Mandatno-imunitetno povjerenstvo boji se skinuti imunitet predsjedniku Sabora!

0
984
Patrik Macek/PIXSELL

Zbog spoznaje o kriminalnim i kaznenim djelima Slavka Linića, za koje je Gordan Jandroković u svojem javnom nastupu pokazao da je detaljno upoznat, a nije ih prijavio, iako je bio obavezan to napraviti - zaradio je kaznenu prijavu. U međuvremenu, Mandatno-imunitetno povjerenstvo ne usudi mu se skinuti imunitet

Prije dva broja tjednik 7Dnevno detaljno je opisao vrlo neugodnu situaciju po aktualnog predsjednika Sabora, Gordana Jandrokovića, koji je jednom prigodom na javnom skupu detaljno opisao kriminal kojim se bavio bivši ministar Slavko Linić, a govorio je i o njegovom pogodovanju lokalnim prijateljima. Da podsjetimo, u svojem političkom nastupu u Dugom Selu 2014. godine, Jandroković je optužio Slavka Linića da se nalazi čelu SDP-ove gospodarske kriminalne hobotnice koju je potrebno uništiti. Isto tako, Jandroković je prozvao i Linićeve prijatelje, Roberta Ježića, vlasnika DIOKI-ja, Jozu Kalema i Antu Marasa.

Jandroković bi zbog političke zaštite Linića, MOGAO BITI OSUĐEN NA 3 GODINE

Loading...

Slavku Liniću stavlja se na teret prekoračenja ovlasti dok je bio ministar financija i predsjednik Nadzornog odbora INE. Linić je iskoristio svoj položaj i ovlasti kako bi pomogao Robertu Ježiću u pribavljanju znatne imovinske koristi preko tvrtke DIOKI. Isto tako, Jandroković je znao da je Linić vlasnik tajnih računa u tršćanskim bankama preko kojih se izvlačio novac iz Hrvatske, da bi kasnije završavali na privatnim računima hrvatskih političara, tvrtki i poduzetnika.

Liniću 10, Jandrokoviću 3 godine

Jozi Kalemu je Linić pomogao u ostvarivanju velike imovinske koristi prilikom preuzimanja benzinskih crpki od privatnih vlasnika, a od poduzetnika Ante Marasa, Linić je primio mito kako bi mu omogućio preuzimanje riječke tvrtke Jadranski pomorski servis. Ukratko, Linić je s takvom „pomoći“ omogućio svojim poslovnim prijateljima enormnu imovinsku korist, a sebi je osigurao najmanje 10 godina zatvora, kada bi u Hrvatskoj funkcionirala pravna država, kad ne bi bilo korupcije u pravosuđu i kad bi „institucije radile svoj posao“…

S druge pak strane, predsjedniku Sabora, Gordanu Jandrokoviću, zbog toga što nije prijavio ta kaznena djela za koja je, više je nego očito, znao, prijeti zatvorska kazna od 3 godine zatvora, temeljem kaznene prijave koju je protiv njega podnio Radovan Smokvina, član riječkog Pokreta otpora.

Zbog navedenih kaznenih djela i propusta, Smokvina je podnio kaznenu prijavu protiv Jandrokovića kod Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu, u Vukovarskoj 84, a mjesec dana kasnije, u Saboru je podnio i zahtjev Mandatno-imunitetnom povjerenstvu za skidanje imuniteta predsjedniku Sabora.

Informacije o prijavama protiv Jandrokovića, objavljene u ovom tjedniku, hrvatska javnost je vrlo dobro prihvatila, jer prijave protiv političara su najbolji način njihovog discipliniranja. Time bi u budućnosti pazili što će govoriti i obećavati na javnim nastupima i predizbornim kampanjama, a njihovu umiješanost u organizirani kriminal kroz zlouporabe položaja i ovlasti, osim političkih, pratit će i konkretne kaznene sankcije sa zatvorskim kaznama, kao i u slučajevima klasičnih kriminalaca.

Hitan odgovor Povjerenstva, DORH – šuti

Nakon objave članka o traženju skidanja imuniteta Gordanu Jandrokoviću, podnositelju zahtjeva Radovanu Smokvini stigao je 26. siječnja ove godine, promptni odgovor Mandatno-imunitetnog povjerenstva kojeg citiramo u cijelosti:

„Zaprimili smo Vaš zahtjev za skidanje imuniteta predsjedniku Hrvatskog sabora gospodinu Gordanu Jandrokoviću. Uz zahtjev priložili ste i kaznenu prijavu koju ste podnijeli općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu 20. 12. 2017. godine. Poslovnikom Hrvatskog sabora propisano je da kada se steknu uvjeti za pokretanje kaznenog postupka protiv zastupnika nadležno državno tijelo obavezno je od Hrvatskog sabora zatražiti odobrenje. U konkretnom slučaju nadležno državno tijelo je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu, te će tada na njihov zahtjev Mandatno-imunitetno povjerenstvo odlučivati o imunitetu zastupnika.“

Međutim, Općinsko državno odvjetništvo, u skladu sa svojom dosadašnjom praksom, nije dalo nikakav odgovor na podnesenu kaznenu prijavu. Kao što je poznato, odabir kaznenih prijava koje se podnose u državna odvjetništva, obavlja se selektivno. Bez unaprijed poznatih kriterija – je li to datum podnošenja, visina štete ili kriterij poznatosti prijavljenoga ili prijavitelja.

