Plenkovića će srušiti Vrdoljakov HNS!

0
1949
Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Premijer Plenković pored brojnih ozbiljnih problema koje svakodnevno potresaju njegov kabinet, počeo se suočavati i s tim da ga glavni koalicijski partner HNS, koji njegovu Vladu drži na životu, sada 'proziva' za neučinkovitost. Plenković ne bi takve prozivke, ovaj put, trebao olako shvatiti te pomisliti da će taj problem riješiti tako što će na sastanku s čelnikom HNS-a Predragom Štromarom, prijateljski i partnerski ga potapšati po ramenu i reći mu: 'Zar i ti sine Brute'! Pogotovo stoga, što pouzdani izvori tvrde, da iza svega stoji bivši i najvjerojatnije budući predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, koji smicalicama i ucjenama želi trasirati put svog povratka na čelo stranke ali i na funkciju potpredsjednika Vlade, koju sada obnaša Štromar

Kao pravu senzaciju, odnosno vijest koja graniči sa znanstvenom fantastikom, mediji su objavili ovih dana u kojoj se kaže da HNS traži sastanak s Plenkovićem jer nisu zadovoljni brzinom kojom on donosi odluke, kao ni načinom na koji se upravlja državom. Sve je dodatno usporeno, žale se u vodstvu te stranke, odlukom premijera, nakon slučaja Murganić i skandala s Obiteljskim zakonom, da svi nacrti zakona prije nego ih ministri puste u javnu raspravu dođu u njegov kabinet na kontrolu, piše Večernji list. Tako se dva tjedna, tvrde u vrhu HNS-a, u premijerovu uredu čitao i zakon iz resora ministrice obrazovanja Blaženke Divjak.

No, nije to jedini razlog zbog čega su u HNS-u, stranci koja uživa potporu od jedva jedan posto javnosti, žale na premijera Plenkovića. Njih iznimno zanima i što se stvarno događa s Inom, s obzirom na činjenicu da je na lanjski Badnjak premijer trijumfalno najavio da Vlada RH ide u otkup Ine od MOL-a, a poslije toga se ništa nije dogodilo. Osim, što nas je ovih dana sustigla vijest o još jednom međunarodnom porazu naše zemlje, jer je švicarski sud odbio hrvatski zahtjev za poništenjem arbitražne presude u slučaju INA-MOL, koja će posljedično Hrvatsku stajati novih milijunskih troškova. HNS-ovci traže i Plenkovićevo očitovanje što se uistinu događa s Agrokorom, koja je hrvatska vanjska politika, ali i zašto premijer već mjesecima ne može odlučiti o četiri HDZ-ova člana uprave HEP-a.

Loading...

A da se nešto doista događa na relaciji vrha HNS-a i premijera Plenkovića potvrđuje i činjenica da je vršitelj dužnosti predsjednika te stranke Predrag Štromar komentirajući medijske napise da u HNS-u nisu sretni brzinom kojom premijer Andrej Plenković donosi odluke, ali ni načinom na koji se upravlja državom te da zbog toga traže sastanak s premijerom, rekao da svakodnevno komunicira s premijerom ali da na spomenutu temu ne žele komunicirati preko medija.

‘Zar i ti sine Brute’!

Dakle, premijer Plenković pored brojnih ozbiljnih problema koje svakodnevno potresaju njegov kabinet, evo, počeo se suočavati i s tim, da ga glavni koalicijski partner HNS, koji njegovu Vladu drži na životu sada ‘proziva’ za neučinkovitost. Plenković ne bi takve prozivke, ovaj put, trebao olako shvatiti te pomisliti da će taj problem riješiti tako što će na sastanku s čelnikom HNS-a Predragom Štromarom, prijateljski i partnerski ga potapšati po ramenu i reći mu: ‘Zar i ti sine Brute’! Pogotovo stoga, što pouzdani izvori tvrde, da iza svega stoji bivši i najvjerojatnije budući predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, koji smicalicama i ucjenama želi trasirati put svojeg povratka na čelo stranke ali i na funkciju potpredsjednika Vlade, koju sada obnaša Štromar. Naime, lukavi Vrdoljak želi uloviti u mutnom, jer se najbolje snalazi u takvom lovu, iz kojeg je iz dosadašnjih situacija uvijek profitirao.

