Balkanski ratnik i smrtna kazna za nevine

0
502
Twitter

Presudom Milku Noviču dobivamo u Sloveniji političko donošenje smrtne kazne. Toliko godina za nedokazano djelo ne znači ništa drugo. Tako su djelovati komunisti, svaki puta kada su bili ugroženi njihovi interesi

U Sloveniji je ovoga tjedna najviše odzvanjala osuda suradnika na Institutu za kemiju u Ljubljani, dr. Milka Noviča na 25 godina zatvora, zbog navodnog ubistva direktora istog instituta, Janka Jamnika. Milko Novič je čovjek u 59. godini života: zbog nedostatka dokaza, javnost je prihvatila ovu situaciju kao ponovno uvođenje smrtne kazne. Akteri osude bili su sutkinja Špela Koleta i tužiteljica Blanka Žganjar. Potonja je postala poznata po aferi Balkanski ratnik, koja je pokrenuta u Sloveniji 2010. godine. Sud nije mogao doći do osuđujuće presude, iako su svi dokazi ukazivali na to.

Nedugo nakon je, protiv svih očekivanja javnosti, slijediloje oslobađanje i drugog optuženika Šarićevog kolege DraganaTošića) zbog „nedostatka dokaza“. Do toga je došlo jer je sud u Ljubljani odbio raspravu o inkriminirajućim snimkama telefonskih razgovora, tvrdeći da za njih nisu imali valjanu pravnu osnovu. Mnogi su već tada govorili o korupciji u pravosuđu u Republici Sloveniji.

Loading...

Balkanska mafija u Sloveniji

Tužitelj u slučaju Balkanskog ratnika Blanka Žganjar je „zaboravila“ za jednog od najvažnijih osumnjičenika, Anesa Selmana, podnijeti zahtjev za pritvor. Anes Selman je bio osuđen na 10 godina zatvora, poslije pušten na slobodu i nestao je u Bosni. Ista je tužiteljica i sada postigla da je dr. Milko Novič osuđen na 25 godina zatvora. Nije tajna da slovenska javnost povezuje osudu dr. Noviča s događajima u Balkanskom ratniku. Zatvorili su nevinog čovjeka kako bi pravi ubojica izbjegao kaznu.

No, ovdje se stvar počinje zaplitati. Pretpostavlja se da je Institut za kemiju prao  novac (i čisti kokain) za balkansku mafiju, koja je jedna od najmoćnijih na svijetu. To je došlo i u neke medije. Mnogi su se i pitali ima li to sve veze s ubojstvom Miše Vujičića, u listopadu 2003. Vujičić bio je opasna konkurencija Darku Šariću. Ljubljana je strateško vrlo zanimiva zona za plasman droge.

Ubijeni Janko Jamnik je ustvari osoba preko koje su se križali mnogi interesi. Najvažnije od svega je pitanje motiva. Za posljednje optuženog, Milka Noviča, ostaje neobjašnjen motiv jer Novič jednostavno nije imao motiv ubiti direktora Instituta za kemiju u Ljubljani.

Sud se nikada nije pitao o Janku Jamniku i njegovim potezima. Pri tome mislimo na iznenađujuću činjenicu da se Janko Jamnik iz Munchena vratio u Ljubljanu, jer je bio „nostalgičan“ (navodno, imao je čežnju za zavičajem). Potom je postao direktor Instituta za kemiju. Na taj se način sam opravdao. U Njemačkoj je bio zaposlen na Institutu Max Planck, gdje je imao najbolje uvjete rada i prihoda, neusporedive s onima u Sloveniji, a uz to bavarska prijestolnica je na 4 sata vožnje od Ljubljane.

