Plenković priprema odmazdu: Doznajemo tko umjesto Dalić ulazi u Vladu

0
1587
Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL

Dok se svekolika hrvatska javnost bavi posjetom srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, premijer Andrej Plenković ugostio ga je tek protokolarno, jer kako se može čuti po političkim kuloarima, njegovu Vladu muče daleko veći, aktualniji problemi. Naime, njegova velika boljka jest ministrica gospodarstva Martina Dalić, kojoj je do unazad nekoliko dana bezuvjetno vjerovao. Da je premijer naivac dokazala je Dalić aferom koja se počela vrtjeti oko nje, a teret njezina posljednjeg političkog skandala Vlada, ali i sam premijer sve teže podnose pa se tako može čuti kako je premijer na korak do toga da joj otkaže suradnju. Podsjetimo, javnost se nedavno zgrozila astronomskim honorarima vojski savjetnika Ante Ramljaka, a jednako tako šokantni su i unosni poslovi koje je dobila skupina tvrtki starih poslovnih partnera Dalić, Škegro i Ramljak.

Premijer je, tvrde naši izvori iz Vlade potpuno pobjesnio, a ulje na vatru dolio je intervju Borislava Škegre za N1 televiziju, u kojem je Ramljakov angažman okarakterizirao kao svojevrsnu žrtvu za Hrvatsku, budući da je to ekipa koja je s većih plaća prešla na manje. Blago nama koliko dobročinitelja u Hrvata ima, reklo bi se ironično, budući da Ramljak i nije imao neku pretjerano zavidnu karijeru prije negoli se pod pokroviteljstvom Martine Dalić domogao Agrokora.

Loading...

No, baš to pokroviteljstvo nanijelo je ogromnu štetu Vladi, a premijer sada razmišlja na koji bi način tu štetu mogao sanirati. Znakovito je da Dalić više ne uživa povjerenje niti Davora Božinovića, prijatelja na čiju je inicijativu i dospjela u Vladu, a Plenković je navodno već počeo pregovore s Ivanom Vrdoljakom oko njegova povratka u Vladu.

Da Vrdoljak uistinu ima takve namjere dalo se naslutiti i iz ‘spina’ koji je pušten u javnost nakon što se ovaj vratio u fotelju predsjednika HNS-a te kada se počelo spekulirati o još jednom ministarstvu. Sada kada je Plenković izgubio povjerenje u Dalić još jedno ministarstvo neće biti potrebno, već će mu se otvoriti fotelja u Ministarstvu gospodarstva, gdje je uostalom sjedio i u Milanovićevoj eri.

Jednako tako, on bi mogao uskočiti i u fotelju potpredsjednika Vlade, a šuška se kako na tom planu radi i Milijan Brkić, čovjek koji je s Vrdoljakom šurovao još u Karamarkovo doba. Dalić je bila jedna od premijerovih najdražih suradnica, on je bio njezin zaštitnik i u ono vrijeme kada su je napadali ljudi iz Brkićeve struje. Zato danas Brkić ima razloga za slavu, jer ponovno je u stranačkim nadmetanjima pobijedio.