ZA KOGA NAVIJAJU SRBI IZ HRVATSKE? Donosimo njihove odgovore, neki će vas iznenaditi!

0
5750
screenshot

I dok je u vrijeme pobjeda hrvatske nogometne reprezentacije naša nacija manje – više ujedinjena, a susjedna Srbija žestoko podijeljena, kako navijaju pripadnici srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj – slabo je poznato.

Iako je riječ o nacionalnoj manjini koja na hrvatskim prostorima živi više stotina godina unazad, njihov dugogodišnji predstavnik Milorad Pupovac Srbiju naziva matičnom zemljom. Veliki broj Srba iz Hrvatske s potpredsjednikom SDSS-a i predsjednikom SNV-a dijeli mišljenje, no ima i onih kojima je Hrvatska – jedna i jedina domovina.

Loading...

Kako proživljavaju ove nogometne dane u kojima Hrvatska niže veličanstvene pobjede, doznaje P – portal:

Jelena Šimpraga (28) iz Radučića kraj Knina živi u Zagrebu 12 godina. Inače ne prati sportska događanja, ali europsko i svjetsko prvenstvo u nogometu ne propušta, a najviše prati utakmice Hrvatske i Srbije te ističe kako ta činjenica najviše ocrtava i inače neobičan i podvojen položaj Srba u Hrvatskoj.

„Mi, Srbi u Hrvatskoj, nemamo druge domovine, ovdje živimo već stoljećima i Srbija za nas ne može biti više od onoga što povjesničari nazivaju pradomovinom – mjestom odakle smo davno migrirali i čije ime nosimo u nazivu svoje narodnosti, i to je to. Za mene, jedini način da opišem svoju nacionalnost, kada ta konstruirana kategorija već mora postojati, jest hrvatska Srpkinja ili Srpkinja iz Hrvatske. Srbima iz Hrvatske bilo je nakon zadnjeg rata teško prihvatiti riječ hrvatski kao bilo kakav dio svog identiteta uz onaj srpski, kao što je nekim Hrvatima bio problem prihvatiti Srbe iz Hrvatske kao narod koji jednako pripada ovdje kao i oni. Srećom, prošlo je mnogo godina od rata i mislim da bi danas oba naroda trebala moći napraviti upravo to – da Srbi prihvate Hrvatsku kao svoju domovinu i Hrvati Srbe kao njen sastavni dio, a da nitko nikome ne osporava identitet ili gubi dio svoga“, objašnjava Jelena ovom mediju uz riječi da je podjednako podupirala obje reprezentacije.

Tatjana Dragičević(27) iz Golubića kod Obrovca, koja 11 godina živi u Zagrebu, strastvena je navijačica. Prati sva velika sportska događanja, a na Svjetskom prvenstvu u nogometu gotovo sve utakmice:

Smatram da je logično navijati za svoju zemlju, u mom slučaju to je Hrvatska. No zbog toga što se u Hrvatskoj kod mnogih navijača prožima strastveno navijanje s nacionalizmom i veličanjem ustaškog pokreta, u meni se instinktivno stvara otpor i ne mogu istinski navijati za hrvatsku reprezentaciju“, kaže Tatjana te ističe kako joj je posebno zasmetalo kada je bivši hrvatski reprezentativac na maksimirskom stadionu uzvikivao „Za dom spremni“ ili kada je nekolicina igrača pobjedu protiv Argentine slavila uz Thompsonovu „Bojnu Čavoglave“. „Sve dok je u različitim društvenim strukturama i kod dijela navijača hrvatske nogometne reprezentacije prisutan animozitet prema Srbima, neću ih moći iskreno bodriti“, kaže Tatjana za P – portal.

Dušan Velimirović (25) iz Vukovara također prati sva sportska događanja i vatreni je navijač, ali ne i navijač „Vatrenih“:

„Navijam za srpsku reprezentaciju, Partizan i srpske predstavnike u pojedinačnim sportovima, a reprezentaciju zemlje u kojoj živim gledam kao i ostale sportske rivale Srbije. Ne navijam za hrvatsku reprezentaciju i klubove iz više razloga. Osim sportskog rivaliteta, postoje i vansportski aspekti“, kaže Dušan kojemu također smetaju nacionalistički ispadi pojedinih navijača i igrača. Kaže da je prisustvovao nogometnoj utakmici reprezentacija Srbije i Hrvatske na Marakani gdje je također bilo nesportskog navijanja, kao i u prvom susretu u Zagrebu, tako da shvaća i svakog Hrvata iz Srbije koji ne navija za Srbiju.