NOŽ U LEĐA: Srbi od Hrvata očekuju 30 milijardi eura ratne odštete

0
789
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nije ni sletio u Beograd, a njegova diplomacija zaključuje kako je predsjednikov posjet Hrvatskoj bio više nego plodonosan. Nošeni krilima „dominacije i pobjede” Vučića nad hrvatskom predsjednicom, Srbija se bacila na izračun štete koja im je 90-tih nanesena na hrvatskom tlu i došli do brojke od čak 30 milijardi eura.

Predsjednik Asocijacije izbjeglica Srba iz Hrvatske Milojko Budimir koji je zajedno sa Aleksandrom Vučićem bio nazočan na velikoj Skupštini Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu, izjavio je da je hrvatski premijer Andrej Plenković u velikoj zabludi kada kaže da bi Hrvatska profitirala otvaranjem pitanja ratne odštete, jer je realno očekivati da bi upravo ona trebala isplatiti desetine milijardi eura ratne odštete Srbiji i Srbima:

Loading...

„Popisom imovine Srba izbjeglih iz Hrvatske bavilo se Odjeljenje za sukcesiju Saveznog ministarstva pravde SR Jugoslavije i tada je evidentirano 76.000 zahtjeva privatnih osoba , kao i firmi, ali se taj spisak kasnije nije ažurirao, što znači da se nisu unosili podaci o vraćenoj imovini, pa je sada teško dobiti informaciju o tome je li se i što od imovine vratilo prognanim Srbima”, rekao je Budimir.

Budimir navodi kako su Srbi u Hrvatskoj imali oko 600.000 hektara zemljišta, 400.000 poljoprivrednih strojeva, 64.000 vozila, oko 440.000 opremljenih spavaćih i dnevnih soba, kuhinja i blagovaona kao i 760.000 raznih kućnih aparata i tehničkih uređaja.

Prema njegovim riječima, Srbi su ostali i bez oko 980.000 grla krupne stoke, oko 18 milijuna čokota vinove loze, osam milijuna stabala voćki, 120.000 košnica, 180 milijuna tadašnjih njemačkih maraka i 3,5 milijardi dinara u hrvatskim poslovnim bankama te 600 milijuna dinara u vrijednosnim papirima.

Upravo je nevjerojatno da je država koja je izvršila agresiju, prije napadnute i razorene Hrvatske potegnula pitanje ratnih obeštećenja. Ljudi koji su iza sebe ostavili leševe, spaljena sela i prekomjerno granatirane gradove, napravili su sasvim ozbiljnu analizu štete koja je nanesena njima i na isplati će, sasvim je sigurno – ustrajati. Ostaje nejasno, što Hrvatska čeka s izračunom štete koju je pretrpjela u ratu i kada misli otvoreno od Srbije zatražiti naknadu?