Prvi revolveraški obračun na Divljem zapadu – 1865.

0
169

Hickok se tijekom života bavio svime i svačime – bio je kočijaš, čuvar zakona, profesionalni kockar, glumac itd.

Prvi od slavnih revolveraških obračuna na Divljem zapadu održan je 21. srpnja 1865. godine . Ogledali su se Wild Bill Hickok (pravim imenom James Butler Hickok) i kauboj Davis Tutt. Bilo je to doba neposredno nakon završetka krvavog Američkog građanskog rata.

Loading...

Dvoboj se održao u gradu Springfieldu u saveznoj državi Missouri. Springfield se u to doba nalazio na rubu američkog teritorija organiziranog u države, jer je u susjedstvu bio indijanski teritorij (od kojeg je kasnije nastala država Oklahoma).

Wild Bill Hickok stekao je u američkoj tradiciji legendaran status. Bio je, po svemu sudeći, izvrstan strijelac. Za vrijeme Građanskog rata bio je na strani Sjevera (Unije). Hickok se tijekom života bavio svime i svačime – bio je kočijaš, čuvar zakona, profesionalni kockar, glumac itd.

Njegov suparnik u dvoboju – Davis Tutt – borio se za vrijeme Građanskog rata za Jug (Konfederaciju). Bio je kockar kao i Hickok, a njih dvojica poznavala su se iz vremena znatno prije dvoboja. Nekoć su bili prijatelji, ali su se posvađali oko žena. Naime, postojala je glasina da je Tuttovu sestra zatrudnjela s Hickokom, što je dovelo do rođenja nezakonitog djeteta. S druge strane, Tutt je mnogo pažnje poklanjao Hickokovoj djevojci Susanni Moore.

Toga dana njih su se dvojica istodobno zatekla u Springfieldu. Sukob je prvo izbio na partiji karata u kojoj su obojica sudjelovala u lokalnom hotelu. Oko 18.00 sati obračunali su se vatrenim oružjem na gradskom trgu. Prolaznici su se sklonili kad su vidjeli da će biti pucnjave. Hickok i Tutt bili su udaljeni oko 70 metara jedan od drugog. Stali su u položaj za dvoboj (postrance, tako da predstavljaju što manju metu) i držali su ruke na oružju. Wild Bill Hickok imao je revolver Colt 1851 Navy. Radilo se o revolveru sa šest metaka, kojeg je dizajnirao poznati Samuel Colt. Zanimljivo je da u to doba metci još nisu imali čahure, nego se pri nabijanju revolvera morao do zrna prvo staviti barut, a zatim još i kapsula za paljenje.

Prvi je za oružjem posegnuo Tutt, no Hickok je bio precizniji. Tuttov metak nije pogodio Wild Billa, no ovaj je pogodio Tutta u lijevu stranu između petog i sedmog rebra. Tutt je ubrzo umro na ulici.

Original možete pronaći na povijest.hr