Je li ovo pravi razlog Penavina bunta?

0
883
screenshot

I nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem, ali i nakon niza packi od strane HDZ-ovih ministara pa i nakon druženja s ministrom Davorom Božinovićem vukovarski gradonačelnik Ivan Penava od prosvjeda zakazanog za 13. listopada ne odustaje, iako ne prestaje hvaliti aktualnu Vladu.

Kako je Penava kazao u više navrata, pa i u svojem posljednjem gostovanju kod Aleksandra Stankovića u emisiji Nedjeljom u 2, državne i pravosudne strukture pasivne su prema istragama i procesuiranju ratnih zločina u njegovom gradu. Da je tome tako potvrdila je i šefica države Kolinda Grabar-Kitarović koja se priklonila Penavinoj retorici premda je ovaj neizravno prozvao šefove svoje stranke koji su čelu države najdulje od osamostaljenja Hrvatske. Penava se kako je sam kazao sankcija od strane stranačkog rukovodstva ne boji, a dojam je da sankcija neće niti doći, no pitanje koje nekako ostaje visjeti u zraku jest zašto se vukovarski gradonačelnik pobunio baš sada jer problemi o kojima priča i zbog kojih najavljuje prosvjed ne traju od jučer?

Poznavatelji zbivanja na lokalnoj, vukovarskoj sceni prepričavaju kako bi uzrok njegova bunta, i udar na institucije mogao ležati u nedavnoj smjeni inspektora Nikole Kajkića koji je maknut s rukovodeće funkcije u istražnom timu koji se intenzivno bavio upravo zločinom na Ovčari. Kako je službeno obrazloženo, do njegove suspenzije došlo je zbog podmetanja lažnog dokumenta vezanog za istzragu u spis.

S druge strane Kajkić, pa i dio javnosti to službeno obrazloženje nisu prihvatili, a doima se kako u tu službenu verziju ne vjeruje niti Penava, pa se s neslužbene strane može steći stajalište kako su protivnici njegove smjene stava da je ovaj samo radio svoj posao, što i nije daleko od istine. Da se ne slaže s Kajkićevim odlaskom vukovarski je gradonačelnik i ranije davao do znanja. ”Jako me zanima koje su sve tu strukture umiješane, koji redatelji i scenaristi. Žrtva Vukovara i Ovčare, iznad je svih institucija i bilo koga, a u istraživanju tog zločina nema rezultata. Ako mi Vukovarci uistinu utvrdimo da se i u ovom slučaju, kao i do sada radi o opstruiranju istrage, vjerujte mi, bit će problema”, poručivao je Penava govoreći o Kajkićevom odlasku, uz opasku da je to slučaj s kojim je upoznat mali broj ljudi.

Premda se na prvu doimalo kako je Penava jedan u nizu HDZ-ovih buntovnika koji udaraju na Plenkovića, nakon što je sličnu napadačku retoriku uporabio Milinović, izgleda da to nije baš tako te da je ovo plan koji se kuha mjesecima. Prosvjed je ovo kroz kojeg Penava proziva stranačke kolege, iako on osobno tvrdi da to nije tako, jer osim što su HDZ-ovci ti koji drže ključeve institucija koje gradonačelnik kritizira neobičan je detalj taj što je Kajkić smijenjen nakon što je Plenković godovorio suradnju sa SDSS-om, što je otvorilo prostor za sumnju da je upravo SDSS bio taj koji je inzistirao na njegovoj smjeni, te da su stoga zauzvrat podržali aktualnu vladajuću garnituru kojoj jamče stabilnost i opstanak.

I danas Penava kritizira suradnju vladajućih sa SDSS-om, a prije nekoliko mjeseci upozoravao je one koji smjenjuju Kajkića da za svoje poteze trebaju imati opravdanje. Inače, dok je bio na čelu predmeta Ovčara, Kajkić je sa suradnicima ispitao preko 300 svjedoka sa srpske stranke, policiji je prijavljivao prijetnje smrću, a u njegovoj eri snimljen je i film Ovčara- neispričana priča.