Plenković Bagi nije konkretno odgovorio ni na jedno pitanje jer se prethodno nije konzultirao s Martinom Dalić i Škegrom!

0
679
Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Da je premijer Plenković pročitao najnoviji broj našeg tjednika 7Dnevno, bio bi puno spremniji odgovoriti na brojna provokativna pitanja u intervjuu s Mislavom Bagom na Novoj TV. Jer Bago ga je uglavnom pitao ono o čemu smo mi pisali. Između ostalog i to je li predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i dalje kandidatkinja HDZ-a za drugi mandat? No,Plenković ni na to kao i brojna druga pitanja nije odegovorio konkretno, nego je narodski rečeno 'puno pričao a malo toga rekao'. Ili gotovo ništa.

Kada bi neinformiran netko došao u Hrvatsku i htio se iz subotnjeg intervjua Mislava Bage s premijerom Andrejem Plenkovićem na Novoj TV, dakle čelnim čovjekom u državi, informirati o stanju u zemlji, ništa mu ne bi bilo jasno. Zapravo iz odgovora našega premijera ne bi puno saznao jer, gotovo da on niti na jedno Bagino konkretno pitanje nije odgovorio konkretno. Istini za volju, Plenković je u tom intervjuu, kao i bezbroj puta do sada u javnim istupima, više stalo do forme nego li do sadržaja, više mu je stalo da ostavi dobar dojam pa je govorom tijela, gestikulacijama, napadnom ležernošću i pretjeranom smirenošću, pokušavao nadomjestiti prazninu u odgovorima koji svakako nisu zadovoljili ‘ratobornog’ Bagu. Ali takvim istupom, Plenković kao da je htio uvjeriti sve nevjerne Tome da mi živimo u zemlji meda i mlijeka, a ne u državi čiji se temelji već mjesecima tresu zbog afere Agrokor, a čije posljedice će hrvatski građani osjećati još dugi niz godina.
Tako, kada Bago na početku razgovora kaže Plenkoviću da je po procjeni agencije Fitch, usporen gospodarski rast zbog Agrokora, te je li po premijerovoj procjeni sada zaustavljen ili će Agrokor i dalje rušiti hrvatsko gospodarstvo, Plenković, hladan kao špricer odgovara: ‘Ne, mislim da je ova procjena Fitcha dobra jer je zadržan isti kreditni rejting, izgledi su stabilni – a imali smo onaj pomak iz negativnih u stabilne prije otprilike sedam, osam mjeseci – unatoč krizi koju smo ne samo uspjeli iskontrolirati nego je to proces s kojim upravljamo zahvaljujući aktivizmu Vlade i Zakona o izvanrednoj upravi, procjena je samo za nekoliko malih bodova stavljena glede rasta BDP-a na niže. Ali to je još uvijek samo procjena, vidjet ćemo kako će to sve skupa biti na kraju godine. Ne očekujem nikakve velike poremećaje u rastu hrvatskog gospodarstva. To pokazuje i rast industrijske proizvodnje u svibnju’, pokušao je svojim dugačkim odgovorom Plenković eutanazirati Milsava Bagu ali hrvatske gledatelje.
No, Bago se nije dao te je premijeru rekao da su to samo procjene na osnovu kojih i financijske institucije donose odluke, pa i o kreditiranju. ‘No,činjenica je da je to stagnacija, nije rast. To vas mora brinuti jer nam treba veliki gospodarski rast’, pokušao je Bago opet ‘bocnuti’ hladnokrvnog premijera.
‘Pa nemojte tako druže Bago!’
Ali Plenković se neda pa nastavlja istom visinom tona, istom razinom energije i istim uspavljujućim vokabularom govoriti kako su svi makroekonomski pokazatelji za Hrvatsku  2016. bili pozitivni.
‘Odlični su i u ovoj godini. Da tome nije tako mi ne bismo izašli iz procedure prekomjernog proračunskog manjka. O tome smo raspravljali i na Europskom vijeću. Koncem lipnja tu je odluku donijelo Vijeće Ecofin, Komisija je dala svoje preporuke, mi smo usvojili nacionalni program reformi. Vrlo tijesno surađujemo s Komisijom na način da su u potpunosti informirani. Sve ono što Hrvatska radi kada je riječ o fiskalnoj konsolidaciji, smanjenju javnog duga, o pripremi strukturne reforme, dakle i one koje će se odnositi na reformu javne uprave, nastavak reforme pravosuđa, mirovinskog sustava, zdravstvenog sustava, obrazovnog sustava… To su teme koje su pred nama i koje će, siguran sam, dovesti…’ i tu Bago više nije mogao izdržati nego je upao premijeru u riječ i nervozno ga upitao: ‘Kad će to krenuti, gospodine Plenković? Premijer mu odgovori u svom stilu: ‘Pa gledajte, već su krenule…’!
Da je u tom trenutku Mislav Bago, ali i gledatelji, imao uređaj koji vibracijama upozorava kad vam sugovornik postane dosadan a kojeg su izumili znanstvenici s Instituta za tehnologiju u Massachusettsu, sigurno bi taj uređaj već odavno zavibrirao. Pogotovo nakon Baginog pitanja Plenkoviću žali li on kao predsjednik Vlade što nije energičnije napravio neku reformu? ‘Prva je jedino bila ta porezna reforma, ali žalite li što niste neku od tih bolnih reformi koje su nepopularne, odmah na samom početku kada ste preuzeli dužnost predsjednika Vlade? Jer ovo je sada sve najava najave najava’, kaže Bago a premijer odgovori:’ Pa nemojte tako. Na prvoj sjednici Vlade ili drugoj, krenuli smo s poreznom reformom, 16 zakona…’, ali ga Bago prekinu i kaže da je to rekao, no, premijer se ne da pa nastavlja: ‘Polako. To je bila tako velika reforma koja se pripremala dugo. Pripremala se i za vrijeme prošle Vlade, ali i za naše. Nakon toga je odmah uslijedilo usvajanje proračuna. Dakle, u prva dva mjeseca rada, u momentu kad je Sabor završio 15. listopada, imali smo i poreznu reformu i novi proračun iza nas. Malo koja vlada je bila tako brza, da se ova godina odvija sasvim normalno. Nakon toga cijela i pravna i politička i ekonomska bitka oko Agrokora koja je uzela veliki dio energije rada Vlade, bila je dominantna tema prvih nekoliko mjeseci. To što danas svima djeluje normalno da nije došlo do gubitka radnih mjesta, kolapsa hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava, možda da malo zastanemo pa pogledamo kakva bi situacija bila danas da nije bilo zakona’, hvalio se Plenković.
Puno je toga rekao ali ništa ili gotovo ništa nije kazao. Zlobnici će reći da Bagi nije konkretno odgovorio ni na jedno pitanje jer se prethodno nije konzultirao s Martinom Dalić i Borislavom Škegrom!

