Dvorac Stirling zauzet pomoću Ratnog vuka (1304.)

0
72

Englezi su 20. srpnja 1304. zauzeli škotski dvorac Stirling koristeći vjerojatno najveći opsadni stroj za bacanje projektila ikada izrađen. Taj je stroj u srednjovjekovnim izvorima nazivan Ratni vuk (engl. Warwolf), a po konstrukciji je pripadao među specijalne katapulte, kakve su u srednjem vijeku nazivali trebušet.

Za razliku od ranijih katapulta, trebušeti su se koristili protuutezima za izbacivanje projektila na velike udaljenosti. Opsadni strojevi iz doba Rimskog Carstva koristili su većinom torziju užeta kao silu za izbacivanje, dok je srednjovjekovni trebušet koristio gravitacijsku silu. Naime, opsjedatelji su napinjali takav katapult postupnim podizanjem vrlo teškog tereta koji se nalazio na kraćoj strani poluge. Na suprotnu, mnogo dužu, stranu stavili bi projektil u svojevrsnu praćku. Zatim bi pustili teret da padne, pa bi to okrenulo dugu polugu velikom brzinom oko osi, a u pogodnom trenutku jedan kraj praćke bi se oslobodio i izbacio velikom brzinom projektil prema cilju.

Loading...

Dvorac Stirling snažna je utvrda u Škotskoj, smještena na strmoj vulkanskoj stijeni koja se izdiže iznad okoline. Taj dvorac jedna je od najjačih i povijesno najznačajnijih utvrda u cijeloj Škotskoj i bio je mjesto krunidbe nekoliko škotskih kraljeva i kraljica. Ratnog vuka upotrijebio je na rušenju zidina Stirlinga engleski kralj Edward I.

Kad su vidjeli veličinu Ratnog vuka Škoti su se navodno uplašili i pokušali dogovoriti predaju. No, engleski kralj odbio je predaju i nastavio s napadom. Ratni vuk srušio je pomoću projektila čitav jedan segment zida, pa su Englezi mogli prodrijeti unutra i zauzeti dvorac.

Original možete pronaći na povijest.hr