Umjesto pozdrava ‘Za dom’, staviti ikonu ‘Home’!

0
791
Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Profesionalni antifašisti i četnici opako su se naoštrili protiv novog hrvatskog Proljeća. Traže uklanjanje HOS-ove spomen ploče odmah, prije listopada. Premijer Andrej Plenković pokušava spasiti svoju 'desnu' koaliciju udbaša s 'liberalima' i 'Srbima u Hrvatskoj', pa pušta probne balone kako će HOS-ovu spomen ploču zamijeniti s onom na kojoj neće biti istaknut HOS-ov ratni poziv 'Za dom spremni'

Nevjerojatno je to zgražanje antifašista i četnika nad našim civilizacijskim simbolima. Kao, drznuli smo se naglasiti dom i Domovinu. Isuse, na ploči je katolički križ s hrvatskim pleterom! Pa, ovo je sekularna država – vrište prosvjednici i mašu velikim crvenim zastavama, na kojima su istaknuti srp i čekić, kojima se kod nas kite najveći neradnici.

Ministar pravosuđa, Dražen Bošnjaković, otac fašističkog Ovršnog zakona i ovršne represije, najavio je deinstalaciju HOS-ove antifašističke spomen ploče u Jasenovcu za proljeće sljedeće godine. Naime, u ožujku 2018. treba svoje zaključke prezentirati vladino Povjerenstvo za simbole totalitarnih režima. Ovaj put, cilja se ozračje Proboja iz Jasenovca. Koji se nije dogodio, ali neka, ima svoju prihvatljivu civilizacijsku poruku. Oni koji su napuštali Jasenovac koristili su natpis “Za doma spremni”, a to jedno slovo razlike spašava ih od današnjeg progona za ustašluk. Mnogi su iskoristili “proboj” na rođendan poglavnika ili na obljetnicu NDH. Dogodila se sažeta povijest kasnije RH – bio je rat, neimaština, nezaposlenost i glad, pa su ta tri besplatna obroka u sigurnoj zavjetrini baraka Jasenovca mnogima bili spas. Navodno se nije dogodio Proboj iz Jasenovca, nego Progon iz Jasenovca.

Loading...

Profesionalni antifašisti i četnici opako su se naoštrili protiv novog hrvatskog Proljeća. Traže uklanjanje HOS-ove spomen ploče odmah, prije listopada. Premijer Andrej Plenković pokušava spasiti svoju “desnu” koaliciju udbaša s “liberalima” i “Srbima u Hrvatskoj”, pa pušta probne balone kako će HOS-ovu spomen ploču zamijeniti s onom na kojoj neće biti istaknut HOS-ov ratni poziv “Za dom spremni”, koji domaća peta kolona prezentira kao ustaški, uz potpuno pogrešnu reinterpretaciju i Ustaškog pokreta i peterostruko okupirane NDH, uz ignoriranje hrvatskih civilizacijskih odrednica. Kao što reče Branko Borković, zapovjednik obrane Vukovara, kao što to vele svi normalni Hrvati, duboko zahvalni HOS-u glede herojske obrane Vukovara i cijele Hrvatske, u NDH se jeo kruh, pila voda, udisao zrak, obavljala misa, izgovarali Očenaš i Zdravo Marija – ne možete to zabraniti.

Iskazana je nevjerojatna nepismenost. Pozdravi “Za dom” i “Za dom spremni” izražavaju temeljne vrednote hrvatskog nacionalnog bića, pa je neukusno da ih netko veže za bilo koji totalitarni režim. Nitko u Njemačkoj niti ne pomišlja kancelarku Angelu Merkel nazvati premijerkom zato što je Hitler bio kancelar. Tamo se pozdrav Heil Hitler jednostavno kodira kao 88 – “H” je osmo slovo abecede. Hoćemo li u ovoj zemlji doživjeti da Hrvatsku i Hrvate tajno označavamo kao broj 88, a Croatiju i Croate kao CC. Budite oprezni, jer 2xCC daje CCCC. Hrvatski grb i ostale hrvatske nacionalne simbole nosili su i neki prilično beskrupulozni plemenitaši, pa i strani namjesnici, ali se zbog toga ne trebamo odreći svojih znamenja. Totalitarni režimi bili su carstva, monarhije, obje Jugoslavije, Staljinov režim, Titov režim i niz sličnih diktatura.