Istini za volju, aktualna situacija u zemlji i jeste mutna da mutnija skoro i ne može biti, a takvom dojmu pridonosi i neučinkovitost Plenkovićeve Vlade koja je do sada pokazala da, uglavnom, nije u stanju riješiti niti jedan vitalni problem u državi, a ‘lex Agrokor’ kojim su se hvalili da su njime spasili od propasti taj posrnuli koncern, te sačuvali na tisuće radnih mjesta, pomalo im se, otkrivanjem novih detalja u javnosti, počinje obijati o glavu.

Pogotovo nakon što su mediji objavili ekskluzivni dokument o tome kako je Ante Ramljak sa strvinarskim fondom potpisao skandalozni ugovor po kojem ga, između ostalog, Vlada ne može smijeniti, nakon čega je nastala prava panika u političkim krugovima i opća konsternacija u javnosti. A kako i ne bi kada je, po mišljenju brojnih ekonomskih znalaca i pravnih stručnjaka po tom ugovoru Agrokor predan u ruke američkom strvinarskom fondu Knighthead, a ukoliko ova ili bilo koja buduća vlada želi vratiti kontrolu nad nekadašnjim carstvom Ivice Todorića, mogao bi uslijediti financijski udar i veći od onog da se Agrokoru u ožujku ove godine pustilo da ode u normalan stečaj ili predstečajnu nagodbu.

Vrdoljak u oslabljenom Plenkoviću vidi šansu za sebe i HNS

Nakon toga brojni mediji su se raspisali da je Ramljak lutak na koncu, a da su američki strvinari potpuno paralizirali Plenkovića i vladu. U svemu ovome najskandaloznije je to da je Vlada od samih početaka od javnosti krila bitne činjenice što ukazuje kako se ovakav prijenos Agrokora nije mogao dogoditi bez znanja premijera Andreja Plenkovića, potpredsjednice vlade Martine Dalić te na kraju i ministra financija Zdravka Marića. Čak je i najutjecajniji partner u Plenkovićevoj Vladi, čelnik SDSS-a Milorad Pupovac reagirao pitajući se, između ostalog, jesu li upravljačka prava dovedena u pitanje i ako jesu, je li za to dana suglasnost.

‘Ako nije dana suglasnost, onda je jasno tko je za to odgovoran. Postoje indicije da je netko motiviran posebnim interesima suspendirao dio tih upravljačkih prava koje je Vlada prenijela privremenoj upravi. Za čiji interes i s kojim posljedicama?”, pita Pupovac i opasno najavljuje Plenkoviću da bi mu i on u Saboru mogao uskratiti svoju potporu.

Sve je to imao na umu lukavi Ivan Vrdoljak koji se ovih dana namjerava na velika vrata vratiti u aktivnu politiku, te je zakulisnim aktivnostima, još više zapaprio ionako uzavreli Plenkovićev lonac krcat problemima. Jer u situaciji u kojoj premijer Plenković već pomalo puca po šavovima, Vrdoljak vidi svoju šansu. Preuzet’ će stranku koja, po najnovijim anketama uživa svega jedan posto potpore građana, a onda će se početi ponašati sukladno rejtingu HDZ-a i aktualne Vlade. Bude li rejting Vlade i njegova premijera i dalje padao kao do sada, HNS će to iskoristti na način da otvoreno ukazuje na probleme, kako bi se u javnosti stekao dojam da bi oni htjeli brže rješavanje problema i provođenje reformi, ali eto, anemični Plenković sve to usporava. Na taj način, Vrdoljak i njegove pristaše u stranci su uvjereni da će im rasti rejting u onoj mjeri u kojoj bude pada popularnost Plenkoviću i HDZ-u, jer su uvjereni da će građani znati prepoznati njihov angažman u aktulanoj Vladi, koja ne funkcionira na način kako bi oni htjeli zbog usporenog i neučinkovitog premijera.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Agrokor razdora