 

Po Plenkoviću je sve dobro i sve je za pet

A da je premijer Plenković barem pročitao najnoviji broj našeg tjednika ‘7Dnevno’, bio bi puno spremniji odgovoriti na brojna provokativna pitanja u intervjuu s Mislavom Bagom na Novoj TV. Jer Bago ga je uglavnom pitao ono o čemu smo mi pisali. Između ostalog i to je li predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i dalje kandidatkinja HDZ-a za drugi mandat? No, Plenković ni na to kao i brojna druga pitanja nije odgovorio konkretno, nego je narodski rečeno ‘puno pričao a malo toga rekao’. Ili gotovo ništa. Nije pokazao nikakvu emociju ni na Bagino pitanje je li ga kao predsjednika HDZ-a i Vlade, pogodio politički razlaz s gospodinom Stierom koji je napustio Vladu smatrajući da su pošteniji izbori i da HDZ-u nije prirodna koalicija s HNS-om?
‘Što se tiče kolege Stiera, to je njegov izbor, procjena za koju ne mogu naći opravdanja. Međutim, to je njegov izbor. On će biti saborski zastupnik, aktivan i korektan. Ne vidim ništa loše da je donio takvu odluku iz nekih svojih razloga. Nas to nije oslabilo, Vlada je snažna, Marija Pejčinović Burić bit će sjajna potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, pripremit će Hrvatsku za predsjedanje’, odgovorio je Plenković i pokazao da posjeduje i neke osobine vidovitog Milana, jer već sada on vidi da će Marija Pejčinović Burić biti sjajna potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova. A kada je Bago spočitnuo premijeru i činjenicu da se sa svojim slovenskim kolegom nije ništa dogovorio po pitanju odluke o arbitraži te strahuje li da će sve to ostati na istim pozicijama, a da nas Slovenija neće blokirati, primjerice, za ulazak u Schengen, koji nam je ključan, Plenković je odgovorio: ‘Ne strahujem, moramo stvari staviti u kontekst. Granična pitanja po svojoj supstanci i nadležnosti nisu tema kojom se bave europske institucije’, kaže Plenković, unatoč notornoj činjenici da je Slovenija uspjela bolje lobirati nego Hrvatska, te da je imala i Njemačku, ali i Europsku komisiju sa stavovima da bi se odluka Arbitražnog suda trebala provesti. Stoga je i Bagino logično pitanje bilo jesu li on i Predsjednica zakazali u lobiranju nakon odluke ili možda u onim danima prije odluke Arbitražnog suda, da partnerima objasnimo hrvatsku poziciju, Plenković je odgovorio: ‘Nismo…’! A što bi drugo. Jer u Plenkovićevoj zemlji čudesa, on i njegova Vlada rade besprijekorno, a tko drugačije kaže kleveće i laže.