Plenkoviću, nagovorite Marića da podnese ostavku prije nego Todorići završe u zatvoru!

0
1395
Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Ono što je najintrigantnije iz najnovije objave tajno snimljenih razgovora sa suđenja osječkom poduzetniku Željku Bilošu, jeste neoboriva činjenica da su bankari i poduzetnici već 2012. godine znali za probleme Agrokora. Znači znala je i tadašnja Vlada Zorana Milanovića i njegovi resorni ministri, za probleme je znala i Oreškovićeva Vlada, potom i aktualna Plenkovićeva, ali pogotovo je za njih morao znati i bivši izvršni direktor Agrokora Zdravko Marić, inače ministar financija u bivšoj Oreškovićevoj i aktualnoj Plenkovićevoj Vladi, te Karamarkov kandidat za premijera. Nakon svega ovoga, a i nakon novih saznanja i otkrića, koje je najavio i sam čelnik DORH-a Dinko Cvitan, uskoro će se sve znati. Što li će tada govoriti Zdravko Marić i hoće li i dalje pjevati istu pjesmu 'laže selo, lažu ljudi', koju je pjevao do sada. Sumnjamo!

Ima li Zdravko Marić, Plenkovićev najomiljeniji i do sada nedodirljivi ministar financija, obraza više sjediti u aktualnoj Vladi? Jer svakoga dana u svakome pogledu novi i novi dokumenti otkrivaju njegovu misiju kao ministra financija u spašavanju posrnulog koncerna ‘Agrokor’ i gazde mu Ivice Todorića. Nakon ekskluzivnih dokumenta koje je objavio tjednik ‘Nacional’ u najnovijem broju iz kojih je, kako tvrde, vidljivo da je ministar financija Zdravko Marić, znao sve o drami u Agrokoru još koncem protekle godine, ali je, pišu, o tome lagao hrvatskoj javnosti, oglasio se i sam Marić i kao mantru ponavljao: ‘Nisam lagao’!

Taj tekst je nazvao reciklažom a što je još tragičnije njegov sadašnji gazda, premijer Plenković, opet je žestoko stao u njegovu obranu negirajući sve pa i objavljene dokumente. No, nakon Nacionala, slijedi novi šok za ministra financija Zdravka Marića, kada je saborski zastupnik Mosta, Slaven Dobrović izjavio kako je Marić sugerirao na Nadzornom odboru Hrvatske banke za obnovu i razvitak ostalim članovima da prihvate odluku o dodjeli kredita od 48 milijuna eura ‘Agrokoru’.

Loading...

Podsjetimo, bivši ministar zaštite okoliša i energetike, Slaven Dobrović prekjučer je optužio Marića da je tijekom sastanka Nadzornog odbora HBOR-a obrazlagao točku o dodjeli kredita od 48 milijuna eura Agrokoru.

“Ne mogu se sjetiti detalja rasprave, ali se sjećam da je elaboraciju točke dao ministar Marić. Sjećam se da je bila rasprava i da je bilo pitanja i potpitanja te da je cijela diskusija išla zaključku da se to odobri. Nakon te rasprave nisam imao razloga dvojiti da li poslušati sugestiju Marića, jer biti ministrom znači imati povjerenja jedni u druge”, rekao je Dobrović. I na to je Marić oštro odgovorio da je riječ o gnjusnoj laži, te u stilu nekadašnjeg junaka crtanih filmova Kalimera koji je stalno govorio – nepravda, pa to ti je – odgovara Dobroviću: ”Ostao sam vrlo neugodno iznenađen izjavama Slavena Dobrovića. S indignacijom odbacujem njegove tvrdnje koje je rekao i moram priznati da sam s tim u svezi odlučio reći nekoliko riječi na tu temu. Obzirom na kompleksnost i težinu, te da je tom izjavom meni nanio veliku štetu, mom ugledu i časti, mislim da stvari moramo nazvati svojim imenom, a to su – neistine, te u nekim dijelovima bezočne laži”, kazao je Marić i najavio tužbu protiv svog bivšeg kolege u Vladi, ukoliko se ovaj, u međuvremenu, ne ispriča.

