ZDS KAŽNJIV U ČAVOGLAVAMA? Thompsonov odvjetnik za Dnevno: ‘Ništa od toga! Ljevica se prerano poveselila!’

3
609
Foto: Josko Ponos / CROPIX

S naslovnice Jutarnjeg lista jutros “vrišti” napis o tome da su u posjedu presedanske odluke koje bi se trebali pridržavati svi hrvatski sudovi. Autorica teksta Slavica Lukić ne sakriva oduševljenje zbog izrečene kazne pjevaču Mariju Rosi, koji je 2015., izvodeći “Bojnu Čavoglave”, izvikivao pozdrav “Za dom spremni”.

S obzirom na to da su hrvatski sudovi u prijašnjim slučajevima oslobađali pjevača Marka Perkovića Thompsona zbog izvođenja pjesme i izvikivanja ovog pozdrava, pomalo je zbunjujući cijeli ovaj članak za nas pravne laike, jer ako ćemo tako, nije da se odluka Visokog prekršajnog suda može usporediti s odlukom Ustavnog i nije li korištenje pojma “presedan” neprimjereno za ovaj slučaj?

Ovo smo pitanje postavili pravnome stručnjaku i odvjetniku Davorinu Karačiću, koji nas je uputio u značenje pojma “presedan”, ali i u način funkcioniranja Visokog prekršajnog suda. “To kao prvo, nije presedan, jer u hrvatkome pravnome sustavu ne postoje presedani. Moguće je da neko drugo vijeće zaključi potpuno drugačije. Nema presedana, ja imam u svome uredu potpuno različite odluke Visokog prekršajnog suda, doduše – ne u povodu pozdrava ‘ Za dom spremni’, nego u drugim predmetima.”, odmah nas je upozorio odvjetnik.

Kako je i sam jedno vrijeme proveo radeći na Visokome prekršajnome sudu, najbolje zna kako stvari tamo funkcioniraju. “Presude na Visokome prekršajnome sudu donosi tročlano Vijeće sudaca. S Visokog prekršajnog suda znaju izlaziti potpuno drugačije odluke, a u istovrsnim slučajevima, kad se to počne ponavljati, sastaje se sudačko Vijeće koje donosi odluku. Te odluke onda predstavljaju sudsku praksu, za koju nećemo reći da su sudovi dužni provoditi ju, nego je to otprilike dogovor svih sudaca određenog suda, u ovome slučaju Visokog prekršajnog suda, da će u svim istim slučajevima isto postupati”, uputio nas je naš sugovornik. Dodao je i to kako su se u ovome slučaju na Visokome prekršajnome sudu svi suci dogovorili oko ove odluke, ali da naravno, ne postoji ikakva sankcija, ako na prvostupanjskome sudu bilo koji sudac odluči drugačije.

Prema ovome, možemo zaključiti da je riječ o svojevrsnome pritisku ljevice na sudstvo koja traži da nešto postane sudska praksa, zazivajući tako presedane u pravnome sustavu Hrvatske koji ovaj pojam, kao takav, ni ne poznaje.

Loading...
 • ZAGREPCANKA

  Ha, ha! Sad kad odvjetnik Karačić krene bit će perja! Jedva čekam.
  Kako to da se mediji prema jednom hrvatskom pjevaču, dragovoljcu Domovinskog rata, pjesniku i skladatelju zaista prelijepih skladbi odnosimo kao prema neprijatelju navodno jer je kompromitiran skladbom iz samog Domovinskog rata, budnicom Čavoglave za koju mu se prigovara zbog – kažu – spornog pokliča na početku skladbe “Za dom! Spremni!” Bojnu Čavoglave Thompson je napisao u jeku Domovinskog rata, kao poticajne stihove za obranu od svih zločinačkih događaja u okupaciji, u kojoj se Republika Hrvatska našla. Pjesma ima sva autorska prava i ne može i ne smije biti upitna, sukladno Zakonu o autorskim pravima. Ali, nažalost, svjedoci smo medijske hajke proganjanja Marka Perkovića Thompsona svih ovih godina. Zašto me ovo neodoljivo podsjeća na događaje oko Vice Vukova!?

  U čemu je zabrana Thompsona jedinstvena? Prvo, nije zabranjena ili nepoćudna ova ili ona njegova pjesma, nego je sam M. P. Thompson nepodoban kao što je za vrijeme komunizma to bio, na primjer, Vice Vukov. Čak ako za vrijeme rata u Perzijskome zaljevu i niste mogli čuti Light My Fire na američkim radio postajama, The Doorsi nisu bili zabranjeni. Thompson je danas “narodni neprijatelj” za političare gotovo cijeloga političkog spektra. Badava im europejstvo, mentalno se nisu maknuli od kakva komesara iz 1946., kakve možemo vidjeti u, primjerice, Papićevim Lisicama.
  “Europejstvo” je njima sinonim za nekadašnju “napridnost”. Druga je razlika posebno neobična: pjesme, naročito u ratno doba, bivaju zabranjivane zato što ih režimi smatraju pogubnima za moral, zato što ruše moral, ne zato što ga dižu. Stoga se moramo pitati zašto sve hrvatske vlade žele rušiti moral hrvatskoga naroda!? Čije su to vlade, za čije interese to čine? Kako to da tu nema razlike između Račana, Sanadera, Kosor, Karamarka, Milanovića ili Plenkovića? Je li moguće da je Thompson nepodoban jer smeta Pupovcu i njegovim četnicima? Možda smeta pjevanje o Lici, Slavoniji ili Dalmaciji kao HRVATSKIM krajevima ili im nije pravo što su i Svilaja i Popovo polje u Hrvatskoj? Baš zato se veselimo Glini i tjeranju bande “preko izvora”, pa makar, za sada, samo u pjesmi, kaže u svermu napisanom Joško Buljan u Hrvatskom tjedniku od 02. 08. 2018.g., str. 8.

  DOKLE ovako, a večeras, na parkiralištu iza benzinske crpke Ine u Rači pjeva (provocira) Miroslav Ilić, koji je tijekom Domovinskog rata, a i kasnije veličao četnički pokret.
  Za medije, sve ove godine nimalo sporan pjevač, za najveći dio naroda u Republici Hrvatskoj nepoželjan pjevač. Tko je to VLASNIK državenam Hrvatske?
  Svi mogu dsamo Thompson ne!

  https://uploads.disquscdn.com/images/f39de8aed039a7bf1987d559db99c51e68118cd3a1965364d5e9cbf6dcb49a4f.jpg

 • ZAGREPCANKA

  Kako reče ekspert, sjajan odvjetnik Karačić: Igre tek počinju!

 • Branko Seno Bešić

  Odluka Visokog prekršajnog suda je politička odluka. Zašto se u zakonu ne navede da je pozdrav ZDS nedozvoljen i kažnjiv? Zato što vlastodršci namjerno dijele narod po onoj rimskoj ,,zavadi pa vladaj,,. Pa onda sudovi presuđuju malo ovako, pa malo onako, malo desnima na volju, pa malo lijevima na volju. A kad bi ZDS stavili u zakon, morali bi u zakonu navesti i neke druge pozdrave kao neprihvatljive, a to vlastodršci ne žele.
  A narod nikako da shvati tu prljavu igru. Lustracija je izvršena, ali suprotno od onog što je narod očekivao. Jugofili i jugopati drmaju Hrvatskom.