Todorić oslobođen i nasmijan uživa u Londonu, Sanader u Švicarskoj oslobođen optužbi za korupciju. Je li sve laž?

0
1583
Photo: Zeljko Hladika/Vecernji list

I dok se kazneni progon Todorića pretvara u farsu, dotle se u medijskim krugovima širi priča o Arbitražnom sudu u Švicarskoj koji je odbacio optužbe za korupciju Sanadera, Ježićevo svjedočenje, ali i snimku iz Marcelina Sanadera i Hernadija kako razgovaraju za stolom... Time se, nakon 8 godina, na najteži način otvara pitanje – što se uopće dogodilo u Hrvatskoj 2009. i 2010. godine? Posljedice tih događaja kao bumerang nam se ovih dana obijaju o glavu u trenutku kada svi skupa gledamo kako gazda Agrokora nasmijan i sretan hoda ulicama Londona.

Nažalost – ali kao što smo predvidjeli prije dva tjedna – kazneni se progon Todorića, tajkuna koji se najviše okoristio svim hrvatskim vladama, pretvorio ne samo u farsu nego i u ogromnu sramotu, jer je ‘Crni Todor’ bio svega par sati na londonskom sudu, a nakon toga je pušten na slobodu do idućeg ročišta, koje je zakazano za znakoviti 10. travnja. 2018. godine. Ključnu ulogu u odluci engleskog suca da poštedi ‘poštenog’ Todorića odigrao je, kao što smo i predvidjeli, šlamperaj i ludost hrvatskog sudstva. Pošto je hrvatski sud pustio sve Todorićeve direktore da se brane sa slobode – engleski sud nije mogao napraviti puno drugačije nego što jeste, pa pustiti Konzum-mena da se brani također sa slobode i uživa u Londonu kao ‘građanin Engleske’, što je Ivica i rekao novinarima, otvoreno se sprdajući sa sudom i pravdom.

Pravo mu budi jer je tako kao što je

Loading...

U sjeni njegovog kratkotrajnog boravka na engleskom sudu ostala je, međutim, prava pravno-medijska bomba, koja otvara pitanje – je li sve što se događa laž i živimo li u svojevrsnom pravnom ‘Matrixu’, gdje je sve neistinito a uvjerenja i naslovnice većine medija dolaze iz podzemnih centara moći? Tu je bombu ‘bacio’ u intervjuu Večernjem listu Pal Kara, glavni odvjetnik mađarskog MOL-a. On je, komentirajući presudu arbitražnog suda u Švicarskoj, (koju hrvatska vlada odbija objaviti), otkrio da su svi dokazi hrvatske strane o Sanaderovoj korupciji – odbačeni.

Pal Kara nije ulazio u detalje, ali iz reakcija na njegov intervju – koje su sve bile tehničke naravi – jasno je da je njegova glavna tvrdnja – da su pali dokazi za Sanaderovu korupciju – istinita. To je onda, sasvim sigurno, i razlog zašto Vlada odbija objavu arbitražne presude, odnosno vezuje je za kraj arbitraže u Washingtonu – koja realno s Švicarskom nema puno veze.

screenshot

Odbačena i čuvena fotografija iz restorana Marcellino

Kako hrvatskim medijskim kuloarima već dva tjedna kruže dijelovi presude na francuskom jeziku, doznaje se da je, navodno, Ježićevo svjedočenje proglašeno neuvjerljivim i motiviranim jedino željom da se krivica prebaci sa njega na Sanadera. Također, da je Jadranka Kosor u svom ključnom svjedočenju rekla da je ona odlučila prodati dionice koje je držao Braniteljski fond, bez da je njen kasnije najveći neprijatelj – Ivo Sanader – utjecao na nju.

Ono što je načudnije je to, što je, navodno, sud u Švicarskoj odbacio i čuvenu fotografiju iz restorana ‘Marcelino’ kao dokaz, navodeći da je – napravljena sa predumišljajem. Bili ovi navodi točni li ne, nepobitno je ono što je Pal rekao Večernjem – da su dokazi za korupciju ‘pali’ i da su ih jednoglasno odbacili arbitražni suci. Ako je tako – a nije demantirano da nije, iako je bilo vremena – postavlja se pitanje – što se u Hrvatskoj doista dogodilo 2009. i 2010. godine? Sanader je uhićen, 50-ak dužnosnika je završilo u istražnom zatvoru i na sudskim procesima – a jedini epilog je taj da je Čobanković gulio krumpir, Polančec bio još rumeniji pred sucima, a ‘Ćaća’ postao Facebook junak ‘Ćaća se vraća’.

Što političke elite ostavljaju u nasljedstvo hrvatskoj mladosti?

Što to zapravo znači? Jesmo li svi ludi, ili je hrvatsko pravosuđe potpuno i namjerno nesposobno?

Ili pak živimo u Matrixu, kao Neo i njegovi prijatelji? Ili se stvari nisu dogodile onako kako svi mediji tvrde? Isti oni mediji koji su Todorića proglašavali Kraljem Hrvatske, a Sanadera ‘Najvećim Premijerom’?

Što god da je riješenje ovo čudnovate zagonetke, jedno je sigurno: Hrvatski će građani platiti gubitke i dugove Todorićevog Agrokora, kao i cijenu arbitraža s Mađarskom. Jednako kao i ostalih 15 arbitraža: Srđ, banke… To je ono što političke elite u zadnjih 10 godina ostavljaju kao nasljedstvo hrvatskoj mladosti, koja upravo zbog toga ne čeka ni sata da pobjegne u Irsku, Dansku i ostale zemlje u kojima se zna da tko pije – taj i plaća.

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Svjedočenje sućutne Jadranke Kosor

Ako su glasine o detaljima arbitražne presude točne – najdirljiviji je moment zapravo činjenica da je Jadranak Kosor 2015. rekla da je sama odlučila o prodaji dionica INA-e. To zatvara cijeli krug njene političke karijere. Prvo je postala izabranica Ive Sanadera, koji ju je gurnuo na mjesto premijerke. Onda, njegova tamničarka, smrtna protivnica i tužiteljica. Naivan bi čovjek mislio da je svjedočenje na arbitraži idealna prilika da se Kosorica ‘napije krvi’ svom najdražem neprijatelju Sanaderu i kaže kako ju je on sačmaricom prisilio da proda braniteljske dionice. Ona, to, međutim nije učinila, nego je ustvrdila da je to napravila po svojoj pameti, i time svog bivšeg mentora a kasnije zatvorenika – spasila. Samo dragi Bog zna što se stvarno dogodilo između Sanadera i Jadranke Kosor.