Pod istragom zbog milijunske afere i mutnog posla s Davorom Šukerom

0
2600
Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Povratak Ivana Vrdoljaka na čelo HNS-a u trenutku propasti koncerna Agrokor nije slučajan: zbog njegovih sumnjivih poduzetničkih poslova DORH mu puše za vratom...

Nakon što je Predsjedništvo HNS-a kandidiralo Ivana Vrdoljaka za novog šefa HNS-a, gotovo je sigurno kako će upravo on na stranačkim izborima 17. prosinca ponovno preuzeti narodnjačku stranku. Međutim, izvori iz vrha HNS-a tvrde kako unatoč povratku na političku scenu, Vrdoljak neće ući u Vladu, ali da se neće vratiti ni u Sabor. Kažu, radit će na terenu i jačati stranku.

Međutim, rad na terenu u slučaju bivšeg ministra gospodarstva poznatog po brojnim aferama koje su vrlo brzo zataškane i/ili gurnute pod tepih, u trenutnoj gospodarskoj i političkoj situaciji gdje afera Agrokor tek poprima prave razmjere, a ruske banke i diplomacija sve se ozbiljnije i aktivnije uključuju u slučaj posrnulog koncerna, mogao bi se drugačije protumačiti.

Loading...

Prema tvrdnjama visokih izvora iz HNS-a, Vrdoljak će s obzirom na to da je zajedno s HDZ-ovim Vladimirom Šeksom dogovorio „koaliciju nad koalicijama“ i činjenicu kako i dalje sudjeluje u svim dogovorima s HDZ-om u čijoj središnjici boravi svaki dan, vrlo brzo pokrenuti inicijativu za preuzimanjem Ministarstva gospodarstva nakon što aktualna ministrica Martina Dalić u Ministarstvu financija zamijeni Zdravka Marića čija je ostavka sada samo pitanje vremena. Ovaj scenarij i ne čini se toliko nemoguć uzme li se u obzir kako je dužnost ministra gospodarstva obnašao od 2012. godine jer je upravo kroz ovaj resor unutar državnih tvrtki i poduzeća bez previše pitanja mogao zapošljavati HNS-ovce i političke podobne ne bi li osigurao HNS-u potrebne glasove na parlamentarnim izborima, a s onim većim igračima – dijeliti milijunske provizije zbog sklapanja sumnjivih poslova s fantomskim inozemnim tvrtkama.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Varanje s tvrtkom

Promatrati povratak Ivana Vrdoljaka upravo u trenutku propasti dinastije Todorić može se iz još jednog konteksta, nastavljaju naši sugovornici. Gostujući u ožujku ove godine u emisiji ‘Nedjeljom u 2’ Aleksandra Stankovića, Vrdoljak je upitan vjeruje li da je cijela stvar oko Agrokora dio ruskog plana za ulazak na jugoistočno tržište. Odgovorio je kako misli da se u toj priči radi isključivo o poslovno financijskom interesu jer “ne vidi zašto bi Rusi imali politički interes u kontroli proizvodnje sladoleda u Hrvatskoj”. Spinove koje je i sam priznao da rado koristi, pokušao je upotrijebiti i ovaj put, pa umjesto da se prisjetimo njegovih planova iz 2014. godine, svi su pričali o fotografiji Ledove škrinje u Vrdoljakovom stanu koju je na društvenim mrežama objavila njegova supruga. Naime, upravo zahvaljujući Ivanu Vrdoljaku, svjetskim naftnim kompanijama otvorena je mogućnost natjecanja za koncesije za istraživanje nafte i plina na kopnu. Ministar gospodarstva iz Osijeka je tada najavio da prve istražne bušotine očekuje u 2015. godini.

”Mi ćemo ozbiljne novce zaraditi na ovome projektu, a krećemo iz Slavonije jer Slavonija zaslužuje ozbiljne novce”, najavio je tada ministar Vrdoljak. Uz Inu upravo su ruske kompanije bile zainteresirane za istraživanja na kopnu pa je logično da je Vrdoljak detaljno upoznat s planovima i željama Rusa vezanim za gospodarsku i drugu suradnju s Hrvatskom pa tako neki nagađaju kako je upravo on jedan od ključnih ljudi s kojima premijer Plenković obavlja konzultacije u slučaju Agrokora i prevarenih ruskih banaka.

Vrdoljakovi poduzetnički manevri pak jedna su druga priča koje se u ovom kontekstu također važno podsjetiti, a o njihovim nemalih razmjera svjedoči i priča iz vremena kada je 2011. godine postao ministar graditeljstva u Vladi Zorana Milanovića, a odlaskom Radimira Čačića u zatvor preuzeo dužnost ministra gospodarstva u studenom 2012. godine. Naime mjesec dana prije promjene posla, njegova nova supruga Ivana Vrdoljak osniva tvrtku Visan, registriranu u Aljmašu, nedaleko od Osijeka. Iako je nekoć Aljmaš bio okupirano područje, Ivana Vrdoljak ima nekretninu u tom selu, gdje je i sjedište spomenute tvrtke. Tadašnji ministar Vrdoljak tvrtku Visan nije prijavio u imovinskoj kartici koju je predao kao novoustoličeni ministar gospodarstva, a taj je propust ispravio tek u lipnju 2013. Godine. Zanimljivo je kako je upravo Visan registriran za vrlo slično područje rada kao Vrdoljakova nekadašnja tvrtka ATO inženjering, odnosno za djelatnosti vezane za energetiku i inženjering. Njegova supruga registrirala je tako tvrtku koja se bavi, između ostaloga, prema upisanim djelatnostima iz Sudskoga registra, proizvodnjom, distribucijom i opskrbom toplinske i električne energije te proizvodnjom plina.

