PURITANAC KUJUNDŽIĆ POKREĆE PROHIBICIJU: Volite cigarete, viski i rakiju? Slijedi 50%-tno poskupljenje!

0
511

Potpuni kolaps zdravstvenog sustava, neodrživ sustav, očajan menadžment, ‘curenje’ novca poreznih obveznika na sve strane – to su samo neki od problema zdravstvenog osiguranja, a ministar Kujundžić odlučio se na uvijek popularno rješenje. Brutalno poskupljenje.

HDZ žestoko udara na vlastito biračko tijelo, netko treba platiti rastuće troškove

Povjerenstvo za izradu novog Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju (ZOZO) poput hijena vreba na nove izvore prihoda neodrživo velikog proračuna. Sve veći apetiti osoblja koje još nije otišlo u Njemačku i Irsku uvjetuju nužnost dodatnih nameta, poreza i udaraca na poduzetnike. A ovaj puta će ministar Milan Kujundžić po uzoru na puritance iz američke prohibicije udariti na poroke. Nakon što su cijene lijekova već dodirnule rekordne okvire, na redu su cigarete i alkohol. Ministar ganja dvije milijarde kuna novih prihoda čime bi servisirao sustav da bi ga ‘stabilizirao’ i ‘spriječio nove gubitke’. Zanimljivo, nitko se ne pita gdje gubici nastaju ni je li situacija uopće dugoročno stabilna i što ako se ovim povećavanjem prihoda samo dodatno povećaju apetiti samog sustava.

Kujundžić planira udariti na biračko tijelo HDZ-a. Naime, povećanje cijena od vrtoglavih 50% za cigarete i žestoki alkohol poput rakije, viskija ili vodke udarit će i na HDZ-ove glasače, seljake, radničku klasu i veliki broj konzumenata duhana. Proizvođači će isto osjetiti udarac, a tvornice duhana bit će uzdrmane zbog rastućeg šverca koji je već sada rak-rana. Kujundžić planira natjerati i što veći broj osiguranika na dopunsko osiguranje – participacija iliti kripto-kazna iznosit će ogromnih 4000 kuna, s poskupljenjem od 50%. Dakle, ako cigarete plaćate 25,00 kuna – uskoro ćete ih plaćati 37,50 kuna. Ako kupujete viski od 100,00 kuna – od sada ćete izdvajati 150,00 kuna. A pretpostavlja se kako je ovo samo početak jer HDZ-ovi izdaci sve više rastu.

Socijalist Kujundžić zapravo samo spašava nesretne ovisnike

Kujundžić je opleo i po ministru financija Mariću kojeg će penalizirati za svako kašnjenje uplata prihoda od trošarina – ako lova ne sjedne do petog u mjesecu, slijede kamate. Ministarstvo zdravlja uzima oko 32% plijena od harača na ovisnike i hedoniste, no na kraju gotovo 40% ukupne love ni ne stigne u ministarstvo. Očekuje se i poskupljenje nekih drugih artikala pošto je HDZ u dosadašnjem mandatu značajno povećao broj javnih službenika, a kako im konstantno raste popularnost za pretpostaviti je da se biračima takvi potezi sviđaju. Ministar Kujundžić se na upozorenja o jačanju crnog tržišta i smanjenju potrošnje cigareta i alkohola uslijed poskupljenja (a samim time i padu prihoda u proračun) pretvorio u ‘dobrog Samaritanca’ koji zapravo uopće ne gleda na novac.

Naime, on je u misiji koja za cilj nema punjenje džepova uhljebima već želi smanjiti broj ovisnika o alkoholu i cigaretama. Vjerojatno i predviđeno povećanje izdvajanja od premija obveznog automobilskog osiguranja koristi samo kao medij za što manji broj automobilskih nesreća, uslijed smanjene vožnje automobila. Smanjenje proračuna u projekciji ne dolazi u obzir. Svi su složni jedino oko toga da troškovi sustava vrtoglavo rastu i da po uzoru na socijalistički model kojeg ministar zdušno primjenjuje aparat iziskuje dodatno širenje. Kao štit se koristi osoblje čije plaće se ne mogu uspoređivati s onima u drugim EU članicama. No kada pogledamo stvarne razloge povećavanja troškova, sve nam postaje daleko jasnije. HDZ očito ne poznaje termin ‘održivosti’. Zašto i bi kada narod sve plaća.