Totalitarni režimi bili su Hitlerov i Mussolinijev, dok je NDH bila nimalo autonoman servis za Hitlera i Mussolinija, dok je Ustaški pokret izrastao protiv velikosrpskog fašizma, nakon srpskog i srbijanskog fašističkog ubojstva Stjepana Radića u beogradskom parlamentu. Pogledajte današnju protuhrvatsku petokolonašku koaliciju, koja se bezobrazno prezentira kao narodna volja. Ne samo da je režim u SRH/RH ostao totalitaran, on je totalno i totalitarno nametnički, totalno neučinkovit i totalno suvišan. U odnosu na ovu totalitarnu i totalno bezveznu RH, prethodne NDH i SRH bile su zemlje socijalne pravde, zdravstvene zaštite i prava na šansu za svakoga, onoliko koliko su to dopuštale Hitlerove i Titove predrasude i zabrane. Da danas u ovoj “zemlji blagostanja” netko otvori Jasenovac ili Goli otok, pola bi nacije završilo tamo, dragovoljno.

Orlovi su grabežljivci

Tko se pobunio protiv antifašističke HOS-ove spomen ploče u Jasenovcu? Antifašisti! Među takvima dominira posebna vrsta nekrofila, koja besramno rangira mrtve ovisno o njihovoj narodnosnoj pripadnosti. Pakosno i zločinački pronalaze nekakvo antifašističko opravdanje za ubijene hrvatske djevojčice, ugušene u Hudoj jami. Padaju prijedlozi da se natpis “Trg maršala Tita” na zagrebačkom Kazališnom trgu preseli na ustašku upravnu zgradu Jasenovca. Meni je to zgodna ideja, jer je sabirni i radni logor nastavio funkcionirati pod Titom kao logor smrti, sve do 1951. godine. Doduše, pod Titovom efikasnom upravom nisu se dijelili besplatni obroci, nego batine i metak u potiljak, što je zaista racionalno rješenje, posve u skladu s današnjim namjerama titoista.

Bilo bi prirodno da su danas nedodirljivi svi simboli obrane zemlje u vrijeme obrambenog Domovinskog rata, i da je suvišna polemika o tome tko je sve koristio HOS-ove ratne pozdrave “Za dom” i “Za dom spremni”, bilo na Thompsonovim koncertima ili u drevnom Egiptu, i zašto je prvo ono bijelo polje na hrvatskom grbu na krovu zagrebačke crkve svetog Marka. Nacionalno smo uvijek zatočeni u svoj vlastiti jezik i svoje pozitivne civilizacijske odrednice, pa se Hrvati ne mogu odreći obitelji, doma, Domovine, Domagoja, šahovnice i obrane, samo zato što Srbi imaju porodicu, tabor, Otadžbinu, Vukove, orlove i agresiju. Hrvati su nacija drevnog Zaratustrinog ognjišta i topline koja dolazi od Duha Dobra, pa ne mogu prihvatiti koncept zgarišta, okupacije i grabežljivaca, koji nam se nameću pod izgovorom antifašizma. Neka Srbi nastave na svojim grobovima crtati svoje grabežljive orlove, a mi možemo dodavati pitomi “Home”.

