Chongzhen, posljednji car moćne dinastije Ming (1611.)

0
199

Dana 6. veljače 1611. rođen je Zhu Youjian, poznatiji pod imenom Chongzhen, što na kineskom otprilike znači Časno i Povoljno. Chongzhenov otac bio je car Taichang (Veliko Blagostanje), a majka mu je bila jedna od carevih konkubina, žena skromnog porijekla. Taichang ju je iz nepoznatih razloga dao pogubiti kada je Chongzhenu bilo svega četiri godine, tako da su ga odgojile razne dvorjanke. Chongzhen je prijestolje u rodnom Beijingu (Pekingu) naslijedio već sa 16 godina (1627.), nakon što mu je umro brat Tianqi (Nebesko Otvaranje) te postao posljednjim carem iz dinastije Ming. Ta je dinastija bila jedna od najmoćnijih u povijesti Kine, a bila je na vlasti 276 godina (od 1368. do 1644.).

Prvo što je novi car učinio bilo je uklanjanje korumpiranih službenika, posebno Weija Zhongxiana, moćnog eunuha koji je dominirao tijekom vladavine Tianquija. Usto je na carskom dvoru uveo mjere štednje te oslobodio mnoge političke zatvorenike. Njegovi napori da ublaži sukobe unutar državne birokracije i vojske nisu urodili plodom, dijelom zbog careve nestrpljive i često paranoične naravi. To je bilo posebno pogubno jer su zbog toga pobune i nadiranja Mandžurijskih plemena neometano ugrožavali državu.

Loading...

Dugovi koji su se nagomilali tijekom vladavina prethodnih vladara onemogućili su Chongzhenu da isplati plaće svojim vojnicima, što je rezultiralo time da su mnogi prebjegli neprijateljima. Dodatna komplikacija bilo je općenito slabljenje svjetske ekonomije uslijed smanjenja dotoka srebra iz Amerike, propasti industrije svile, te rastućih cijena žitarice i sve veće nezaposlenosti. Povrh toga, u Kini su poplave izazivale smanjenje poljoprivredne proizvodnje.

Suočen time, car je nametnuo još veće poreze i novačenje seljaka u vojsku, što je dodatno razjarilo već ionako ogorčeno stanovništvo. Nekoliko carevih generala udružilo je snage i opkolilo prijestolnicu. Car je zazvonio zvono, čime je signalizirao svojim ministrima da se okupe na hitnom sastanku. No, niti jedan od njih se nije odazvao. Ne vidjevši drugi izlaz, car se popeo na brdo Meishan pokraj svoje palače, te izvršio samoubojstvo vješanjem. Bilo je to 1644. godine, dakle imao je svega 33 godine. Tako je ugašena dinastija Ming, a naslijedila ju je dinastija Qing, posljednja kineska carska dinastija.

Piše: Boris Blažina

 

Original možete pronaći na povijest.hr