Slijedi li nam Grčki scenarij?

0
451

Ne blokiraju se, iskrivljuju i prešućuju samo informacije o Domovinskom ratu, sustavno mediji zataškavaju i pravo stanje 330.000 blokiranih građana. Dužničko ropstvo koje je država omogućila svojim zakonima i kamatarenjem javnih bilježnika uništile su stotine tisuća ljudi. Pitanje je kada će Hrvatska doći u poziciju Grčke u kojoj kupci, mahom stranci kupuju stanove, otoke, apartmaane i plaže po cijeni od pet posto od realne vijednosti. Hoće li hrvatske vlasti kao grčke prihvatiti naputak EU “da je dražbe bolje maknuti sa sudova i sve prepustiti tzv. virtualnim dražbama koje vode javni bilježnici”?

Gdje je nestala svaka socijalna i pravna dimenzija hrvatske države teško obranjene u krvavom ratu?

Je li premijeru Plenkoviću jasno da Hrvatska nestaje iz dana u dan?

Loading...

Zašto se rasprodaju nacionalna dobra, uništava hrvatska privreda i građani dovode u dužničko ropstvo koje će, sudeći po svemu, završiti u najgorem grčkom scenariju, više je mučno i pitati.

Grčka, kako izvješćuju svjetski mediji, a prenosi hrvatska Udruga Blokirani u svom elektroničkom mediju, u završnoj je “ finalnoj fazi”- u rukama vjerovnika.

Grčka je Vlada na pritisak međunarodnih financijskih kreditora, naime, pristala na Plan štednje i sanacije koji uključuje dražbe čak 10.000 nekretnina tijekom 2018. godine te još 40. 000 dražbikoje se imaju održati tijekom sljedeće tri godine, od 2019. do 2021. godine. Kupci na dražbama prezaduženih i osiromašenih Grka su mahom stranci – banke, privatnici, fondovi i institucije koji kupuju stanove, otoke, apartmane, kuće, vile, plaže, hotele i umjetnička djela po cijeni od pet posto od ukupne vrijednosti.

Dražbe pokreću “tiho” javni bilježnici na webu, a kao i u Hrvatskoj prodaje se imovina bivšeg srednjeg, sada osiromašenog sloja. Uz strance, nekretnine naveliko kupuju i imućni Grci. Eksplozija dražbi privatne imovine vlasnika kojima su to ujedno i jedini stanovi za život izazivaju u javnosti ogorčene reakcije, kako izvješćuju grčki mediji, ali i postaju kamen temeljac odlaska s vlasti aktualne grčke Vlade. “Europa”, odnosno EU je predložila, a grčka Vlada i prihvatila naputak da se dražbe maknu sa sudova, odnosno da se sve prepusti tzv. virtualnim dražbama koje vode javni bilježnici.

Za razliku od Hrvatske gdje još nije došlo do javnih prosvjeda zbog uništavanja 330.000 ljudi koji su ostali bez posla ili su neprekidnim kamaterenjem dovedeni u poziciju prosjaka ili beksućnika koji su protuustavno ostali bez jedinog doma, Grci već godinama štrajkaju.

Međunarodna financijska tijela stoga od grčke Vlade zahtijevaju usvajanje zakona kojim bi se nad prosvjednicima provela “represija s ciljem da se dražbe neometano provode”. Postupak rasprodaje privatne i javne imovine, nužan je, inzistiraju da bi se banke “očistile” od loših kredita, odnosno da bi se spasile banke.

U Grčkoj na dražbama završava sve što se još može prodati. Demokracija je prva prodana i to na popust, još 2015., podsjećaju Grci, kada je sada već bivši ministar financija bacio svoju jaknu i rekao :”Uzmite, pa prodajte i to!”. Na sceni globalnog upravljanja, zaključuju, Grčka je prvi eksperiment tzv ” razvlaštenog upravljanja.” Vlada zapravo više i ne upravlja zemljom, već služi tek kao ljuštura, izgovor i forma onog što je nekad bila Grčka.

U Hrvatskoj u kojoj se sustavno zataškavaju, iskrivaljavaju i prešućuju elementarne činjenice o Domovinskom ratu, napadnutoj i gotovo uništenoj Hrvatskoj, namjerno u fokus dovode nevažne teme, šuti se i o deložacijama, ovrhama, blokadama, iako Blokirani i Živi zid svaki dan upozoravaju na sve gore i gore stanje u državi. Vrlo se rijetko piše o stvarnom životu većine građana, potpunom moralnom rasulu pravosudnih tijela I međusobnoj isprepletenosti vlasti koje su pustile na slobodu sve gospodarske kriminalce od 1995.,prepustile državu slobodnom tržištu najgoreg neoliberalnog tipa bez ikakve zaštite nezaposlenih i socijalno ugroženih zbog čega je pokrenuto masovno iseljavanje.

Podsjetimo, ukupni dug građana iznosi 42 milijarde kuna, ali kroz “legalizirano kamatarenje” koje očito država ne želi zaustaviti, raste geometrijskom progresijom. Od 2011. do 2017. FINA je provela 7. 800 milijuna ovrha, od čega 80 posto nad građanima. Svaki osmi, radno sposobni stanovnik Hrvatske je u blokadi. Time, kako već godinama upozorava Miriam Kervatin u ime Udruge Blokiranih, dug neprikidno raste, kamate se naplaćuju na kamate, a država ne omogućava zastaru ni kod nezaposlenih, socijalno ugroženih ili poslovno nesposobnih. Osim FINE koja na ovrhama uprihodi i do pola milijuna kuna na mjesec, sramotnu dobit ostvaruju javni bilježnici koji u devedeset posto slučajeva vode ovršne postupke.

Scnarij koji se događa u Grčkoj previše je blizu hrvatskoj stvarnosti, hrvatskom podaništvu pred tijelima EU, Amerikancima ili Rusima, a da se ne bi upalila sva svjetla na uzbunu.

Žele li doista hrvatske vlasti da Hrvatska nestane , odnosno da ostanu samo bogati kriminalci, besramno obogaćene političke elite i stranci?