Zašto Plenković šuti? Neugodna pitanja o Jadroliniji na koja premijer ne odgovara

0
412
screenshot

Premda nogomet uistinu jest najvažnija sporedna stvar na svijetu, a nogometno-navijačka groznica hara našom zemljom, za premijera Andreja Plenkovića, barem ako je suditi po njegovoj retorici, najvažnija stvar na svijetu trebalo bi biti hrvatsko gospodarstvo. No, koliko mu je uistinu stalo do ovoga resora premijer potvrđuje na dnevnoj bazi, pa tako i na primjeru Jadrolinije.

Podsjetimo, kao što je naš portal prije nekoliko dana pisao, nabava katamarana u ovoj kompaniji nije bila transparentna, a samim time niti zakonita. Da je tome tako potvrdio je ministar prometa Oleg Butković.

Loading...

“Jedna od glavnih zadaća Uprave je bila nabava novih brodova. Ovaj postupak koji je rađen u Jadroliniji nije bio onakav kakav sam htio i kakav je trebao biti. Znači – nije bio transparentan. To sam vidio i s tim sam upoznat”, poručio je Butković iz Splita. Usprkos Butkovićevom javnom obraćanju čelni čovjek Vlade unazad nekoliko dana o ovoj temi nije niti zucnuo, a tema ne samo da ga se tiče stoga što je krucijalna za hrvatsko gospodarstvo već i stoga što Jadrolinijom ravna David Sopta, čovjek kojega se u javnosti povezuje upravo s njime. Štoviše, pojedini idu toliko daleko da kazuju kako je Soptinu smjenu teško očekivati, budući da ga štiti Plenković osobno. Ima li u cijeloj toj priči istine pokušali smo saznati i od samoga premijera te smo tako na adresu Vlade uputili nekoliko ne odveć kompliciranih pitanja.

No, premijer ili je u stisci s vremenom, ili se vodi onom šutnja je zlato, a šutnja bi u njegovom slučaju mogla ukazivati i na to da ovdje obrazi definitivno nisu čisti. Premijera smo inače upitali je li upoznat s navodima medija prema kojima je u Jadroliniji došlo do sumnje u korupciju oko postupka nabave četiri katamarana vijedna 36 milijuna eura te koji je njegov komentar na to.

Također, upitali smo prvog čovjeka Vlade je li s ovim slučajem bio upoznat i prije nego li se to doznalo u medijima, a nije odgovorio niti na pitanja o svojim vezama sa Soptom. Iz medijskih napisa, ali i iz riječi ministra prometa proizlazzi da je Uprava Jadrolinije pogodovala nizozemskoj tvrtki DAMEN prilikom nabave katamarana, i to tako da su se prije raspisivanja natječaja djelatnici tvrtke za nove katamarane raspitivali kod nizozemskog proizvođača brodova, koje su dakako naknadno odabrali na natječaju.

Pošto je na čelu Jadrolinije stanoviti Sopta, za kojeg se sumnja da je blizak premijeru, u tjedniku Nacional provukla se teza da bi njegova smjena na kojoj navodno Butković namjerava inzistirati mogla izazvati nesuglasice u samoj Vladi. Kako će se ova priča rasplesti te zašto ključni akteri priče šute nije moguće predvidjeti, no sve upućuje na to da nam ne gine još jedna istraga, koja bi istinu trebala istjerati na vidjelo.