Pozdravi “Za dom” i “Za dom spremni” nemaju nikakve veze s totalitarnim režimima. Iza povike protiv takvih deklaracija krije se nešto jako opasno, fašističko, protuhrvatsko, velikosrpsko. U tijeku je nova porcija inverzne slavenizacije, odnosno posrbljivanja Hrvata. Nije dovoljna tolerancija prema Srbima u Hrvatskoj. Traži se novi protuhrvatski redizajn, nova i jača razina kompatibilnosti Hrvata u odnosu na Srbe. Hrvatsko određenje za obitelj, dom, Domovinu može se potisnuti samo kroz grubu prividno “antifašističku” represiju, i ona se provodi skoro cijelo stoljeće. Iza proklamiranog “antifašističkog” pritiska kriju se pokušaji nametanja nama relativno primitivnije kulture Otadžbine i Keve od Hristosa, nakon čega Hrvati prestaju biti Hrvati. Kroz ovo apsurdno nastojanje, da kroz jezične zabrane sami sebe dovedemo u suprotnost sa svojim nacionalnim određenjem, spoznali smo koliko su neki sustavi nametnuti lingvistički.

Predrag Štromar, predsjednik “drvenog željeza”, odnosno “liberalnih narodnjaka”, izjavio je za N1 televiziju kako će odstranjivanje HOS-ove spomen ploče premijer “vrlo brzo odraditi”. Bože, kako njegov komitetski jezik para uši. Drug Plenković će to brzo odraditi! Otraga sa svojim šarafcigerom čeka preobraćena Vesna Pusić, kao napeta puška. Tata joj je bio ustaški činovnik, pa ako ona pristaje na to da se “HOS-ov ustaški spomenik” deinstalira, čemu polemika? Ne možete biti bolji vjernik od Pape. Uostalom, sociolog s odvijačem je putokaz za izlazak iz ekonomske krize. Sve se nesretno poklopilo s nesretnom sudbinom HOS-ovca Slavka Jagera, Slovenca iz Maribora, koji je u studenom 1991. za Hrvatsku položio svoj život. Bio je teško ranjen i zarobljen. Četnici su mu odvijačem iskopali oči. Polomili su mu sve kosti i u njega ispalili 76 metaka.

Nije mi jasno zašto se glede hrvatskih simbola javlja Milorad Pupovac, profesionalni Srbin u Hrvatskoj? Neka se bavi srpskim simbolima! Naš znanstveni istraživač Igor Vukić tvrdi da su Srbi u Jasenovcu dobivali svu potrebitu skrb, pa i medicinsku pomoć. Pupovca najvjerojatnije živcira sama činjenica da je netko oslobađao Jasenovac od Srba. Vidite, ako HOS-ovci natpis “Za dom spremni” precrataju s orlovima ili s 4xC, spomen ploča može ostati. Zanimljivo, Pupovac je 1983. u Ljubljani obranio magistarski rad “Lingvistika i ideologija”. Njegova doktorska disertacija iz 1990. imala je naslov, “Jezik i djelovanje”. Budite posve sigurni da Pupovac prepoznaje svu simboliku pozdrava “Za dom”.

Tko je nametnuo potrebu za HOS-om?

Stalno se zgražamo zbog pogroma nad Hrvatima i Srbima, a zapravo Europa ima problem samo zato što zadaće nisu provedene do kraja. Naime, Hrvati su izloženi procesima konačnog rješenja, a Srba još uvijek ima, i to u ovome surovom svijetu na svoj način afirmira ideju srpstva u odnosu na hrvatstvo. Moramo razumjeti tu indiferentnost Europejaca prema Hrvatima. Što bi se to promijenilo nagore da je povijest posve zakinuta za Hrvate i Srbe? U Jasenovcu bi Huni podigli Kameni cvijet, kao spomen na zločine avarskog režima, na upravnoj zgradi Jasenovca pojavila bi se AOS-ova spomen ploča. Za tabor spremni! Ikona nije Home, nego Taraba. A slavistika i staroslavenski jezik bili bi zapravo avarski, avaristika. Gledano iz perspektive Europe, pa i cijelog svijeta, pojave Hrvata i Srba zasigurno su negativni procesi, koji su doveli do toga da posve nestanu povijesno značajnije skupine. Dakle, ako na ovome prostoru treba ispraviti neku fašističku nepravdu, rješenje je avarski Kaganat, a još bolja opcija je novi Illyricum. Možda je vrijeme da se Hrvati vrate ideji Ilirskog preporoda?

