Je li predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović mason?

0
962
16.12.2017., Zagreb - U Uredu predsjednice Republike odrzan Dan otvorenih vrata za Hrvate iz Bosne i Hercegovine. Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Prije nego što je Kolinda Grabar-Kitarović postala predsjednica Republike Hrvatske, u medijima je izašla informacija o njezinu članstu u takozvanoj Trilateralnoj komisiji. Hrvatska je imala još dva člana, Franju Lukovića i pokojnog Marijana Hanžekovića. Obojica pripadaju i masonskom pokretu koji je nastao u vrijeme liberalnog prosvjetiteljstva.

O masonima, kao vladarima svijeta iz sjene, napisane su tisuće knjiga, a u Hrvatskoj se o njima govori u kontekstu lutkarskog upravljanja političarima i političkim strankama. Zapravo, kada nemamo volje za kompleksnije analize i društvenu dijagnostiku, obično kažemo kako su za sve krivi masoni i(li) Udba i Kos. Ova široka optužba koja cilja na mete kolokvijalnog značenja jest pucanj u prazno. Ako već postoje tajne ili javne organizacije čiji članovi pokušavaju kontrolirati i oblikovati ljudsko društvo, infiltirajući se u gospodarstvo i politiku, skrivajući pritom svoje prave namjere, onda ih ne treba još dodatno mistificirati. Umjesto teorija zavjera koje doprinose društvenom beznađu i apatiji, javnosti treba dati konkretne informacije.

Loading...

Od francuske revolucije do suvremenog doba

Masonski pokret pojavio se kao odgovor tadašnje intelektualne i građanske elite na teror države, odnosno koncentraciju kompletne vlasti u rukama kralja, plemstva i Crkve. Najveća posljedica masonskog djelovanja jest francuska revolucija. Prve masonske lože nastale su u Engleskoj. Kada retroaktivno sudimo o masonskom pokretu, tada moramo uzeti u obzir i povijesne okolnosti te civilizacijski doseg vremena u kojem je pokret djelovao. U teoriji, masoni su po nekom općeprihvaćenom obrascu zavjerenici protiv suverenih država, ali to je samo djelomična istina.

Masoni u Engleskoj, Francuskoj i Njemačkoj zalažu se za različite vrijednosti. Njemačke lože, za razliku od ostalih, od samog počekta uvode kršćanski nauk u svoje organizacije. Članovi masonske lože u Njemačkoj bili su Mozart, Beethoven, Goethe a francuske Voltaire, Diderot, Russo i Victor Hugo. Mason je bio i Winston Churchill. Difamacije ličnosti, isključivo na temelju članstva u masonskom pokretu, pogrešan je pristup ovoj problematici. Masonski pokret ili slobodno zidarstvo u Hrvatskoj, imaju dugu povijest od druge polovine 18. stoljeća. Za vrijeme uspostave ilirskih pokrajina pod vlašću Napoleona, hrvatski masoni pružaju potporu osvajačima i osnivaju lože u blizini većih vojnih garnizona. Prva zabrana masonstva u Hrvatskoj nastupa nakon masonskog pokušaja prevrata, neuspješno izvedenog po uzoru na francusku revoluciju. Nakon odlaska Francuza, masonske lože opet prestaju s radom.

U Zagrebu šest masona ponovno pokreće ložu 1892. godine. Raspadom Austro-Ugarske dolazi do naglog razvoja masonskog pokreta u Hrvatskoj koji se širi pod svojevrsnom supervizijom masonskih loža iz Srbije, koje su bile zastupljene i u kraljevskoj obitelji. Tijekom ljeta 1940. zabranjuje se rad slobodnih zidara u Kraljevini Jugoslaviji, a za vrijeme NDH pojedini zagrebački masoni završavaju i u koncentracijskim logorima. Obnova slobodnozidarske djelatnosti započinje propašću SFRJ.

Univerzalni moćnici i transparentnost masonskih loža

Suvremeno masonstvo u Hrvatskoj možemo promatrati kao dio priče o borbi interesnih skupina za prevlast u političkom, društvenom i ekonomskom životu Hrvatske. Bivši pripadnici Udbe i Kos-a, pogotovo ako ove termine razumijemo u širem smislu, također aktivno sudjeluju u zakulisnim sukobima radi preuzimanja ključnih pozicija u hrvatskom društvu i državi. Treću snažnu struju predvode lažni domoljubi koji se oslanjaju na rođačke veze i plemensku zajednicu. Kada se govori o uzrocima sadašnje poražavajuće situacije u Hrvatskoj, većina ljudi banalizira i odabire glavne krivce na osnovi vlastitih svjetonazora i političkih uvjerenja.

Prava je istina da ni jedan od navedenih identiteta nije isključiv, što znači da najveći društveni prodor i utjecaj ostvaraju pojedinci i grupe koje su pokrivene s više različitih kišobrana. Osoba može biti mason, član Trilateralne komisije, pouzdani štićenik neoudbaških krugova moći i lažni domoljub. Jedan identitet ne poništava ostale. Dapače, oni se svi nadopunjuju i tako stvaraju univerzalnog moćnika i potencijalno velikog štetočinu, karcinom društva. U tome i jest naš ponajveći problem. Teško nam je detektirati sve “društvene i narodne neprijatelje” i onda nam uvijek netko promakne. Naravno, u svemu tome ne vidimo niti osjećamo bilo kakvu osobnu odgovornost. Ne možemo mijenjati stvarnost, jer je kreiraju drugi. Takvim razmišljanjem, to uistinu postaje notorna činjenica dok se svi mi pretvaramo u pasivne promatrače sudbine koju određuju drugi.

Masonstvo više ne bi trebalo biti tabu tema. Masoni su danas legalna neformalna organizacija koja djeluje praktički javno. Da, međusobno su povezani i sigurno maksimalno koriste zajedničku moć i utjecaj kako bi ostvarili osobne i organizacijske ciljeve, koji su često suprotni interesima zajednice, društva i države kojoj formalno pripadaju. Katolička je Crkva kroz povijest masone prozivala kao štovatelje Sotone. Neki masoni javno su priznali da su veze između sotonizma i masonstva istinite. Članstvo u masonskim organizacijama katolicima nije dopušteno. Hrvatska je navodno katolička zemlja, a predsjednica Republike Hrvatske odaje počast kontroverznom masonu i “kralju ovrha” Marijanu Hanžekoviću. O njenom činu šuti i Kaptol kao vrhovna crkvena vlast. Je li predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović mason? Nikome nikada nije odala ovakva javna priznanja i stoga je sasvim legitimno pitati, jesu li bili članovi iste masonske lože? Nema potrebe za paranojama, teškim riječima i teorijama zavjera.

Članstvo u većini masonskih loža postiže se kroz tri stupnja, šegrt, djetić i na kraju majstor. Svaka organizacija može imati dodatne ritualne stupnjeve i internu hijerarhiju. Primjerice, Škotski obred ima 33 inicijacijska stupnja. Sazrio je trenutak kada se masonstvo u Hrvatskoj treba demistificirati. Bilo bi dobro da predsjednica Republike odgovori na pitanje o pripadnosti masonskom pokretu. To nužno ne znači kako nije katolkinja ili domoljub. Kao što smo već naveli, u Hrvatskoj su svi identiteti spojivi. Ne treba unaprijed osuđivati masone, ali bilo bi dobro znati tko su masoni. Transparentnost masonskih loža i članstva, možda im oteža masonsko djelovanje, ali bi nama u Hrvatskoj, isto tako, moglo olakšati življenje.