Snimke tajno snimljenih razgovora otkrivaju sve

No, da nevolje nikada ne dolaze pojedinačno nego u koloni, na svojoj je koži proteklih dana osjetio prozvani ministar financija Zdravko Marić, koji je nakon objave dokumenata u ‘Nacionalu’, prozivki iz oporbe i traženja njegove ostavke, te optužbi bivšeg kolege iz Vlade Slavena Dobrovića, doživio još jedan udar, po našoj procjeni možda i najjači. Naime, na suđenju bivšoj SDP-ovoj saborskoj zastupnici i bivšoj šefici Porezne uprave Nadi Čavlović Smiljanec, bivšoj šefici ispostave Porezne uprave u Osijeku, Ružici Kovačević i osječkom tajkunu Željku Bilošu 12. siječnja ove godine, preslušavale su se snimke tajno snimljenih razgovora koje su otkrile inventivne načine poslovanja ali i ono o čemu već svi sve znaju ali se prave da ne znaju i ne čuju.

Podsjetimo, gore spomenutu trojku USKOK tereti da su stopiranjem poreznog duga OLT-a, Biloševe tvrtke, oštetili proračun za oko 9,5 milijuna kuna. Događalo se to od srpnja 2012. do svibnja 2013. a u sudnici su saslušane snimke tajno snimljenih razgovora. Takvih je razgovora 50, a u utorak 12. srpnja ove godine, saslušano ih je 25. Na njima se čuje Biloš kako razgovara s raznim ljudima pokušavajući dogovoriti kredit koji mu je potreban da bi platio nagomilani porezni dug od 27,1 milijun kuna. Da bi od banke dobio traženi kredit, potrebno mu je pismo namjere, a nakon što mu je propao pokušaj da takvo pismo dobije od ‘Interspara’, Biloš se okreće a kome drugom nego ‘Konzumu’.

I tu dolazimo do najzanimljivijeg dijela razgovora, jer jedan od Biloševih sugovornika, objašnjavajući mu kako napreduje to s Konzumom, kaže: “Konzum ne ide u investicije jer su prenapregnuti. Samo iznajmljuju”.

Još 2012. bankari i poduzetnici su znali za probleme Todorićeva ‘Agrokora’

 Dakle iz sadržaja razgovora proizlazi da su bankari i poduzetnici već 2012. znali za financijske probleme Todorićevih kompanija. No tu priča s ‘Konzumom’ ne staje jer Bilošev sugovornik navodi da pregovara s Antom Todorićem o tome da Bilošu da fiktivno pismo namjere.

“Bio sam s Antom. On je drukčiji nego otac mu. Njemu to nije neka plemenska organizacija. No, za ovo nije rekao ni da ni ne. A vidi se da je molio Boga da ga o tome ne pitam”. Biloš sugovorniku na to odgovara da će mu se život zagorčati ako kredit ne prođe, a u jednom od sljedećih razgovora čuje se kako Bilošev sugovornik kaže da Ante Todorić zna kako je Konzumovo pismo namjere OLT-u – fiktivno. No iako je fiktivno, iz sadržaja sljedećih razgovora jasno je da se priprema dokumentacija za podizanje kredita, a istodobno je Biloš od suradnika obaviješten i o problemima u koje je upao zbog Porezne uprave. Oni mu prijete blokadom, a jedan od Biloševih sugovornika kaže da mu se javila Biljana Borzan, SDP-ova zastupnica u Europskom parlamentu.

No, ono što je najintrigantnije iz objave tajno snimljenih razgovora jeste neoboriva činjenica da su bankari i poduzetnici već 2012. godine znali za probleme ‘Agrokora’. Znači znala je i tadašnja Vlada Zorana Milanovića i njegovi resorni ministri, za probleme je znala i Oreškovićeva Vlada, potom i aktualna Plenkovićeva, a pogotovo je za njih morao znati i bivši izvršni direktor Agrokora Zdravko Marić, inače ministar financija u bivšoj Oreškovićevoj i aktualnoj Plenkovićevoj Vladi, a u jednom trenutku i Karamarkov kandidat za premijera.

Nakon svega ovoga, a i nakon novih saznanja i otkrića, koje je najavio i sam čelnik DORH-a Dinko Cvitan, uskoro će se sve znati. Što li će tada govoriti Zdravko Marić i hoće li i dalje pjevati istu pjesmu ‘laže selo, lažu ljudi’, koju je pjevao do sada. Sumnjamo! No, ostavimo Marića da se brani kako zna i umije, jer njegovo vrijeme za dokazivanje istine tek dolazi, ali što je s premijerom Plenkovićem? Do kada će on braniti neobranjivo? Pametnije bi mu bilo da pod hitno nagovori Marića da podnese neopozivu ostavku na mjesto ministra financija, prije nego li Todorići završe u zatvoru! Tako bi sačuvao barem trun obraza svojoj Vladi.