Čemu to stalno natezanje oko toga jesu li Hrvati potukli Srbe ili su Srbi potukli Hrvate? Gledano iz europske perspektive, bolja je i ova realizirana varijanta da je stradalo više Hrvata, nego da nije stradao nitko od ta dva izmišljena naroda. Čemu to stalno natezanje oko te jedne jedine autentične ploče u Jasenovcu, koju je postavio autentični HOS. Tko treba jednu posve tugujuću naciju? Pustimo HOS-ovu spomen ploču na stranu, riječ je o dubljem prijeporu, kao što nam daje naslutiti naš Milorad. Od koga je HOS oslobodio Jasenovac? Od Srba! Vidi ti tog bezobrazluka! Svaka komemoracija u Jasenovcu treba završiti podsjećanjem da je HOS oslobodio Jasenovac od Srba i Srbijanaca. A, ako su hosovci oslobodili Jasenovac, zašto tamo od Srba traže dopuštenje da se pojave? U logoru za Hrvate!

Nešto tu ne štima. Hrvatska je reokupirana. Jasenovac je reokupiran. Imate dojam da će profesionalni Srbi, Partija, HNS i HDZ, privesti hosovce u Jasenovac, tamo ih strijeljati i njihova imena dodati na popis ustaških žrtava Jasenovca. Zar glavni hosovac nije ubijen u Zagrebu kao četnik? Na zapovijed HDZ-ovih struktura. HDZ je dao ubiti žive domoljube – zašto ne bi smaknuo jednu spomen ploču?

Mazohizam nacija

Usprkos činjenici da je Srbe teže potisnuti nego Hrvate, Srbi baš zbog toga imaju ozbiljan konceptualni problem. Oni su nacija koja se održava na svojim mitovima o progonima Srba, a u Hrvatskoj ih nitko ne dira. Srbi panično pokušavaju Hrvate prikazati kao genocidne, a ono su Hrvati toliko tolerantni i skloni obrnutoj diskriminaciji da to iritira. Srbi su se uoči Oluje krasno spakirali za novi egzodus, peta kolona u Hrvatskoj tiskala je letke zastrašivanja, za potrebe svjetske Javnosti, a ono, nitko Srbe nije tjerao da napuste Hrvatsku, pa su se sami zaputili preko Une, u banjalučki Kanaan. Nisu lutali pustinjom 40 godina, nego su se tamo nacrtali u svega nekoliko sati.

U čemu su “prognani” Srbi pogriješili? Pa, nisu se trebali zaputiti prema Banja Luci, nego sjevernije, prema Gradini i Jasenovcu, čime bi dramatično pojačali dojam ugroze i egzodusa. Pa bi danas, umjesto HOS-ove spomen ploče, blistali srpski orlovi. Stoga su branitelji Jasenovca veliki heroji Domovinskog rata, vitezovi koji su spriječili novo prekrajanje povijesti. Osim reinterpretacije HOS-ovog pozdrava, krivo ozračje stvara i sam naziv Hrvatskih oružanih snaga, koje su bile pusta želja, svedena na jedan jedini zastarjeli top bez punjenja, koji je na kraju odvučen u Zagreb, ispred središnjice HSP-a, da se tako naglasi kako su branitelji ugroženi i od “svojih”. Hosovci su bili skoro goloruki. I još Hrvata u takozvanoj Hrvatskoj praktično više nema. Kao da ih tražite u Srbiji ili u BiH. “Vitezovi” su se tijekom stoljeća pobrali, trbuhom za kruhom i kazanom. Znate, da su hosovci umjesto civiliziranog pozdrava uklesali psovku “P vam M agresorska”, nitko hosovce ne bi optuživao za bilo što. Čak dobro zvuči. I dosta je pjevno, pa bi MP Thompson tu balkansku krilaticu mogao uvrstiti u svoju pjesmu, umjesto poziva “Za dom” i “Za dom spremni”. Koncerti bi bili rasprodani, od Gevgelije do Maribora. Vrijeme je da se Hrvati udalje od svog koncepta njoni-njoni nacije i konačno vrate postavljanju svojih nacionalnih ilirskih i albanskih meja.