Strastveni ljubitelj(i) nogometa i skupih kišobrana

Slučajno ili ne, upravo s jednom osječkom tvrtkom kao posrednikom za vrijeme dok je upravo Ivan Vrdoljak na čelu HNS-a (nota bene: u djelatnostima iste, između ostalog, navedena je proizvodnja, distribucija i opskrba toplinske i električne energije te proizvodnja plina) državno poduzeće Narodne novine sklopilo je milijunski ugovor s fantomskom kineskom tvrtkom i to na inzistiranje predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza, Davora Šukera. Početak kraja Narodnih novina u tom trenutku, počeo se ispisivati.

O čemu se radi? U vrijeme vladavine Kukuriku koalicije Narodne novine bile su u domeni HNS-a koju vodi upravo Ivan Vrdoljak. Na čelo Narodnih novina tada dolazi Davor Čović, a izravno kadroviranje narodnjaka u ovom državnom poduzeću bila je javna tajna. Upravo u to vrijeme Narodne novine sklapaju milijunski posao koji će ovo poduzeće odvesti u velike financijske gubitke i sve izgledniju propast. Naime, Hrvatski nogometni savez uvjetovao je poslovnu suradnju s državnom tvrtkom Narodne novine da gotove proizvode s logom HNS moraju kupiti od tvrtke iz Hong Konga. Pritom ova kineska tvrtka uopće nije proizvođač već se bavi distribucijom robe i proizvoda kineskih tvornica. Ova poslovna suradnja bila je teška oko 13 milijuna kuna. Narodne novine i Hrvatski nogometni savez sklopili su tako ugovor prema kojem NN postaje ekskluzivni distributer promotivnih artikala HNS-a, a riječ je o oko pedesetak vrsta artikala: od kišobrana s logom HNS-a, majica, šalica, kapa, bilježnica, olovaka… S obzirom na skupu kinesku robu cijena kišobrana s logom HNS-a, i to na sniženju, prodavala se po cijeni od 225 kuna, a šalica s logom HNS-a također na akciji po cijeni od 62 kune. U isto vrijeme, Šuker hrvatski nogomet doslovno prodaje državnom poduzeću za par desetaka tisuća kuna; HNS prodaje svoja prava NN-u za 30 tisuća kuna i četiri ulaznice za najbolja mjesta za domaće nogometne kvalifikacijske utakmice. Pametnom dosta.

‘Domoljub’ Šuker i ‘poduzetnik’ Vrdoljak

Veza Vrdoljaka i Šukera više je nego očita i potvrđuje onu poznatu kako previše slučajnosti na jednom mjestu – više ne može biti slučajnost. Osim „dobrog“ posla u Narodnim novinama, Vrdoljaka, Šukera i stanovitu MAP Grupu povezuje i jedan grad – Osijek. Vrdoljak i Šuker odrasli su i živjeli u Osijeku, a Map Grupa na čelu s tajnovitim poduzetnicima Mirelom i Marijom Perkovićem svoje sjedište ima upravo u ovome gradu. Poslovni interes potaknut izglednim poznanstvima iz nekih davnijih dana više je nego očit, a još je zanimljiviji spektar djelatnosti koje obuhvaća Perkovićeva Map Grupa: proizvodnja, distribucija i opskrba toplinske i električne energije te proizvodnja plina, sportska priprema, sportska rekreacija, upravljanje i održavanje sportskim građevinama. Stoga ne čudi što se neki pitaju nisu li možda Perkovići u Map Grupi samo oni koji svojim imenima i prezimena skrivaju pravog/prave vlasnike ove osječke tvrtke? DORH-u ove relacije zasigurno neće biti teško provjeriti.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

I na kraju, Šuker i Vrdoljak dijele strast prema nogometu. Bivšem je ministru nogomet tako očito velika strast pa se čak našao među osnivačima malonogometnog kluba HNS Osijek, dok je Šuker nakon respektabilne nogometne karijere krenuo ploviti jednim drugim vodama. Kao jedan od nekolicine gazda hrvatskog nogometa Šuker će često reći kako je hrvatska nogometna reprezentacija hrvatski ponos, kako je ona hrvatski brend i najveći ambasador Hrvatske… Ako je to uistinu tako, zašto je onda Šuker u tu sportski i poslovno solidnu priču zaboravio uključiti hrvatska poduzeća? Zašto je HNS, taj bunker domoljublja, povjerio milijunski posao tvrtki Mosgen iz Hong Konga, a ne hrvatskim tvrtkama željnima posla? DORH bi i na ovo pitanje uskoro mogao ponuditi odgovor.

Slučaj razdjelnika obilježio mu ministarsku karijeru

Ugradnja razdjelnika točka je na i. Ugradnja razdjelnika topline iako je Vrdoljak tvrdio suprotno, nije ekonomski isplativa, bio je to zaključak studije Ekonomska isplativost korištenja razdjelnika topline u višestambenim zgradama u Republici Hrvatskoj koju su izradili stručnjaci Ekonomskog instituta iz Zagreba na zahtjev Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Riječ je o studiji koju je bivša Vlada, tj. Ministarstvo gospodarstva na čelu s Ivanom Vrdoljakom propustila izraditi prije donošenja odluke o ugradnji razdjelnika zbog čega je dolazilo do nepravilne ugradnje i visokih računa. Nekome se, čini se, opet žurilo pošteno zaraditi.

“Kako znamo da dolazi zima? Vratio se razdjelnik?”, objavio je MOST na svojoj Facebook stranici našalivši se tako s Vrdoljakovim povratkom u HNS.

Dodajmo na kraju, zima će za DORH očito biti duga i zanimljiva. Ili se možda previše nadamo.

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL