SRBI BIJESNE ZBOG THOMPSONA! Iz Subotice poručuju: Podnosimo krivičnu prijavu zbog njega i Stepinca

0
887
screenshot

Kada su prije nekoliko dana na Radiju Subotica nehotice pustili pjesmu Marka Perkovića Thompsona ‘Moj Ivane’, mora da nisu ni slutili kako će ovim hitom zapaliti i zaintrigirati regiju.

‘Vratit će se Ivan s tisuću momaka, pjevat će se pjesme naših Kuprešaka’, riječi su pjesme koja je šokirala slušatelje ovog radija koji je od tada zasut pozivima i kritikama, a stanje u Subotici povodom ovog događaja prilično je napeto. Prema pisanju srpskih medija, pjesma je sporna jer je izvodi ‘jedan od najvećih mrzitelja srpskog naroda, hrvatski pjevač Thompson’.

Nadalje, pišu, kako “ova pjesma kao i većina Thompsonovih pjesama, veliča ustaštvo i zločine nad Srbima. U ovoj pjesmi glavni motiv je ustaška ‘Crna legija’, koja se 1942. godine borila protiv partizana na Kupresu, počinivši pritom brojne zločine nad srpskim civilima”. “Crna Legija je bila ozloglašena ustaška jedinica koja se za vrijeme Drugog svjetskog rata borila za istrebljenje srpskog tj. pravoslavnog življa, na teritoriji Bosne i Hercegovine, koja je tada bila u sastavu zloglasne Nezavisne Države Hrvatske”, navodi alo.rs, te dodaje “kako je po svojoj monstruoznosti i svireposti nalazi u samom vrhu ustaških zlikovaca, zajedno sa Handžar divizijom”, stoji na Alo.rs-u gdje se objašnjava kako to nije jedina simbolika u pjesmi.

“Pola stoljeća kasnije u ratu u BiH 1992. godine, hrvatska vojska napada Kupres. Pripadnici hrvatske vojske upadaju u srpska sela u Kupresu i ubijaju srpske civile koje su zatekli, ili ih odvode u logore. Istovremeno pale srpske kuće, i sve to u uniformama sa slovom “U”, baš kao i ustaše u Drugom svjetskom ratu”. Da je stanje više nego ozbiljno svjedoči i Facebook status Subotičanina Branka Ćirjakovića koji je najavio podizanje kaznene prijave protiv nepoznate osobe i spomenutog radija, zbog puštanja Thompsonove pjesme.

”Tom prigodom ću pitati što se dešava i sa kaznenom prijavom koju sam podnio protiv franjevačke crkve za promoviranje Alojzija Stepinca i umanjivanje njegove uloge u Holokaustu za koji nisam ni slovo obavjesti dobio od kako sam je podnio ljetos”, piše Ćirjaković te dodaje kako će tom prilikom Tužiocu i Višem javnom tužilaštvu pokloniti uokvirenu Thompsonovu sliku da je drži u uredu, jer je utvrdio kako tu nema elemenata širenja vjerske, rasne i nacionalne mržnje.

”Pored te slike donesti ćemo i još nekih ustaških relikvija koje mogu krasiti urede te institucije. Poslje ćemo laganom šetnjicom do prekršajnog suda podnesti prekšajne prijave protiv Sekeres Ivice za nošenje majice s natpisom Thomson, protiv sajta franjevcisubotica zbog propagiranja Alojzija Stepoinca, protiv NN lica za puštanje Thompsona i protiv Radio Subotice zbog iste stvari”, najavio je dotični tvrdeći da je fašistička i nacistička propaganda zakonom zabranjena.

Ujedno, dodaje kako isprika nije dostatna te da je Radio sankcije mogao izbjeći da je osoba koja je pustila pjesmu dobila otkaz.