OSTAVIO HRVATE BEZ RIJEČI: ‘Oluja je zločinački pir, a Stepinac je iz zatvora izašao potpuno zdrav…’

2
4705
screenshot/rts

Preostalo je manje od mjesec dana prije obilježavanja 23. godišnjice vojno-redarstvene akcije „Oluja“,  Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, i dana branitelja, a na portalu „Autograf“, glavni i odgovorni urednik Drago Pilsel, ponosno je stavio svoj intervju, koji je s njime vodila novinarka srpskog portala „Blic“ Lana Gedošević. Podsjetimo, bivša ministrica kulture u Vladi Zorana Milanovića, Andrea Zlatar Violić, kažnjena je od strane Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, zbog toga što je dodijelila portalu „Autograf“ 70 000 kuna, mimo regularne procedure. Nakon toga, novi ministar Zlatko Hasanbegović je ukinuo pomoć  „Autografu“, koji je dobivao potporu i grada Zagreba. Isti portal primao je sredstva i od fonda za neprofitne medije. Radi se novcu koji je vezan uz državne i gradske proračune u Republici Hrvatskoj. Zato se postavlja pitanje kako je moguće da država sufinancira medij čiji vlasnik i glavni urednik javno promovira tezu o akciji „Oluja“ kao zločinačkom piru? Poslali smo upit ministarstvu kulture i gradu Zagrebu, kako bi utvrdili prima li portal „autograf“ i dalje državnu potporu.

Naime, Drago Pilsel je na svom portalu objavio intervju koji je s njim napravio srpski, nacionalistički tabloid „Blic“. Dakle, Pilsel nije razgovarao s ozbiljnim i neovisnim srpskim novinarima, već je dopustio da njegove riječi budu hrana za najniže nacionalističke strasti u Srbiji. Intervju nije demantirao, već ga je stavio i na svoju stranicu „Autograf“, iz čega se može zaključiti kako se slaže sa svim iznesenim tezama. U samom uvodu, novinarka Gedošević piše:

Loading...

„Njegove dede bili su gestapovac i ustaša. Njegov otac bio je telohranitelj Ante Pavelića. Njegova porodica je Pavelića spasla sigurne smrti, igrom sudbine, baš u gradu Judenburgu, stecištu Jevreja koje je Pavelić izmasakrirao na teritoriji NDH. Njega su kao dete učili ustaškim koračnicama. Isti taj čovek je 1995. godine sopstvenim rukama sahranjivao Srbe u Hrvatskoj čije je živote odneo zločinački pir “Oluje” koji se danas u našem komšiluku slavi kao Dan pobede. Istom tom čoveku u Hrvatskoj od tada psuju majku i žele smrt, a on ima samo jednu poruku: “Neću prestati da se borim za istinu dok sam živ”

Koliko znamo, Dragu Pilselu nitko u Hrvatskoj ne psuje majku. I ne treba mu je psovati. S druge strane, uistinu je diskutabilno treba li država davati potporu novinarima i medijima koji permanentno iznose neistine o Hrvatskoj, pa tako služe i kao lažni svjedoci srpskih teorija o hrvatskoj genocidnosti. Pilsel se u intervjuu ponovno osvrnuo i na blaženog kardinala Alojzija Stepinca. Na pitanje, kako gleda na proces kanonizacije Stepinca, Pilsel je dao sljedeći odgovor:

„Kao na potrebu jedne grupe katoličkih nacionalista da napišu jednu bolju verziju povijesti. Ali sve skupa je to jedna nepotrebna mitologizacija i jedna velika obmana. Ali, što ću vam ja, katolički mitomani hoće vjerovati da su Stepinca ubili komunisti koji su ga ”trovali” i tajno ”zračili”, premda sam pokazao i dokazao da je umro od policistemije, jedne vrste raka krvi koja se pojavila nakon izlaska iz zatvora u Lepoglavi, a iz zatvora je izašao potpuno zdrav, toliko da nikada u pet godina tamnice nije bio kod liječnika. Samo dva puta kod stomatologa.“

S čitateljima „Blica“, a kasnije i „Autografa“, Drago Pilsel je podijelio i neke svoje strahove.

„Bilo je toga više devedesetih, naravno, ali i za trajana vladavine Tomislava Karamarka, u HDZ-u i u participaciji u Vladi Tihomira Oreškovića. Plenković nije ustaša, a zašto tolerira ustaštvo u mjeri u kojoj to svakako meni smeta, lako je odgovoriti: jedva sastavlja većinu u parlamentu. To može puknuti svaki trenutak i toga smo svi u Hrvatskoj svjesni. Po gotovo mi koji se plašimo naglog skretanja u desno i da ostanemo ne samo geografski nego i metaforički na pola puta između Rima i Budimpešte.“

„Autograf“ nije medij koji ima visoku čitanost, i ne može opstati na slobodnom tržištu bez državne potpore i donacija. Zbog toga nas zanima, iz kojih izvora se trenutno financira portal? Odgovore ministarstva kulture i grada Zagreba, objaviti ćemo na našoj stranici.

 • Mama Antonija

  Truć, truć…

 • Sivooki

  Danas je sve preokrenuto.
  Bolest agresivno reži na zdrave, koji ne smiju ništa reći…
  Ako zub obijele, samo će dokazati da su “fašisti, nacisti, ustaše, mrzitelji, koljači, antisemiti…”…you name it.
  Ali , plaši me toliki broj dijagnoza koje se hrane našom krvlju.