Glasanje o Brexitu: Tri moguća scenarija za funtu

0
248
youtube

U nastavku su navedena tri moguća scenarija za britansku funtu:

Prošlo je više od dvije i pol godine od referendumske odluke britanskog naroda da se napusti Europska unija, a još uvijek je neizvjesno kada i pod kojim uvjetima će se to dogoditi. Moguće je čak da do Brexita uopće ne dođe. Situacija bi sutra (15.01.2019.) trebala biti nešto jasnija, a zbog neizvjesnosti po pitanju ishoda, burzovni špekulanti smatraju da je sutrašnje glasanje financijski događaj mjeseca, ako ne i godine. Zbog toga bi moglo doći do ekstremnih pomaka cijena britanskih dionica te promjene  vrijednosti funte. Većih pomaka vjerojatno neće biti pošteđeni ni ostali financijski instrumenti, pa bi tečajna lista u srijedu mogla izgledati osjetno drugačije nego dan ranije.

U nastavku su navedena tri moguća scenarija za britansku funtu:

Parlament odbacuje prijedlog s velikom većinom

Mnogi članovi vladajuće strane su javno rekli da neće podržati prijedlog premijerke May i EU o Brexitu jer ga smatraju katastrofalno lošim za Britaniju. Dio ih čak pokušao smijeniti premijerku, stoga nije realno očekivati da su se u međuvremenu predomislili. Oporba je pogotovo protiv prijedloga jer smatra da je Britaniji bolje u EU nego izvan. No ako parlament odbaci predložene uvjete napuštanja unije, Britanija pada u još veći političku krizu, a možda čak i u ekonomsku recesiju u slučaju napuštanja unije bez ikakvog dogovora. Također je izgledno da bi u ovom scenariju premijerka May dala ostavku i raspisala nove izbore, što dovodi do nove nesigurnosti, a to gospodarstvenici, investitori i špekulanti na burzama ne vole, stoga bi vjerojatno došlo do novog vala rasprodaje britanske funte i njenog daljnjeg slabljenja, barem dok se ne nađe kakvo takvo rješenje.

Parlament odbacuje prijedlog s malom većinom

Ako prijedlog padne zbog male razlike u broju glasova (npr. 50), postoji tračak nade da premijerka May s EU može dogovoriti još nekoliko blažih ustupaka u korist Britanije, koji bi bili dovoljni za pridobivanje nešto veće podrške u parlamentu i uspješno prihvaćanje prijedloga na eventualnom drugom glasovanju koje bi se dogodilo u idućih nekoliko tjedana.

Ovo je po mnogima najizgledniji scenarij i vjerojatno bi doveo do blagog slabljenja funte ne većeg od 2-3%, a daljnje kretanje tečajnoj listi bi ovisilo o tome bi li May zaista uspjela od EU dobiti bolje uvjete o suradnji nakon Brexita.

Parlament prihvaća prijedlog

Mnogi analitičari smatraju da je ovo najmanje izgledan scenarij, ali ne treba ga odbaciti. Naime, da bi izbjegli još dublju političku krizu, a možda čak i recesiju, neki nezadovoljni zastupnici bi ipak mogli podržati prijedlog. Jer bolje ikakav dogovor nego nikakav. Možda još važniji razlog za podržati prijedlog je mogućnost novih izbora u slučaju odbacivanja prijedloga. U tom slučaju premijerka May se može naći u bezizlaznoj situaciji te dati ostavku i raspisati nove izbore. Pri tome bi mnogi zastupnici izgubili mjesto u parlamentu i sve privilegije što s tim dolaze, što svakom od njih osobno gotovo sigurno nije poželjan scenarij.

Upravo zato što je ovaj scenarij najmanje izgledan, ako se ostvari, bio bi veliko pozitivno iznenađenje za javnost i sudionike na financijskim tržištima. Britanska funta bi vjerojatno u samo nekoliko dana ojačala preko 5%, a jačanje bi se nastavilo i tijekom idućih mjeseci. Dionice na svim razvijenim tržištima bi također porasle u ovom scenariju, dok bi američki dolar i japanski jen kao tradicionalna utočišta u nesigurnim vremenima vjerojatno oslabili.

 

 

Informacije o riziku: Trgovanje financijskim instrumentima u ponudi Admiral Marketsa nosi visoki stupanj rizika i zbog njihove kompleksne prirode nije pogodno za sve investitore. Prije donošenja bilo kakvih investicijskih odluka trebali biste potražiti savjet od neovisnog financijskog savjetnika kako biste bili sigurni da razumijete prisutne rizike. Ovaj materijal ne sadrži, niti treba biti smatran investicijskim savjetom, preporukom ili ponudom za trgovanje financijskim instrumentima. Imajte na umu se analize koje se odnose na prethodno kretanje cijene s vremenom mogu mijenjati. Ne možemo garantirati točnost i potpunost informacija navedenih u analizi i bilo koja osoba koja odluči djelovati na temelju tih informacija to čini na vlastiti rizik. Pročitajte više na https://admiralmarkets.com.hr/risk-disclosure