Sukob Kolinde i Plenkovića polako se pretvara u rat Roseovih!

0
896
Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

I onom najneupućenijem u politička zbivanja u zemlji jasno je da sukob Pantovčaka i Banskih dvora eskalira do te mjere da bi predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uskoro mogla poručiti Plenkoviću isto što je poručila bivšem SDP-ovom premijeru Zoranu Milanoviću u listopadu 2014. gdoine:'Mislim da je ova Vlada nesposobna, ne radi, ne pokazuje dovoljan stupanj brige, razumijevanja i socijalne osjetljivosti za građane... Hrvatska se mora promijeniti od zemlje apatije i odlazaka mladih u zemlju optimizma i entuzijazma, a to se može jedino uz ozbiljan gospodarski program i rast, te uz socijalnu osjetljivost. To mora biti u srži politike'!

Baš kao u kultnom filmu Dannya DeVita ‘Rat Roseovih’ u kojem se govori o ljubavnom suživotu Olivera i Barbare Rose, od samih početaka tijekom kojih su se iskreno voljeli, pa do prestanka njihove ljubavi i krvoločnog (doslovce) rata oko razvoda i podjele materijalnih dobara koja su u međuvremenu zajedno stekli, na sličan način se odvija i sukob predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića, koji je kulminirao ovih dana na jubilarnom 25. savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista u Opatiji.
Podsjetimo, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je na tom uvaženom skupu ekonomista, kako su izvjestili gotovo svi mediji skinula rukavice i najžešće dosad opalila po Vladi  Andreja Plenkovića. Iznijela je niz negativnih statističkih podataka koji pokazuju manjkavosti domaćeg gospodarstva, naročito tržišta rada, loše strukture zaposlenih, izuzetno niskog standarda te demografskih problema.
‘Slika koja je pred nama danas u Hrvatskoj nije blistava i ne daje nam razloga za zadovoljstvo, već prije za zabrinutost – poručila je Kolinda Grabar-Kitarović. Zapitala se i tko i gdje donosi, odnosno ne donosi odluke te upozorila da je možda i najveći problem manjak kapaciteta države i javne uprave za provedbu reformi. I sama je zaključila da predstavljeno stanje ne izgleda optimistično i da će se možda nekome činiti da je previše negativno, no ustvrdila je da su to sve samo činjenice koje nisu ni pesimizam ni optimizam, nego realnost.
Premijer Plenković je na te predsjedničine žestoke kritike odmah odgovorio i to ne u rukavicama nego ‘drito’ u glavu.
“Ja ne mogu biti na aktualnom satu u Saboru i slušati govor u Opatiji, ali ne vidim ništa dramatično, nema šušura koji želite kreirati”, rekao je premijer Plenković nakon aktualnog sata u Saboru. Odgovorio je i na pitanje novinara hoće li Grabar-Kitarović biti kandidat HDZ-a na idućim predsjedničkim izborima.
“Ona mora prvo sama artikulirati svoje želje, ja ih nisam čuo”, poručio je premijer. Tom svojom izjavom Plenković je jasno dao do znanja da aktualna predsjednica neće biti njihova kandidatkinja za drugi predsjednički mandat.
Uostalom, naš tjednik 7Dnevno, je još u srpnju ove godine objavio tekst pod nazivom ‘Plenkovićev HDZ neće podržati Kolindu za drugi predsjednički mandat’! Od tada zapravo započinje i pravi sukob na relaciji Pantovčak – Banski dvori koji je od ranije tinjao zbog različitih stavova oko vođenja hrvatske vanjske politike, (predsjednica sklonija Americi, a premijer EU), nesuglasica oko izbora hrvatskih veleposlanika, pa i nekim pitanjima oko unutarnjih stvari, da bi se rasplamsao nakon srpanjskih velikih požara u Dalmaciji i Splitu. Tadašnja izjava predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović o vojsci koja je možda zakasnila intervenirati pri gašenju požara, a koja je dovela do ostavke ministra obrane Damira Krstičevića, koju je na nagovor Plenkovića odmah i povukao, opasno zatresla i tako poljuljane temeljne odnose Pantovčaka i Banskih dvora. Tada je naš portal najavio da će predsjednica RH u daljnjem periodu biti još radikalnija prema Plenkovićevoj vladi ukoliko ona i dalje bude neučinkovita kao do sada, a Plenkovićev ulazak u otvoreni sukob sa šeficom države, koju podržava veliki dio članova HDZ-a, ali i dio aktualnog vodstva stranke, mogao bi mu se samo vratiti poput bumeranga. A početkom rujna ove godine Kolinda je, baš u HDZ-ovoj utvrdi Lici, na otvaranju privremenog Ureda Predsjednice, ponovno žestoko iskritizirala Plenkovića i vladu, kazavši da su priče o padu nezaposlenosti krive brojke. Tim prije jer se Plenković početkom srpnja, predstavljajući novi program za zapošljavanje žena “Zaželi”, pohvalio kako je nezaposlenost u Hrvatskoj pala ispod 170 tisuća. Dodao je i kako je to “najniži broj u apsolutnom iznosu od 1990. godine”. Plenković se tada čak pohvalio i rastom zaposlenosti, dodavši kako je s vladinim trendovima i mjerama Hrvatska na dobrom putu. A predsjednica Kolinda Grabar Kitarović apsolutno ga je demantirala i neposredno  prozvala da ne govori istinu, ali i između redova kazala da Hrvatska nije na dobrom putu kako se samo prije dva mjeseca hvalio premijer. No, svojom posljednjom opatijskom izjavom Kolinda je poslala i naopakiju poruku kako se ne zna tko i kako donosi odluke u Hrvatskoj, čije riječi premijer nije dobro primio.
Takvu izjavu komentirao je i ekonomski analitičar Ljubo Jurčić koji je rekao kako ga je iznenadila predsjedničina rečenica da ne zna tko i gdje donosi odluke jer se to odnosi na njezino područje.
”Postoji procedura donošenja odluka i ne mogu znati što ju je navelo da to kaže. Kada je premijer prije par mjeseci rekao da je donijeta politička odluka da se vrati Ina, a Sabor nije donio odluku, nije ni Vlada, i tada se postavljalo pitanje tko u Hrvatskoj donosi političke odluke”, kaže Jurčić.
Dakle, i onom najneupućenijem u politička zbivanja u zemlji jasno je da sukob Pantovčaka i Banskih dvora eskalira do te mjere da bi predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uskoro mogla poručiti Plenkoviću isto što je, kao HDZ-ov kandidat za predsjednicu RH, poručila  bivšem SDP-ovom premijeru, Zoranu Milanoviću u listopadu 2014. godine: ‘Mislim da je ova Vlada nesposobna, ne radi, ne pokazuje dovoljan stupanj brige, razumijevanja i socijalne osjetljivosti za građane… Hrvatska se mora promijeniti od zemlje apatije i odlazaka mladih u zemlju optimizma i entuzijazma, a to se može jedino uz ozbiljan gospodarski program i rast, te uz socijalnu osjetljivost. To mora biti u srži politike’.
Dakle otvoreni sukob Kolinde i Plenkovića već se sada pretvara u pravi rat, koji bi, smatraju analitičari, mogao nalikovati ratu Roseovih.