Vrdoljaku će ići na ruku i daljni rasplet afere Agrokor, jer nejasna strategija Vlade u toj aferi sve više izaziva sumnju i kod predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, koja se za razliku od Plenkovića zdušno zalaže za osnivanje saborskog istražnog povjerenstva. Također ne treba zanemariti ni da su podjele koje je izazvao slom Agrokora duboke i dramatične. S jedne strane su Vlada i HDZ i uska jezgra koja ima odlučujuću ulogu u pitanju Agrokora, a to su Ante Ramljak, Martina Dalić i Zdravko Marić, dok su s druge strane grupiraju sve veće snage koje oponiraju Plenkovićevoj Vladi. Tu prije svega treba spomenuti SDP sa i dalje neučinkovitim Davorom Bernardićem na čelu, ali se i čelnik Mosta Božo Petrov polako, ali sigurno vraća na političku scenu. Tom timu se može pridodati i gazda Agrokora Ivica Todorić, koji je odlučio svojim blogovima do kraja destabilizirati Vladu i samog premijera, ali i Antu Ramljaka, Martinu Dalić i Zdravka Marića. Ono što svima pobrojanim ide na ruku jesu i sve hladniji odnosi na relaciji Pantovčaka i Banskih dvora, koji će se, smatraju dobro upućeni sve više hladiti što se afera Agrokor bude raspetljavala. Tu su i ruski interesi i vraćanje kredita Sberbanku, čime se cijeli slučaj s Agrokorom reflektira i na međunarodni plan.

Uza sve to i pritisci na HDZ sve su veći, a mediji ovih dana pišu da je i komunikacija koja se vodi iz stranke na vlasti, ali i Banskih dvora, sve lošija. Tenzije se tako nastavljaju, vrijeme prolazi bez strukturnih reformi, a Vlada nastoji fokus javnosti skrenuti na teme kao što je uvođenje eura, što je na dugom štapu. U ovom se času ne može reći ni kada ćemo ući u šengenski “klub”, a kamoli kada će biti uveden euro, pišu mediji.

Politički prevrtljivac

I kako vrijeme bude odmicalo, Plenković će zapadati u sve veće nevolje, jer će oporba i svi njegovi oponenti biti sve uporniji i sve glasniji u traženju opoziva aktualne Vlade. A u toj Vladi uloga HNS-a je doista minorna, pa je Vrdoljak svjestan da će on i njegova stranka bolje proći ako se počnu ponašati oporbeno, baš kao što se ponašao Most prije nego li je pukla koalicija s HDZ-om, nego ako, kao do sada svim snagama budu podržavali Vladu, koja je neučinkovita i koja ne provodi reforme. Uostalom, iako se ni Most nije vratio na pozicije koje je imao u trenutku kada se pojavio na političkoj sceni, sve se više osjeća rast njegova utjecaja ali i osmišljena strategija koja ide za tim da se potezi vuku polako, ali učinkovito. S tim u svezi, da se primijetiti da su i mediji sve više suglasni da je Most mnogo naučio od vremena kada je djelovao gotovo diletantski, pa stoga upozoravaju da će novi povratak Bože Petrova za Plenkovića biti veoma neugodan. Toliko neugodan da će ispasti da ga se Plenković puno lakše riješio iz Vlade nego što će ga se riješiti sada, kada će mu ovaj sve više puhati za vratom.

A trgovac Vrdoljak, inače političar poznat po tome da se voli slikati pored Ledo škrinje u svome stanu, sve će – gore pobrojano – iskoristiti za svoj novi politički profit i pokušaj podizanja stranke s jedan posto potpore javnosti, tvrde insajderi. Vrdoljak zna da će Plenković učiniti sve da opstane na vlasti, pa će samim tim i vrijednost minornog HNS-a sve više rasti. A kada uzme sve što mu Plenković pruži, Vrdoljak je spreman, počne li ‘Titanik vlada’ – kako ju je sam nazvao – nepovratno tonuti, prvi napustiti palubu i mrtav hladan pridružiti se orkestriranoj paljbi oporbe prema Plenkoviću i HDZ-u.