Potvrđen Red vitezova ivanovaca (1113.)

0
289

Red ivanovaca i danas posjeduje suverenitet, tj. nije podložan vlasti nijedne svjetske države

Papa Paskal II. potvrdio je znameniti Red ivanovaca i dodijelio mu suverenitet (izuzetost od tuđe zemaljske vlasti) 15. veljače 1113. godine. Red je imao pravo birati vlastitog velikog magistra (velikog meštra), a u Jeruzalemu je posjedovao bolnicu (hospital, po kojem su ivanovci dobili i naziv hospitalaca). Spomenuta papinska potvrda Reda ivanovaca sadržana je u buli Pie Postulatio Voluntatis, koja se danas čuva na Malti.

Loading...

Red se razvio od trgovaca iz Amalfija u južnoj Italiji, koji su u samostanu pokraj crkve svetoga Ivana Krstitelja u Jeruzalemu, koji se tada nazio u muslimanskim rukama, u prvoj polovini 11. stoljeća podigli odmorište (lat. Hospitium Amalfatium) kako bi se starali za siromašne i bolesne hodočasnike. Konačištem su upravljali redovnici koji su nazvani ivanovci (lat. Iohannites). Godine 1099. u tzv. Prvom križarskom ratu kršćanske vojne snage okupljene u Europi oružjem su osvojile Jeruzalem i Svetu zemlju. U novonastaloj situaciji ratnoga stanja dio redovnika Ivanovca kao i templara latio se oružja.

Spomenutom papinom potvrdom ustrojeni su kao „vojnički i bolnički red sv. Ivana od Jeruzalema“. Red su tvorili redovnici, redovnici bolničari i redovnici ratnici. Prigodom stupanja u red redovnici su polagali tri tradicionalna zavjeta: siromaštvo, poslušnost i čistoću. Ivanovci su nosili crne mantije i tunike s našivenim manjim bijelim križem na prsima. Oslonac njihove vojne moći bile su velike moćne utvrde Krak de Chevaliers i Margat u današnjoj Siriji, a nakon pada Jeruzalema 1187. sele u Acru, odakle su protjerani 1291. godine. Odlaze na Cipar, a zatim na Rod gdje osnivaju svoju državu. Kasnije će se pod pritiskom Osmanlija preseliti na Maltu, gdje kao humanitarna udruga djeluju i danas.

Red ivanovaca i danas posjeduje suverenitet, tj. nije podložan vlasti nijedne svjetske države. Puni mu je naziv Suvereni jeruzalemski, rodoski i malteški vojni hospitalni red svetog Ivana, a sjedište mu je u Rimu (Palazzo Malta, na adresi Via dei Condotti 68, samo oko 150 metara od znamenitih Španjolskih stuba). Taj je Red danas jedino suvereno svjetsko tijelo koje ne posjeduje vlastiti državni teritorij.

piše: Dražen Krajcar