„Nostalgija“ u ovom slučaju je jednako logična kao što bi netko osjećao nostalgiju u Grazu, Beču, Klagenfurtu ili u Zagrebu. Razlog zbog kojeg se Jamnik vratio u Ljubljanu bi mogao biti motiv, ako bi se otkrilo nešto što mi ne znamo. I nešto što je izazvalo njegovo ubojstvo. Što ako je obavljao poslove u vezi s Balkanskim ratnikom? Kao što je već spomenuto, omogućio čišćenje određenih opijata, uglavnom kokaina. Sud je, međutim, te tragove zanemario.

Tko je zapravo ubojica?

Sud je također zanemario snimke sigurnosnih kamera na parkiralištu gdje je bio ubijen Jamnik. One su pokazale da je nekoliko trenutaka nakon ubojstva nepoznata osoba svukla kombinezon i stavila ga u Fiat Punto. Isti je automobil viđen na drugim kamerama u Ljubljani, koje pokazuju kako sudbonosnog 16. prosinca 2014. godine slijedi automobil Janka Jamnika. Točnije, automobil Jamnikove supruge, jer se novi Mercedes E-klase na parkiralištu pred obiteljskom kućom nije htio pokrenuti. To je sudbonosno omogućilo Janku Jamniku da je propustio početak novogodišnje zabave na Institutu za kemiju, što opet ukazuje na logičnost: s obzirom na to da je na zabavu došao posljednji, našao se sam na parkiralištu. Dakle, puno lakši posao za likvidatora.

Osoba koja je na parkiralištu Via Bona (naziv restorana u Ljubljani) ugurala kombinezon u Fiata Punto je visinom i indeksom tjelesne mase znatno manja od osumnjičenog Milka Noviča. Sve su to zabilježile nadzorne kamere na parkiralištu, a uskoro i na cesti koja vodi do restorana. Sud je sve te dokaze odbacio.

Ipak, tajnica Janka Jamnika, Meta Š. je na sudu svjedočila da se Jamnik oko godinu dana prije ubojstva, promijenio. Sumnjičavo je zaključavao ured, postao je introvertiran.I jedan važan detalj: kao tajnica, do tada je imala pristup njegovu računalu, ali zatim više ne. Također, Jamnik joj je prije dvije godine dao upute o tome kako postupiti ako se nešto njemu dogodi. Spomenula je i ladicu u uredu, koja je pri policijskoj istrazi povodom ubojstva već bila prazna. (?) Kamo su nestali svi njegovi dokumenti, niko ne zna.

I na koncu: suradnici na Institutu, konkretno Maša K. je svjedočila da je Jamnik na dan ubojstva bio posebno nervozan i često gledao u telefon. I Milko Novič? On je toga dana bio u kući u Krasu sa svojim prijateljem Igorom M., koji je rekao da se Novič cijelo vrijeme normalno ponašao i da mu se nigdje nije žurilo. Novič se za vrijeme godišnjeg odmora na Institutu za kemiju bavio uzgojem lavande u Krasu. Čak je Igor M. istaknuo, da je on sam forsirao odlazak: Novič je bio takve volje da bi se njihovo druženje moglo produžiti do večernjih sati.

Sud pri osudi Milka Noviča nije uzeo u obzir stvarne analize bazne stanice Telekoma. Nema dokaza da je Novič bio negdje drugdje nego kod kuće. Sud, nadalje, nije uzeo u obzir tri stručnjaka iz inozemstva koji su Noviča oslobodili krivnje (hrvatski, njemački i austrijski stručnjak). Zbog njih je Noviču prije pola godine određen završetak pritvora.

Ono što znamo u Sloveniji je sljedeće: Balkanski ratnik je duboko upleten u prijelaznu nomenklaturu u Sloveniji. Mafijski novac sada otvara ili zatvara mnoga vata. Nažalost, i u pravosuđu.

Presudom Milku Noviču dobivamo u Sloveniji političko donošenje smrtne kazne. Toliko godina za nedokazano djelo ne znači ništa drugo. Tako su djelovati komunisti, svaki puta kada su bili ugroženi njihovi interesi.