Bulj pitanjem ‘iz zasjede’ iznenadio i iznervirao Vučića: ‘Kada ćete posjetiti Glinu?’

0
411
Dnevno.hr

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u posjetu je Zagrebu. Obavio je razgovor s predsjednicom Grabar-Kitarović, na čiji poziv je i došao, a nakon toga uputio se na sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Mnogi su nagađali o temama sastanka, a Plenković je potvrdio kako su razgovarali o nestalima, granici, pravosudnoj suradnji, ratnim odštetama, zaštiti manjina, sukcesiji te gospodarskoj suradnji, europskom kontekstu i odnosima u JIE.

Loading...

Vučić nije bio toliko pričljiv nakon sastanka, potvrdio je samo kako su pričali o ratnoj odšteti, ali nije htio dalje precizirati, iako je uporno tvrdio kako se neće isprovocirati i kako je spreman odgovoriti na sva pitanja.

Miro Bulj, koji je također bio tamo, dobacio je Vučiću pitanje kada će u Glinu. Vučić je iznervirano reagirao: “Da ne mislite da sam se uplašio vašeg pitanja, odgovorit ću vam kada god hoćete, koliko god hoćete i što god hoćete.” Nakon što je Bulj ponovio pitanje, iznervirani Vučić je nastavio dalje prema Saboru, gdje ga je primio predsjednik Sabora, Gordan Jandroković.

Miro Bulj je nakon toga dao ekskluzivnu izjavu za Dnevno. “Pitao sam ga samo ono što su ga trebali pitati predsjednica i premijer. Pitao sam Vučića kada će otići u hrvatsku Glinu. Kada će se ispričati, naravno, državljanima srpske nacionalnosti, koje je huškao na granice “Velike Srbije”, zajedno sa četnikom Šešeljom i kada će se ispričati hrvatskim braniteljima srpske nacionalnosti, po kojima je on huškao Srbe u Glini da se bore za “Veliku Srbiju”.

Upitan kako komentira njegovu reakciju, izjavio je kako je njemu cilj bio postaviti to pitanje, da nije mogao dalje proći zbog osiguranja. Dodao je kako je Vučić osobno sudjelovao u huškanju i pozivanje na granice “Velike Srbije”. Smatra da Vučić za to treba odgovarati.

Na pitanje je li se Vučić naljutio, Bulj se začudio i rekao: “Na mene? Što je on tek napravio hrvatskom narodu. Zbog njega se prvi put ne može imati legalan prosvjed na Markovom trgu. Udovice poginulih branitelja ne mogu imati legalan prosvjed, svi ostali mogu.”

Nastavio je kako do ovog posjeta nije ni trebalo doći, ako će ostati na tome što je do sada rečeno, ako nije donio iz bolnice iz Vukovara kompletnu dokumentaciju JNA, koja je oduzeta, na kojoj su svi naši nestali i poginuli, kao i ugovor o ratnoj odšteti. Od toga nisam ništa čuo. Ovo je bio više igrokaz, nego pravi posjet. Naša politika je tu kriva. Najveći problem je što se obezvrijeđuje Domovinski rat od strane hrvatske Vlade.