Umro Marijan Hanžeković, najpoznatiji hrvatski ovrhovoditelj!

0
958
Photo: Boris Scitar/PIXSELL

U javnosti se znalo kako je poznati odvjetnik mason i član Trilaterale.

U Zagrebu u 66. godini života preminuo je poznati zagrebački odvjetnik Marijan Hanžeković.

Rođen je 1952. godine u Zagrebu. Nakon osnovne škole upisao je gimnaziju, a onda i Pravni fakultet u Zagrebu. Majka Nada bila je liječnica, a otac Marijan sveučilišni profesor. Nakon Drugog svjetskog rata otac mu je nastavio karijeru ekonomista zbog čega je kao profesor predavao u Velikoj Britaniji, SAD-u i Češkoj, te je postao prvi hrvatski ministar financija.

Loading...

Tijekom fakulteta zbog burnih odnosa sa ocem, Hanžeković se preselio u vrtnu kućicu i financirao od studentskih poslova. Njegove studentske dane obilježilo je igranje košarke, za što je imao više ljubavi nego talenta, navodi Jutarnji list.

Poznati odvjetnik pravo je završio u roku. Njegov prvi brak započeo je dok je još bio na fakultetu, a 1978. godine otvorio je odvjetničku pisarnicu. Međutim, svi su zaobilazili odvjetnika koji je imao tek 26 godina. U ’80-ima je bio angažiran u velikim predmetima gospodarskog kriminala, poput Ine, Kajfeža, Belupa.

S kolegama je 1994. godine osnovao je Odvjetničko društvo Hanžeković, Radaković & Partneri. Danas je to najveća odvjetnička kancelarija u Hrvatskoj koja zapošljava dvjestotinjak ljudi. Marijan Hanžeković bio je angažirani član Hrvatske odvjetničke komore, a od 1994. do 2000. godine njen predsjednik

U svibnju 2014. godine je od Hypo banke preuzeo medijsku tvrtku EPH, koja je u to vrijeme bila u predstečaju. Od srpnja 2016. godine promijenila ime u Hanza Media, piše Jutarnji list. Poznatu tvrtku čine Jutarnji list, Slobodna Dalmacija, Sportske novosti, Globus, Gloria te još brojni mjesečnici i portali.

Politički gledano, Hanžeković je godinama bio u HSLS-u., vjeran usprkos svim političkim mijenama koje su potresale poznatu stranku.

Tijekom svoje karijere bavio se društveno korisnim radom, besplatno je zastupao ženske aktivističke grupe, te donirao je u raznim prilikama.

U javnosti se znalo kako je poznati odvjetnik mason i član Trilaterale.

Hanžeković je bio poznati kolekcionar umjetnina i mecena. U Zagrebu i Osijeku prošle godine je bila postavljena izložba Zbirke Hanžeković koja sadrži relevantna slikarska i kiparska imena hrvatskog stvaralaštva s kraja 19. i cijelog 20. stoljeća.

Zadnjih godina ostat’ će upamćen kao najpoznatiji hrvatski ovrhovoditelj, čovjek koji je desetke tisuće građana ovršio zbog dugova za HRT pretplatu i režije.