Što traže „Žuti prsluci“ u Francuskoj, treba svim zemljama

0
229

Već nešto više od četiri mjeseca protestnici u Francuskoj, koje nazivamo „Žuti prsluci“, pokušavaju utjecati na vlastodršce kako bi živjeli dostojanstveno od svog rada. Svakodnevno površno čitamo o njihovim zahtjevima, ali rijetki znaju što oni zaista traže i što žele postići.

Što žele „Žuti prsluci“?. Odgovor je vrlo jasan i precizan, i on je glavni razlog zbog koga ga utjecajni mediji i politička vlast žele prikriti i diskreditirati — „Žuti prsluci“ žele RIC (Référendum d’initiative citoyenne) ili u prijevodu Nacionalni Referendum kog traži i pokreće Narod.

Loading...

O kakvom se referendumu radi i što se želi postići?

Radi se o najvišem demokratskom alatu koji se može primijeniti u svakoj zemlji Europe. Referendum omogućava svima nama da odlučujemo kolektivno, donosimo konkretne odluke koje imaju snagu zakona, a koje sadašnja odmetnuta vlast mora poštivati i bezuvjetno prihvaćati. Sada mi prilikom izlaska na birališta glasujemo za stranke, a one na rukovodeća mjesta mogu staviti koga god hoće, pa čak  i onoga koji je dobio beznačajan broj preferencijskih glasova, kao kad npr. notornog šupka Njonju postave za predsjednika Sabora.

Referendum je jedan od alata istinske demokratije gdje je vlast u rukama naroda koji odlučuje o svemu i ne može nikakav Bero, „faljenisusek“ ili neki njegov gazda pričati da narod nema prava odlučivati o svemu jer bi to ugrozilo prava manjine – pa oni su „niškorist“ manjina koja je narodu otela državu. Mala dio naroda svojim potpisima lako inicira referendum, nakon čega se otvara javna debata gdje sve strane javno i ravnopravno iznose svoje argumente o pitanju ili pitanjima koja će biti predmet referendumskog odlučivanja.

Jednostavnim odgovorom DA ili NE, narod putem referenduma donosi konačnu odluku. Koristeći moderne medije, internet, organizacija i rezultati nacionalnog referenduma su vrlo jednostavni i ne trebaju biti preskupi.

Nema zabranjenih pitanja kod odlučivanja naroda (!!!)

Referendum se može organizirati za sva pitanja, bez ikakvog ograničenja. Ako je narod suveren, onda zaista suveren treba i biti, i o tome ne može odlučivati Šeks, Plenki ili Šeparović i njima slični.

Narod treba i može odlučiti npr. hoće li i dalje biti u dužničkom ropstvu. Je li dužničko ropstvo u skladu s međunarodnim pravom?

Referendumom s punim pravom donosimo svoju konačnu odluku za pitanja o rodnim pravima, o imigraciji, uvođenju eura, članstvu u Europskoj uniji, socijalnoj politici ili pak slanju vojnika u strane zemlje. Imamo pravo raspravljati i odlučivati o svemu – svi zajedno.

Konačno treba završiti s politikom sprječavanja i gaženje referenduma. Završiti s političarima koji ne drže obećanja, pregovaraju i dogovaraju iza zavjese ono što nije u interesu ni države ni naroda. Na ovaj način, naši političari više neće biti samo naši političari, nego ono što su odavno trebali biti – naši predstavnici tj. zaposlenici države koju je stvorio narod. Mi ih plaćamo za ono što želimo i što moraju raditi. Pa nećemo valjda i dalje dopuštati da nas neki ljigavi bauci i kuščevići prave budalama godinama.

„Žuti prsluci“ traže 4 vrste referenduma:

  1. Ukidajući – putem kog se može ukinuti loš porez ili drugi fiskalni namet koji nije u narodnom interesu
  2. Legislativni – za predlaganje nekog novog zakona
  3. Ustavni – za promjenu Ustava i
  4. Smjenjujući – za uklanjanje izabranog političara koji loše radi svoj posao ili je dao lažna obećanja – i to prije novih izbora

Elita i politička vlast posljednjih godina stalno  govore da narod nije uvijek u pravu. Istina, narod nije uvijek u pravu, ali oni koji ga vode i koji odlučuju u njegovo ime, su još manje u pravu. Pogledajte u kakvoj smo situaciji. Odoše nam mlade obitelji s djecom zauvijek iz domovine, a dužničko ropstvo već desetljeće uništava cijelu zemlju a trajat će još 10 ili 15 godina ako ne dođe do velike ekonomske kriza koja će ga prolongirati zauvijek. Upravo su nas pohlepni političari i bankari stavili u ovu tešku situaciju. Stavili su nam omču oko vrata govoreći da bismo referendumima napravili gore nego oni, kao da može gore.

Vlastodršci moraju imati povjerenja u kolektivnu inteligenciju naroda. Sigurno nismo gluplji nego oni i vjerojatno smo daleko manje korumpirani. Naša brojnost su naša snaga i naša legitimnost. Naš izbor i naše odluke moraju biti prihvaćene, a ne odluke super-bogatih pojedinaca unutar i izvan državnih granica.

Oni koji su protiv referenduma, moraju shvatiti da su protiv demokracije kada narod želi promijeniti njihove odluke. Republika je s njima lažna demokracija. Takvi se boje naroda i njegovih odluka, jer su vlast i dobrobit naroda  prepustili onima koji vladaju iza kulisa uz pomoć novca. Svaki put kad naš guverner dobije svjetsku nagradu Republika Hrvatska potone još dublje i pretvara se u biljku koja živi od poreza i turizma.

Zbog toga je nacionalni referendum ultimativno oružje za popravljanje stanja u bilo kojoj europskoj državi, a ne samo Francuskoj. Malobrojni pošteni homo politicusi moraju zaboraviti sve ideološke podjele i ići prema jednom cilju, a to je kolektivno odlučivanje o svojoj sudbini. Ljevičari moraju već jednom shvatiti da bez jake i suverene države nema socijalne pravde, a desničari da bez socijalne pravde neće nikada biti jake države.

To je glavni zahtjev „Žutih prsluka“. Svi ostali zahtjevi o kojima smo čitali ili pisali su lukavo podmetnuto kukavičje jaje s ciljem razjedinjavanja „Žutih prsluka“, koji su se okupili oko samo jednog cilja: općeg dobra na temelju reda, rada i mira svakog pojedinca.