Plenković odlučio: Izvanredni izbori na jesen!

2
2358
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sada nakon izglasavanja Istanbulske konvencije kada se vidjelo tko je to oporba Plenkoviću u HDZ-u, pogotovo kada je potpredsjednica Vlade za dlaku izbjegla opoziv u Saboru, premijer je duboko svjestan da s ovakvom tankom većinom teško da može provesti ozbiljnije reforme, jer svako novo glasovanje u Saboru može biti kobno i za njega i za vladajuću koaliciju. Stoga je, tvrde insajderi, Plenković do kraja odlučan na jesen ići na izvanredne izbore, kako bi izbjegao scenarij da mu netko drugi, a ne on, ruši vlastitu vladu. Tako bi izbori u kasnu jesen mogli biti puno bolja opcija za Plenkovića i HDZ nego nastavak daljnjeg mrcvarenja i natezanja oko broja ruku u vladajućoj većini u Saboru.

Nakon burnog petka 13. travnja ove  godine kada je u Hrvatskom saboru većinom glasova izglasana Istanbulska konvencija i kada je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, zahvaljujući jednom glasu preživjela udar oporbe i izglasavanje nepovjerenja počeli su se zbrajati rezultati i praviti političke procjene može li premjer Andrej Plenković, unatoč tolikoj oporbi u vlastitim redovima dočekati kraj mandata u Banskim dvorima.
Politički analitičar Davor Gjenero smatra da je Plenković  izašao kao veliki pobjednik. ‘Njegova pobjeda ima nekoliko dimenzija. Kao prvo on je stvorio veliki unutarstranački autoritet, jer je uspio provesti svoju politiku unatoč prilično snažnom otporu u vlastitoj stranci. Ljudi koji su mu pružali otpor pritom neće ni na koji način biti izravno politički sankcionirani, ali su i sami svjesni da su danas odigrali onu jednu jocker kartu koju imaju u toku mandata i da su je potrošili ni na što. To se ne odnosi na Davora Stiera koji je ozbiljan političar, koji ima svoju političku agendu, koji je bliži Plenkoviću nego ostalim ljudima s kojima je glasao protiv Plenkovićeve politike. I tu se samo nadam da neće biti nikakvih posljedica za Stiera, jer  on HDZ-u i vrijednosnom smislu, i u smislu veze s Europskom pučkom strankom puno znači, da bi se HDZ smio poigravati s njegovom političkom perspektivom”, kaže Gjenero, za portal Dnevno.hr, uz opasku da ostali koji su sudjelovali u glasovanju protiv ratifikacije nisu ni približnog političkog kalibra kao Stier.
I doista, Gjenero je u pravu kada kaže da je Plenković iz svega ovoga izašao kao apsolutni pobjednik, no, postoji jedna činjenica koja se nakon petka 13, nikako ne smije niti može zanemariti. Sve do sada, kada se govorilo o položaju Andreja Plenkovića i u stranci i u Vladi, a prije svega u HDZ-u, i oni koji bi ga rušili u svojim mislima nisu imali dovoljno jakog protukandidata koji bi sučelice na nekim budućim izborima bili oni stranački ili pak parlamentarni  mogao stati ispred Plenkovića i s njim ukrstiti političko koplje. A od sada, točnije od petka 13. ovoga  mjeseca takva osoba se i definitivno pojavila na hrvatskoj političkoj sceni. Riječ je o Davoru Ivu Stieru za kojeg ne samo politički analitičar Gjenero smatra da se radi o ozbiljnom političaru, koji ima svoju političku agendu, i koji u smislu veze s Europskom pučkom strankom puno znači, da bi se HDZ smio poigravati s njegovom političkom perspektivom. Duboko je toga svjestan i Plenković koji će debelo razmisliti prije nego li se odluči na bilo koji način kazniti Stiera koji nije glasova po stranačkoj stezi nego po sopstvenoj savjesti. Istini za volju Plenković je svjestan i da mu ova njegova pobjeda u petak 13. travnja u Saboru, ne daje  veliku komociju za slavlje i trijumf, jer se prvi put od osnutka HDZ-a dogodilo da 17 članova stranke glasa protivno odlukama te iste stranke. Toga je Plenković bio svjestan i puno prije izglasavanja Istanbulske konvencije kada su se vodili žestoki prijepori na terenu te kada je Plenković morao lomiti volju pojedinih stranačkih uglednika. Stoga i ne čudi da je Plenković još u žaru rasprava o Istanbulskoj konvenciji i prebrojavanja unutar HDZ-a tko je za, tko protiv, poručio stranačkom vrhu iza zatvorenih vrata dok je lomio njihov otpor ratifikaciji. “Ne znam jeste li vi svjesni da ovime možete čak i srušiti Vladu. A ako će netko Vladu rušiti, onda ću to biti ja. I nakon toga će se ići na nove parlamentarne izbore. A za njih ću ja slagati liste i može se dogoditi da pola ovdje prisutnih ne bude na njima”, bio je, kako je objavljeno u medijima, jedan od Plenkovićevih argumenata.
Kako prijevremeni izbori djeluju utopijski, Plenkovićeva prijetnja nije izazvala puno pažnje, već je shvaćena kao ispaljeni ćorak pošto je ponestalo pravih argumenata, pisali su tada mediji. No, sada nakon izglasavanja Istanbulske konvencije kada se vidjelo tko je to oporba Plenkoviću u HDZ-u, pogotovo kada je potpredsjednica Vlade za dlaku izbjegla opoziv u Saboru, premijer je duboko svjestan da s ovakvom tanjušnom većinom teško da može provesti ozbiljnije reforme, jer svako novo glasovanje u Saboru može biti kobno za Plenkovića i vladajuću koaliciju. Stoga je, tvrde insajderi, Plenković  spreman i do kraja odlučan na jesen ići na izvanredne izbore, kako bi izbjegao scenarij da mu netko drugi, a ne on ruši vlastitu vladu. Tako bi izbori u kasnu jesen mogli biti puno bolja opcija za Plenkovića i HDZ nego nastavak daljnjeg mrcvarenja i natezanja oko broja ruku u vladajućoj većini u Saboru. Još ako ove godine turistička sezona bude uspješna kao i prethodne ili možda još bolja, HDZ bi mogao imati dobru startnu poziciju, ili bar puno bolju, nego li u situaciji da dočeka kraj ovoga potegni-povuci mandata. Sve su to dobri razlozi zašto je Plenković nakon dvostruke pobjede u petak 13. travnja ove godine čvrsto odlučio da na jesen ide na izvanredne izbore.
  • Pregory Speck

    Sopstvenoj savjesti???? I vi uvozite novinare iz Srbije kao ugostitelji kuhare?? Može plenki ići na izbore kad hoće, ali nema ih vise s kim dobiti. Tako da nam ostaje velika udbokoalicija. A nakon te 4 g nestanak i hdzea i sdpa. A možda i Hrvatske

  • Boljunac

    To je bilo za očekivati. Plenković je svjestan da pravu oporbu (ne SDP i bratiju) treba zaskiočiti prije nego li se organizira. Zato treba bez odlaganja prioremiti pravu oporbu. Nema vremena za odlaganje!