Kako ovršiti političare: Hoće li se SDP-vci pojesti u borbi za preživljavanje?

0
340
Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Iako je SDP krajem prošle godine podigao kredit u visini od 800.000 eura (oko šest milijuna kuna) kod Erste banke – SDP se nalazi se pred ovrhom. Ta činjenica otvara mnoštvo zanimljivih tema, ne samo zbog spomenute ovrhe.

Naime, presudom Visokog trgovačkog suda SDP će morati platiti troškove predizborne kampanje Milana Bandića za lokalne izbore 2009., kada je Bandić bio član SDP-a, u visini od 4,3 milijuna kuna, što je u međuvremenu uz kamate i sudske troškove naraslo do gotovo deset milijuna kuna.

Loading...

Više od 330.000 ovršenih građana nakon ove vijesti može reći: Napokon će barem dio političara, djelomično, „na vlastitoj koži“, osjetiti učinak ovršnog zakona! Onoga istog zakona koji već dugi niz godina, služi tome da se ljudima uzme sve što imaju, a koga je SDP-a svesrdno podupirao.

Sudac trgovačkog suda Mislav Kolakušić, je među prvima upozoravao na štetnost i nepravičnost  zakona, stoga je i tvrdio: “Vama, ako ide ovrha od 200 kuna, vi ćete to platiti, s druge strane, troškovi ovršnog postupka, na samo jedan račun, idu vam tri ovrhe. Za kašnjenje od primjerice 200 kuna ovrha će biti 2000 kuna za samo jedan račun. Mi imamo osam milijuna ovrha, što ne bismo imali da građani imaju za platiti sljedeći račun”, objašnjava Kolakušić.

Iz SDP-a su često naglašavali kako su drugačiji od ostalih stranaka, pošteni, moralni, etični, „glas građanske Hrvatske“, a sada se nalaze u stanju šoka i nevjerice.

Članovi Predsjedništva Siniša Hajdaš Dončić i Mihael Zmajlović, novinarima su potvrdili da ih predsjednik stranke Davor Bernardić nije informirao o presudi i dugu koji SDP treba platiti, a isto tvrdi i Zlatko Komadina, koji je izjavio: „»Ljudi su, naravno, šokirani. Imamo puno kostura iz ormara,  dodavši da je predsjednik zagrebačkog SDP-a tada bio Milan Bandić, a poslovni direktor Gordan Maras. On nije ostao „dužan“ – kao sada SDP, pa je odgovornost prebacio na Komadinu: „Kolega Komadina preiskusan je da bi mene spominjao u kontekstu odgovornosti za presudu, s obzirom na to da on Bandića poznaje puno bolje nego ja“, rekao je Maras. Dakle, ključno je pitanje tko bolje poznaje Bandića?!

Slogan SDP-a na izborima 2015. glasio je; “Naprijed, a ne nazad”

Osobno mi se činilo da je spomenuti slogan izmislio Grunf iz kultnog stripa „Alan Ford“, no radilo se o jednom vrlo poznatom i skupom PR stručnjaku.

Slogan „ Naprijed a ne nazad“ smislio je tim za odnose s javnošću SDP-a na čelu kojega je bio PR stručnjak Alex Braun. Inače Braun je je izborni poraz SDP -a naplatio više od četiri milijuna kuna i tada su krenule financijske dubioze SDP-a koje traju do danas, ali nisu bile samo posljedica troškova kampanje.

I sam tadašnji premijer Zoran Milanović u svojim nastupima često govorio kako “zemlju guraju naprijed, a ne nazad”, što je doista bila vrlo „mudra“ izjava – koje se ni Grunf ne bi posramio, no račun SDP-a ubrzano se praznio.

S obzirom na rezultate spomenutih izbora, koje je SDP izgubio, Milanović je doista mogao uporabiti Grunfov slogan:

Budi prvi pa nećes biti drugi!“

Moglo bi se reći kako je Milanović plaćajući milijune za PR, Braunu, zapravo „nadahnuo“, Antu Ramljaka, koji sada plaća milijune savjetnicima u Agrokoru, jer to je u Hrvatskoj, očito, postala, uobičajena praksa.

I Bernardić, je razmišljao o angažiranju Brauna, iako je spomenuti, SDP-u  za konzultantske usluge za samo mjesec dana,  od 1. do 28. listopada, 2015. naplatio 837.127,5 kuna.

Bernardiću, „Di su pare? Di je Pretjerivač?“

I ja sam se smijao kad su Di su pare? bile satirične prema meni’, kazao je Bernardić, dok još nije znao kako se ovrha približava. Nakon što je shvatio, kako je SDP pred ovrhom, napao je Plenkovića. Čuli smo Plenkovića kako je pričao na pet jezika, a ja ga pozivam da na pet jezika kaže – kako se kaže riječ ‘pljačka’, rekao je Bernardić. Bilo bi dobro, da Bernardić kaže; „Di su pare?“ nestale iz SDP – no na tu temu Bernardić je odgovorio kao „Pretjerivač“: „Riješit ću i taj problem. Bez brige, SDP neće završiti u blokadi, bez brige SDP raste i SDP će nastaviti rasti.“, rekao je Bernardić i otišao.

Bernardiću, raste jedino SDP-ov pritisak na medije

Pet hrvatskih dnevnih novina – Novi list, Jutarnji list, Večernji list, Slobodna Dalmacija i Glas Istre – upozorili su članove Predsjedništva SDP-a da su u posljednja dva mjeseca izloženi “sustavnom i sve intenzivnijem pritisku SDP-a, ne bi li se utjecalo na uređivačku politiku najvećih i nautjecajnijih medijskih kuća”.

Javnost ima pravo znati da je to onaj isti SDP koji kao sveti politički cilj proklamira slobodu izražavanja. Takva politika SDP-a je neiskrena, licemjerna i predstavlja obmanu birača, ističu mediji. Članove Predsjedništva SDP-a podsjećaju da njihova stranka “ovakvim ponašanjem gazi temeljna demokratska načela i guši slobodu javne riječi”.

Pa, gospodo iz HND-a, te ljevih nevladinih udruga, GONG-a, Platforme 112 i ostalih –  što čekate? Nakon što skupite dobrovoljne priloge za sanaciju SDP-ovog duga, oglasite se o ovoj, sramotnoj i nedopustivoj praksi, koja dolazi iz „najtolerantnije“ stranke u Hrvatskoj.