Pupovčeve Novosti ‘ brutalno razvalile’ Raspudića

0
1439
screenshot

Poznati analitičar kojemu mnogi pripisuju etiketu desničara Nino Raspudić našao se na meti novinara tjednika Novosti, glasila srpske nacionalne manjine u našoj zemlji.

”Sitnu polu laž da je ‘Dnevnik Anne Frank’ izbačen iz hrvatskih škola plasirao je na stranicama Jutarnjeg lista Miljenko Jergović i ona se – pogurana dobrotom ljudi koji su javno reagirali, protestirali, potpisivali peticiju za vraćanje knjige na popis lektire – tjedan dana kotrljala medijima, sve dok nije narasla do dimenzija ozbiljnog kulturnog skandala pa prošloga petka, u HRT-ovom ‘Petom danu’, pala u krilo Nina Raspudića.

Loading...

U međuvremenu je, doduše, razjašnjeno da zapisi iz skrivenog amsterdamskog potkrovlja ionako nikada nisu bili na listi obaveznih lektirnih naslova, da će nastavnici koji su ih do sada davali djeci to slobodno činiti i dalje, da Anne Frank dakle nije ni ‘izbačena’ ni ‘odstranjena’: svejedno, već je kasno. Jer ako je Jergović izbacivanje ‘Dnevnika’ izmislio kako bi zgranuto moralizirao nad njegovim nestankom, Raspudić je izmišljeno uklanjanje pozdravio kako bi nam rastumačio zašto knjizi nema mjesta na popisu na kojem je nikada nije ni bilo”, stoji u tekstu kojega potpisuje Boris Posnikov.

Uz niz argumenata Posnikov tvrdi da je Raspudić suviše malen da bi vidio gdje završavaju vrhunci književnosti i što se nalazi iznad njih. ”Toliko malen da možeš govoriti o židovskoj djevojčici koja je mrtva i pritom misliti da si ti žrtva”, zaključuje novinar.