Staze hrvatskih mučenika

Dražen Bošnjaković najavio je da Spomen ploča poginulim HOS-ovcima ostaje u Jasenovcu do proljeća, kada će biti ovršena u sklopu nove srbijanske reokupacije Hrvatske i BiH. Reakcija na Bošnjakovićevu nacionalizaciju i konfiskaciju HOS-a je nova navala HDZ-ovog koalicijskog partnera HNS-a, da se HOS-ova spomen ploča ukloni prije jeseni. HDZ-ov drugi koalicijski partner, Milorad Pupovac, posrbljeni Srbin u Hrvatskoj, drži da je za skidanje HOS-ove ploče kasno. Nije vrag da je naš Mile pokrenuo nekakvu pobunu?

Udruga “Hrvatski domobran” organizirala je hodočašće “Staze hrvatskih mučenika”, u Jasenovcu, u povodu Dana hrvatskih mučenika i EU dana žrtava svih totalitarnih režima. Domobrani su zapalili svijeće uz HOS-ovu spomen ploču poginulim suborcima iz obrane Jasenovca. Otpjevali su pjesmu “Zovi, samo zovi”. Vijenac s natpisom “Svim žrtvama logora Jasenovac 1941-51” položili su u Savu, jer im ravnatelj Spomen područja Jasenovac nije dopustio da spomen vijenac s tim razdobljem polože u kriptu Kameni cvijet, koji je rezerviran za nepostojeće žrtve do 1945. godine.

Ravnatelj je zamjerio domobranima i prisutnost Igora Vukića, koji je neugodan povijesni svjedok – njegova je obitelj, izbjegla iz Potkozarja, u Jasenovcu dobila smještaj, hranu i svu drugu pomoć. Dakle, nisu ustaše zlostavljali Srbe, nego su Srbi maltretirali ustaše. Sve je to kulturno i lijepo, ali na svoj način iščašeno, jer Hrvati u svojoj Domovini traže od Srba dopuštenje da posjete svoje stratište i da na dostojanstven način obilježe domaće i svjetske dane sjećanja na žrtve totalitarnih režima. Današnja reokupacija Hrvatske i Illyricuma provodi se suptilinije od one za obje Jugoslavije.

Slavistika je znanost krivotvorine

Pozdrav “Za dom” je civilizacijska razdjelnica. Slavenima riječ “dom” nije tuđica. Zašto je ta riječ tuđica slavenskim Srbima? Slavistika zapravo nije znanost, nego više vjerska sekta. Krupni znanstveni previdi pojavljuju se kao aksiomi. Posebno je apsurdna potraga za slavenskom Valhallom. Slavistika pogrešno polazi od toga da “tuđice” omeđuju slavensko jezgro i tako determiniraju slavensku prapostojbinu. Riječ je o tezi da oni nazivi drveća, povrća, voća i drugog raslinja, koji se ne pojavljuju u (konstruiranom) staroslavenskom jeziku na svoj način komplementarno određuju slavensku jezgru i slavensku prapostojbinu.

Primjerice, Slaveni nemaju svoju riječ za banane. Dakle, slavenska Valhalla nije u Africi. Mediteranske “tuđice” za mediteransko voće i povrće pomiču slavensko ishodište na sjever, pa smo tako dobili kulturu, opismenjavanje i pokrštavanje koji kreću iz Sibira. I to nikoga ne smeta! Naravno da to prolazi samo u bajkama, uz različite gulage u različitim vremenima, pa stoga cijela ta religiozna znanost mora ići na razumsku znanstvenu reviziju. Slavenizacija je bila bizantski politički projekt protiv rimske kristijanizacije i odgovorajuće političke dominacije. Na svome putu u Sclaviniju, sclavinizacija je prirodno krenula iz Carigradu u susjednu Bugarsku, grabeći bogatu jezičnu kumulaciju i sinkretizam prostora u koji su ušli bugarski, helenski, pa i hrvatski utjecaji, zajedno s ostalim mediteranskim i svjetskim dopunama. Znali su za banane, ali ih u europskoj Barbariji nisu pronašli, pa ih nisu niti spominjali.

