Katastrofa kineske rakete Dugi marš 3B pri lansiranju (1996.)

0
167

Dana 15. veljače 1996. dogodila se katastrofa pri lansiranju kineske rakete tipa Dugi marš 3B (kin. Chang Zheng 3B). Riječ je o raketama mase čak 425 tona i visine oko 55 metara. Raketa lansirana na današnji dan trebala je u orbitu ponijeti satelit Intelsat 708 američke proizvodnje. Pri lansiranju je došlo do zatajenja rakete, koja se zatim srušila u naseljeno područje i prouzročila ljudske žrtve.

Lansiranje rakete Dugi marš 3B dogodilo se na kineskom raketodromu Xichang u južnom dijelu Kine (pokrajina Sečuan). Samo nekoliko kilometara od lansirne rampe nalazilo se naselje znatne veličine. Raketa je zatajila već na samom početku leta i uvelike se nagnula u smjeru horizontalnog položaja. Nakon nekoliko sekundi takvog leta počela se sve više nosom usmjeravati prema tlu, dok su motori i dalje radili. Na kraju je došlo do apsurdne situacije da je raketa letjela prema tlu s upaljenim motorima.

Loading...

Eksplozija je bila tako jaka da je ostavila spomenuti naseljeni kraj u ruševinama. Prema kineskim službenim izvorima poginulo je šest ljudi, no u tu se brojku sumnja zbog mogućnosti zataškavanja. Neki mediji smatraju da se možda radilo i o stotinama poginulih.

VIDEO: http://www.youtube.com/watch?v=FBJ9ue6GKek

Original možete pronaći na povijest.hr