KAKVA BOMBA! Pupovac najšokantiji ikad! Opet pritišće Plenkovića

0
815
screenshot

Usprkos tome što je hrvatsko društvo zavijenu u navijačku gorznicu, članovi vladajuće koalicije uspjeli su predahnuti te su se formalno usuglasili oko toga da za guvrnera podrže Borisa Vujčića. Ipak, ova odluka nije oduševila sve članove koalicije, a prvenstveno Milorada Pupovca. Po političkim kuloarima šuškalo se kako kao kandidatkinju za tu poziciju premijeru Andreju Plenkoviću predlaže Martinu Dalić,  koja se u javnosti i spominjala kao jedan od potencijalnih kandidata. Iako je Pupovac bio jedan od onih radi kojih je Dalić otišla iz Vlade, on u njezinu stručnost na ovoj poziciji ne sumnje. Zanimljivo je stoga pratiti reakciju premijera Plenkovića po ovom pitanju, jer nije nepoznato da je Pupovac taj koji mu posljednjih mjeseci izdaje zapovjedi, na koje se on ne može i ne smije oglušiti budući da mu baš o manjinskoj potpori ovisi stabilnost Vlade. Plenković nije bio sklon ponovnoj suradnji s Dalić već je sklon novom, starom guverneru Vujčiću s kojim prijateljuje posljednjih nekoliko mjeseci. No, činjenica jest da je zbog Pupovca premijer pristajao na velike ”kompromise” pa je stoga izmještao HOS-ovu ploču, podržao Istanbulsku konvenciju, odriješio kesu za srpsku manjinu odnosno predstavnike iste, koji su se pozicionirali i u Ministarstvima, državnim tvrtkama i javnim poduzećima. Koliko god kritični prema Vujčiću i njegovom guvernerskom mandatu bili, potrebno se zapitati čime se zamjerio Pupovcu i zašto ga se baš ta tema do te mjere tiče. Je li to stoga što se nedavno, doduše vrlo diskretno progovaralo o Tesla banci.. Naime, nakon dugogodišnjeg natezanja Tesla štedna banka završila je u stečaju odlukom HNB-a, a time su ujedno i okončane iluzije da je ta banka zadužena za financiranje srpskih povratnika te da kao takva uspješno djeluje.

Inače, kao što je poznao od ranije radi se o banci koja je osnovana 2011. godine na inicijativu Srpskog narodnog vijeća, a za cilj je imala financijsku potporu povratku srpskih izbjeglica. Koliko se na tom cilju uistinu i djelovalo možda ponajbolje govore javno dostupne brojke. Tesla banka s aktivom od 1,5 milijardi kuna i neznatnih tržišnim udjelom godinama nije poslovala pozitivno te je kontinuirano za sobom ostavljala višemilijunske gubitke, konkretnije, u zadnjih šest godina radi se o više od 30 milijuna kuna minusa.

Loading...

U brojkama, a po godinama to pak izgleda ovako- 2016.godina završena je s minusom od 5,45 milijuna kuna, cijela prošla godina s minusom većim od pet milijuna kuna. U jednom razdoblju član Tesla banke bio je i Pupovac, točnije on je sjedio u Nadzornom odboru, a upravo to karta je na koju bi Plenković mogao zaigrati spašavajući svoju Vladu, po sličnom principu kao što je to učinjeno sa Sauchom.

A adut kojega posjeduje jest i prijava Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa, budući da je Pupovac istodobno bio državni dužnosnik te ravnao bankom. Projekt Tesla banke stasao je baš iz SNV-a i Pupovčeve radionice, a početni kapital osiguran je od Fonda za razvoj Republike Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodina, a osim početne uplate plan nije realiziran onako kako je to zamišljeno i prezentirano.

S propašću Tesle bez uloga su ostali srpski investitori, koji su većinski, ali jednako tako spomena su vrijedni i manji, hrvatski ulagači poput primjerice Agrokorove Zvijezde ili pak Končara i Đure Đakovića, čiji su udjeli u ovoj banci oko deset posto, a dio njih izgubio je i novčane depozite. Zbog propasti banke Pupovca je ranije prozivao slavonski kralj šećera Marinko Zadro, a kaznene prijave protiv srpskog zastupnika podnosili su i pripadnici srpske zajednice u našoj zemlji, ali sve se svelo na onu tresla se brda, rodio se miš. Kako god da bilo epilog ove priče trebao bi se znati prije ljetnog odmora, dakle do konca tjedna kada bi se javnosti morala obznaniti odluka o tome tko će u narednih šest godina biti na čelu centralne banke budući da je guverneru Borisu Vujčiću mandat istekao u nedjelju, 8. srpnja, a njegovu zamjeniku Relji Martiću istječe 17. srpnja.

Sabor guvernera imenuje na prijedlog svog Odbora za izbor i imenovanja, uz mišljenje Odbora za financije i državni proračun, a tko god da sjedio u ovoj fotelji jedno je sigurno, male su šanse da će hrvatski građani od toga imati pretjerane koristi, jer sve je izglednije kako je ovo još jedna od funkcija koja služi kao poligon za politička prepucavanja.