Plenkovićeva Vlada – svjetski rekorder!

0
714
screenshot/NovaTV

Evo zašto je Vlada stabilna.

Imajući u vidu broj onih koji odlaze iz Hrvatske, a kada se pak paralela povuče s onima koji ostaju u našoj zemlji, uskoro bismo se mogli pretvoriti u državu uhljeba. A da je tome tako potvrđuju i brojke. Naime, broj zaposlenih u državnim i javnim službama samo u prvih pola ove godine porastao je za 680, a sve to povezati se može i s klimavom pozicijom Plenkovićeve vlade u Saboru, koja masovnim punjenjem javnih fotelja i pozicija održava stabilnost u Saboru. Prema podacima Centralnog obračuna plaća, koncem prošle godine na niz radnih mjesta radilo je 2130 osoba. Na jednom radnom mjestu radilo je 227.166 ljudi, odnosno ukupno je bilo zaposleno 229.296 osoba, a posljednji podatci s kraja lipnja ukazuju na to da je u javnom sektoru radilo 229.976 tisuća ljudi, od čega njih preko 2100 na više radnih mjesta što je porast za 680 osoba, u odnosu na isti period iz 2017.godine. Troškovi za zaposlene na proračunu porasli su u prvih šest mjeseci ove godine za oko 774 milijuna kuna, konkretnije iznose oko 13,7 milijardi kuna, dok je godinu prije bilo govora o 12,9 milijardi kuna.

Podatci ukazuju na to kako je u prvih devet mjeseci prošle godine zaposleno preko 2600 novih kadrova, a koncem 2015. godine broj zaposlenika u javnom sektoru iznosio je oko 230 tisuća. Do konca naredne godine porastao je za 31.224, a do konca prošlogodišnjeg rujna dosegli smo brojku od 233.886. Sve to dio je HDZ-ovog hranidbenog lanca i cijena koju Plenković plaća kako bi mu vlada bila stabilna. Uhljebe koji su se dobro pozicionirali u njegovoj eri gotovo da je nemoguće nabrojati.

Pozicionirao je tako Plenković nekadašnju kninsku gradonačelnicu i kraljicu cajki Josipu Rimac u fotelju države tajnice u Ministarstvu uprave. A koliko mu je stalo do mladih koji odlaze premijer je pokazao na primjeru 59-godišnjeg zidara Tomislava Čuljka koji je dobio stalan posao u državnoj tvrtki ‘Odašiljači i veze’.

Inače, lista HDZ-ovih ‘sitnih’ uhljeba već sada prilično je zavidna pa je sukladno tome HDZ-ova gradska vlast u Slunju postavila za v.d. ravnatelja gradske knjižnice vojnog umirovljenika. Ne bi to čak ni bilo čudno da čovjek nije vodoinstalater. Riječ je inače o slunjskom dogradonačelniku Ivanu Požegi. Gradonačelnik Jure Katić za to je imenovanje ponudio ”racionalno” objašnjenje. Naime, mediji i oporba prave skandal tamo gdje ga nema, Požega je na tom mjestu samo dok se ne izabere novi ravnatelj nakon smrti bivšeg Nikole Živičića.

Ovo objašnjenje nije progutala ekipa iz ‘Živog zida’ već su na svojim stranicama objavili da su prošla dva natječaja na kojima nije izabran nitko, iako su se prijavile tri osobe od kojih su dvije imale završen traženi fakultet. Njih su pak na natječaju odbili po sili zakona jer nisu imali pet godina staža na ravnateljskim dužnostima. Da nije tužno bilo bi smiješno.

U kontekstu ove priče valja podsjetiti na izračun doktorice Maruške Vizek s Ekonomskog instituta. Naime, ona je izračunala da politika u jednom punom parlamentarnom izbornom krugu zaposli 20 tisuća ljudi. No, da to političkim elitama i nije odveć sporno dao je naslutiti HDZ-ov Ivan Šuker gostujući na javnom radiju u emisiji Poligraf.

”Svaka stranka ima svoj hranidbeni lanac. Onaj HDZ-ov sada je došao na red”, izjavio je te prigode Šuker, a koliki su njegovi apetiti može se sažeti na jednu sliku koja govori više od tisuću riječi. Nedavno je internetom kružio dokument s popisom navodnih članova obitelji lokalnih HDZ-ovaca koji su se uhljebili po gradskim tvrtkama, otvorenom učilištu i drugim institucijama Velike Gorice, gdje godinama stoluje njihov gradonačelnik Barišić.

Da se može dobro napredovati i kada si član stranačke mladeži svjedoči primjer predsjednika Mladeži HDZ-a Matije Perkovića koji je postao direktor Hrvatskog radija Karlovac. A kao dobar i lojalan kolega, te u doglednoj budućnosti i vrlo vješt političar, mladi je Perković očigledno vrlo dobro savladao Šukerovu lekciju o hranidbenom lancu pa je sa sobom na radio doveo i kolegice Vandu Antunović i Anamariju Radočaj. Prvu kao novinarku, drugu kao zamjenicu glavnog urednika.

Bivši pomoćnik ministra rada, HDZ-ov Mario Bebić, zaposlio se kao izvršni direktor Divizije mreža u Hrvatskoj pošti iz koje je ispraćen 2012. godine s otpremninom od 114.318 kuna.
Podmiriti u ovom hranidbenom lancu treba i koalicijske partnere. Nedavno su imenovane uprave u Hrvatskim autocestama, Hrvatskim cestama, HŽ Infrastrukturi i Putničkom prometu te zračnim lukama i tvrtki Međunarodna zračna luka Zagreb. Za svaku od tih tvrtki na natječaj se prijavilo 40-tak ljudi, ali koga briga. Politika je i ovdje uplela prste. Premda se rukovodeći u HC i Infrastrukturi ne mijenjaju, na čelo HAC-a i Putničkog prijevoza dovedeni su novi ljudi. Dosadašnji član uprave HEP-a Tomislav Rosandić preuzeo je HAC, dok su ostali članovi uprave Boris Huzjan, nekadašnji direktor u HAC-ONC-u te Stjepan Baranašić, bivši pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša u Međimurskoj županiji. Baranašić je inače haenesov kadar, dok je Rosandić HDZ-ovac.

U Hrvatskim cestama poziciju je zadržao Josip Škorić, ali to je tek kozmetički potez, jer nekadašnji zamjenik ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka i član HNS-a Alek Leverić ulazi u upravu te tvrtke. Na rukovodećoj poziciji u Infrastrukturi je HDZ-ov Ivan Krešić, a u Upravu je ušao i Nikola Ljuban, član Čačićevih Reformista.

Brojke ne lažu pa tako kažu da je Plenković rekorder u gomilanju dužnosničkih funkcija, što ne čudi obzirom da ih je osmislio čak 151, što je duplo više nego u vladama Sanadera i Jadranke Kosor i 20 posto više nego u vladi Zorana Milanovića. Vlada je stabilna?