Srbi zamolili RH: ‘Prestanite mu davati milijune! Troši ih na kupovinu glasova, a onda kuka kako nemamo struju i vodu’

0
471
Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Demokratski savez Srba pozvao je na odgovornost predsjednika SDSS-a i SNV-a Milorada Pupovca i to zbog „zloupotrebe novčanih sredstava namijenjenih srpskoj zajednici putem udruženja Srpsko narodno vijeće“.

Do reakcije DSS-a došlo je nakon medijske objave o kupovini glasova Srba u Obrovcu.

Loading...

Pred svake lokalne ili parlamentarne izbore sredstvima SNV-a kupuju se „socijalni paketi“, bijela tehnika i dijele Srbima po ruralnom području. Svaki put desetak dana prije nekih izbora…” navode iz ove srpske stranke.

HDZ i SDSS izvršili udar na demokraciju”

Također, tvrde kako od osnivanja ukazuju na političku uzurpaciju SNV-a, SDSS-a i Milorada Pupovca, od nespojivosti dužnosti (predsjednik SDSS i SNV), političke tiranije i osobnih interesa vezane suradnje sa svim vladajućima u zadnjih 20 godina. Dodaju i kako su mediji sada odradili tuđi posao te da prvi put postoje ozbiljne tvrdnje kako su SDSS i lokalni HDZ izvršili udar na demokraciju i Ustav RH koji demokraciju definira temeljnom vrijednosti političkog sistema.

Iako su mnogi upozoravali da se milijuni kuna poreznih obveznika uplaćenih na račun udruženja „Srpsko narodno vijeće“ troše netransparentno, te da ih SDSS koristi u političke svrhe, nitko nije reagirao. Pozivamo Vladu Republike Hrvatske da prestane davati milijune kuna SNV-u koje su namijenjeni za unapređenje položaja srpske zajednice u Republici Hrvatskoj, a koji se godinama troše u političke svrhe. Oni koji dobivaju taj novac, troše ga kupujući glasove, a zatim kukaju kako narod nema struju i vodu. Na taj način manipuliraju Srbima, hrvatskom javnošću i institucijama” stoji u priopćenju DSS-a.

Članovi DSS-a traže i da novac koji izdvaja Vlada RH za poboljšanje položaja srpske zajednice u Hrvatskoj bude utrošen za poboljšanje komunalne infrastrukture (vode, struje i asfalta) u povratničkim sredinama, projekte ekonomske revitalizacije povratničkih krajeva, razvijanju udruženja i srpskih institucija, te za institucionalno obrazovanje na srpskom jeziku i pismu.

Davati jednom udruženju, u ovom slučaju SNV-u, u petnaest godina oko 200 milijuna kuna ocjenjujemo samo kao plaćeno pokriće za nerješavanje problema srpske zajednice”, zaključuju iz DSS-a.