Moramo razumjeti to vrijeme – tada se opismenjivanje nije provodilo u sklopu humanitarnih projekata. Bizantsko pokrštavanje Sclavinije imalo je svoje političke okvire hrvanja s Rimom, borbe za teritorije i borbe za trgovačke rute. Pokrštavanje i svaka druga kolonizacija išli su od središta civilizacije prema provinciji. Poljska i češka teorija o podrijetlu Čeha, Ljeha i Meha (Moravljana) iz današnje Lijepe naše zapravo je refleks slavenizacije kakva je provedena. Sve su velike svjetske religije veliki nutarnji konflikti.

Izmišljeni Hrvati i Srbi

Ponovno je na europskom jugu aktualan mit o “Seobama Južnih Slavena”, koji već u samom nazivu sadrži unutarnju suprotnost, vlastitu negaciju. Da se tako izrazim, ne postoji matrica Slavena, nego samo izvedena i posljedična determinanta, koja svoje totale rasipa u prošlost kao željenu ishodišnu matricu, posve izvan realnih parametara vremena.

Slavenizacija, Slaveni i slavistika su prazno ništa, zbrojni retci krušaka i jabuka. Svi značajniji svjetski povjesničari prepoznaju Hrvate u Slavenima komplementarnim Antima. Dok neki ne dopuštaju niti takvu mogućnost. Na znanstvenoj razini nitko ne pomišlja Hrvate vezati na nekakvo slavensko podrijetlo, bez obzira koliko Srbi i Rusi pokušavaju pronaći razloge za svoju “bratsku” brigu. U našu historiografiju prenosi se namjerna politička pometnja glede doseljavanja, raseljavanja i pogroma naroda i manjina. Bajke o nekakvim blitzkrieg doseljavanjima Hrvata i Srba, zapravo su bizantske političke izmišljotine. Imale su za funkciju poništavanje Illyricuma kao rimske provincije, a danas su osnova zatiranja albanskog prava na zemlju, uključujući Lijepu našu.

Raseljavanje Hrvata iz “iranskog Edena” odvelo je jedne u Palestinu, druge na obale Crnog mora i u Zakarpaće, treće do Krakowa. Hrvate prepoznajemo i u “Narodima s mora”, koji napadaju Ramzesov Egipat, Hrvate pronalazimo i među manihejcima. A onda po nečijoj narudžbi, svi Hrvati doseljavaju na Jadran u istoj godini i baš preko Villacha, kao da se vraćaju s rada u Njemačkoj. Zašto naša historiografija posve ignorira moguće hrvatsko pomorsko Doseljenje? Grčke kolonije na Jadranu lako mogu biti naseobine heleniziranih Hrvata. Hrvati nisu samo selili, nego su povremeno bili raseljeni, bilo kao pripadnici progonjenih religija, bilo da su se sklanjali od tuđih ratova, poput onoga između Skita i Alana.

Policentričnost Hrvata zapravo je posljedica slučajnog okupljanja hrvatskih narodnosnih skupina, koje su prošle različite rute i različite utjecaje, u različitim vremenima, sklanjajući se slučajno u isto područje, koje se u tome vremenu otvorilo, bilo zbog problema Rima, napadnutog od sjevernih barbara, bilo zbog krize Bizanta. Nisu Hrvati samo potisnuli Avare, nego su Hrvati današnje Domovine u dobroj mjeri asimilirali Avare, što je rezultiralo smanjivanjem ilirskog utjecaja i ilirskog određenja, a vjerojatno je nedostajalo nekoliko tisuća Avara da prevlada avarsko određenje.

Vidite, prema novijim genetskim istraživanjima, susjedni Srbi srodni su Turcima i Korejcima. Kako to objasniti?