Britanski kralj George IV. – modni uzor 19. stoljeća (1762.)

0
160

Zbog svoje je debljine preferirao tamne boje, koje su zatim u 19. stoljeću potpuno zamijenile u muškoj modi nekadašnje šarene boje.

Dana 12. kolovoza 1762. godine rođen je George IV. iz dinastije Hannover, dugogodišnji britanski namjesnik (regent), a naposljetku i kralj. Zanimljivo je da je titulu princa od Walesa nosio tijekom čak 57 godina, a kao kralj proveo je samo posljednjih deset godina života na prijestolju. Ipak, tijekom dugog razdoblja mentalne bolesti svog oca, kralja Georga III., bio je George IV. faktički vladar Velike Britanije.

Loading...

George IV. bio je kao princ od Walesa, zatim kao princ-namjesnik (engl. Prince Regent), a naposljetku i kao kralj važan za uvođenje niza noviteta u europsku modu. Primjerice, zbog svoje je debljine preferirao tamne boje, koje su zatim u 19. stoljeću potpuno zamijenile u muškoj modi nekadašnje šarene boje. Nadalje, prestao je koristiti prašak (puder) za kosu, nekoć vrlo popularan u 18. stoljeću. Uveo je i nošenje visokih ovratnika, navodno radi prikrivanja svog podbratka. Sve u svemu, njegov utjecaj na modu uvelike je uzrokovao prijelaz iz raskošne muške odjeće 18. stoljeća prema tamnim i jednostavnim odijelima s hlačama i košuljama kakva su obilježila 19. i 20. stoljeće.