Po kome se zove glavni grad Konga Brazzaville? (1852.)

0
216

Dana 26. siječnja 1852. rođen je slavni istraživač Pierre Savorgnan de Brazza, jedan od rijetkih Europljana iz doba kolonijalizma koji su ostali u dobroj uspomeni Afrikancima. Primjerice, 2005. nekoliko je afričkih država sagradilo njemu u čast mauzolej u Kongu, koji je koštao oko 10 milijuna dolara. Slavi ga se kao osnivača Republike Kongo. Ta dobra reputacija zasniva se na njegovoj borbi protiv ropstva i iskorištavanja Afrikanaca, te na njegovom humanitarnom radu.

Brazza je bio rođeni Talijan i to aristokratskog podrijetla. Otac mu je bio grof Ascanio Savorgnan di Brazzà i potjecao je iz mjesta Udine nedaleko od slovensko-talijanske granice. Mladom Brazzi rođeno ime bilo je Pietro, no školovao se u Francuskoj, a kasnije je postao i francuski državljanin, pri čemu mu je ime promijenjeno u Pierre (Pietro i Pierre su, dakako, talijanska odnosno francuska varijanta imena Petar).

Loading...

Pierre Savorgnan de Brazza uključio se u francuska istraživanja Afrike u dobi od oko 20 godina. Za razliku od mnogih, na prvu je ekspediciju u Afriku krenuo s ciljem borbe protiv ropstva. U središnjoj Africi, na obali rijeke Konga, osnovan je za vrijeme njegove ekspedicije grad koji je kasnije – njemu u čast – dobio naziv Brazzaville. To je danas glavni grad Republike Kongo.  Brazza je usto odigrao ključnu ulogu u širenju francuskog kolonijalnog utjecaja bez ulaska u rat s Belgijom, koja je zagospodarila velikim dijelom Konga. Iako razočaran kolonijalnim izrabljivanjem, ostatak je života proveo pišući izvješća o strašnim životnim i radnim uvjetima domorodačkog stanovništva.

 

Original možete pronaći na povijest.hr