da zapravo posrijedi ubojstvo.

 

Original možete pronaći na povijest.hr