Začarani krug

Prevedeno na razumljivi hrvatski jezik, odgovor Mandatno-imunitetnog povjerenstva trebao bi značiti da će saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo skinuti imunitet predsjedniku Sabora, Gordanu Jandrokoviću, kada to zatraži – Općinsko državno odvjetništvo. No, ono može reći da će pokrenuti kazneni postupak i prihvatiti kaznenu prijavu tek onda kada Mandatno-imunitetno povjerenstvo skine imunitet predsjedniku Sabora, jer ne može pokretati kazneni postupak dok osoba ima saborski imunitet! Takav princip najbolje ilustrira pas koji se vrti u krug, kako bi pokušao uhvatit svoj rep, ili paradoks depresije: ljudi su depresivni jer nemaju posla, a posao ne mogu dobiti – jer su depresivni!

Nadalje, Općinsko državno odvjetništvo pokrenut će postupak za skidanje imuniteta, a ujedno će postupiti i po kaznenoj prijavi, tek onda kada to odobri glavni državni odvjetnik, Dinko Cvitan. A Cvitan će dati odobrenje, ukoliko to dogovori i iskoordinira s premijerom, Andrejom Plenkovićem, koji je postavio Jandrokovića za predsjednika Sabora. Prema dosadašnjoj praksi, Plenković odlično surađuje sa stranačkim kolegom Gordanom Jandrokovićem, kao i s Dinkom Cvitanom, koji stoga neće pokretati nikakve akcije koje bi mogle destabilizirati ionako nestabilnu Vladu i ostanak HDZ-a na vlasti.

Zaključno, o skidanju imuniteta Jandrokoviću trebao bi odlučiti Plenković, koji se tako našao u vrlo neugodnoj poziciji jer se mora odlučiti – hoće li poštivati zakone i propise koje je donio Sabor ili će tolerirati kriminal i štetu političkih i stranačkih kolega, čime će se svrstati na njihovu stranu.

Što će učiniti Plenković?

Na odgovor Mandatno-imunitetnog povjerenstva reagirao je podnositelj kaznene prijave, član Pokreta otpora, Radovan Smokvina koji je predsjedniku Povjerenstva, Žarku Tušeku, odgovorio sljedeće:

„Veleuvaženi predsjedniče saborskog Odbora i članovi Odbora, izvolite znati da namjeravam predati suvislu tužbu protiv predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, jer ODO nije djelotvorno pravosudno tijelo, već upravo obrnuto i zato poštujte proceduru, jer se to kazneno djelo vidi iz svemira, upravo isto kao što inkriminirani gospodin Gordan Jandroković javno govori za gospodina Slavka Linića i druge.“

U odgovoru Povjerenstvu, navodi se i da Državno odvjetništvo RH (ODO, ŽDO, DORH, USKOK, PNUSKOK…), štite kriminal i korupciju koje su većim dijelom počinile političke oligarhije i njihove sluge, što je odlučujući čimbenik provođenja democida u Hrvatskoj. Na vrhu kršitelja ljudskih prava nalazi se upravo Sud za ljudska prava u Strasbourgu, a slijede ga Ustavni sud RH, te županijski i općinski sudovi u udruženom zločinačkom pothvatu. Jedini cilj takvog pothvata je uništavanje i osuđivanje zviždača, uz oslobađanje dokazanih kriminalaca, što je u dugogodišnjoj praksi višestruko dokazano. OŽDP treba kompletno raspustiti i primjereno kazniti, jer na bezbrojne kaznene prijave uopće ne reagira, navodi se u odgovoru.

Ovaj slučaj kaznene prijave protiv predsjednika Sabora, Gordana Jandrokovića, i zahtjev za skidanjem njegovog imuniteta zbog prikrivanja kaznenih djela koje je počinio Slavko Linić, najbolji su test prema kojem će se vidjeti, djeluje li u Hrvatskoj i minimum pravne države. To će biti i pokazatelj na čiju će se stranu svrstati aktualni premijer Andrej Plenković: na stranu reda i zakona ili na stranu svojih političkih kolega – kriminalaca.