Šeksov nećak koji je dokrajčio Vjesnik u unosnom biznisu

0
654
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Divjak je bio na čelu Vjesnika, kada je ta nekoć respektabilna hrvatska novina s desetljetnom tradicijom propala

Aktualni glavni urednik dnevnih novina Glasa Slavnije Bojan Divjak nedavno je Zagrebačkoj banci predao obvezujuću ponudu za kupnju Glasa Slavonije i Osječkog lista. Divjak javnosti nije oveć poznat, no ono što se iz kratkog istraživanja njegove biografije može saznati jest da se radi o nećaku Vladimira Šeksa. Ujedno, Divjak je bio na čelu Vjesnika, kada je ta nekoć respektabilna hrvatska novina s desetljetnom tradicijom propala. Kako saznajemo, za potrebe novog poslovnog pothvata Divjak je osnovao tvrtku Media Solution d.o.o. te ponudio banci iznos od približno trećinu vrijednosti duga koje Zagrebačka banka potražuje od dva medija. Inače, 30.rujna prošle godine spomenuta banka imala je prema društvima Glas Slavonije d.d. i Osječki list d.o.o. potraživanje veće od 58 milijuna kuna. Nije tajna da je Glas Slavonije godinama u ozbiljnim financijskim poteškoćama, ponajprije zbog dugova od skoro 60 milijuna kuna, najvećim dijelom Zagrebačkoj banci, ali i dobavljačima te zaposlenicima.

Ovaj medij više od godinu dana u predstečajnoj je nagodbi za iznos veći od 53 milijuna kuna.

Loading...

Za kupnju Osječkog lista, tvrtke koja drži najveći postotak dionica Glasa nije se pojavio ni jedan zainteresirani investitrao. Godinama se govorilo o brojnim imenima, ali sve to svelo se tek na puke glasine. No, prije više od godinu dana Šeksov se nećak vratio u Osijek i preuzeo uređivanje Glasa Slavonije, a pod njegovim vodstvom kultni medij nije ostvario pretjerano respektabilan rezultat. Usprkos tome Divjak je osnovao Media Solution tvrtku za nakladništvo i usluge koju je na noge postavio prije nekoliko mjeseci, odnosno 8. studenoga 2017. godine za 20.000 kuna.

Prema podacima Poslovne Hrvatske, sjedište njegove novoosnovane firme je u Ulici Hrvatske Republike 20, što je ujedno i adresa Glasa Slavonije. Inače, osim za zaposlenike Glasa Slavonije, ova kupnja veliki značaj ima i za zaposlenike tvrtke Slavonski radio d.o.o. kojemu je vlasnička struktura sve do 2014. godine bila vezana uz Glas Slavonije. No, preko noći prešla je u privatno vlasništvo zaposlenika Darija Glasovca, kojemu je direktor Marijan Beljan, istodobno dugogodišnji član uprave Glasa Slavonije.