Plenković smjenjuje Šeksa!?

2
2057
Photo: Igor Soban/PIXSELL

Svojim novim istupima a pogotovo intervjuom u Globusu Šeks je izazvao brojne kontroverze u javnosti, a pogotovo veliku ljutnju premijera Plenkovića koji smatra da mu ovaj potkopava autoritet u stranci i u Vladi, a konkretan povod, navodno je Šeksova ideja da se zastupnicima nacionalnih manjina onemogući odlučivanje o Vladi, opozivima i državnom proračunu. Time je Šeks izravno udario na Pupovčev SDSS od čijih ruku i zavisi sadašnja parlamentarna većina i opstanak Vlade. Nitko više nije siguran što Šeks sve još može izreći u eter u narednom periodu, a što bi moglo naštetiti Plenkovićevu autoritetu, pogotovo ako se HDZ-ovu prvoborcu u organizmu pomješaju sabrana djela Marijana Badela.

U medijskim krugovima ovih je dana procurila vijest, iz izvora bliskih premijeru Andreju Plenkoviću da je on veoma ljut na svog specijalnog savjetnika i HDZ-ovog prvoborca Vladimira Šeksa. Ljutnja se temelji na sve učestalijim Šeksovim izletima u javnost, po kojima ispade da je on zapravo Plenkovićev alter ego, te da je on kreator iz sjene nekih ključnih premijerovih poteza. Primjerice, Šeks se nedavno hvalio da je on, de facto, nagovorio Plenkvića da raskine koaliciju s Mostom i ide u savez s HNS-om, a kada je tadašnji i najvjerojatniji budući predsjednik te stranke s potporom javnosti od jedan posto, Ivan Vrdoljak podnio ostavku, opet je Šeks bio taj koji je spasio koaliciju a tako i opstanak Plenkovića i HDZ-a na vlasti.

A kap koja je prelila čašu Plenkovićeva strpljenja bio je prošlotjedni veliki intervju HDZ-ovog prvoborca Vladimira Šeksa tjedniku Globus, u kojem je iznio niz prijedloga o ustavnim promjenama koje bi, ako budu prihvaćene, temeljito izmijenile izborni i politički sustav, a time i političku scenu u Hrvatskoj. Tako mediji pišu kako je Plenković veoma ljut na Šeksa jer smatra da mu ovaj potkopava autoritet u stranci i u Vladi, a konkretan povod navodno je Šeksova ideja, u nizu ostalih koje je iznio u spomenutom intervjuu, da se zastupnicima nacionalnih manjina onemogući odlučivanje o Vladi, opozivima i državnom proračunu.

Loading...

Dakle, o svemu onome o čemu zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru u sadašnjim okolnostima svojim glasovima i te kako odlučuju. Plenković je više nego svjestan da je njegov posebni savjetnik i čovjek za specijalne zadatke Vlado Šeks time izravno napao koalicijske partnere, u prvom redu Pupovčev SDSS, o kojima ovisi sadašnja parlamentarna većina i opstanak Vlade. Stoga, izvori bliski premijeru tvrde da je Plenković iznimno nezadovoljan takvim ponašanjem svojega specijalnog savjetnika koji se razmahao u javnosti, pogotovo nakon promocije najnovije knjige i koji je svojim istupima već prekoračio granicu dobrog ukusa. Naime, u javnosti se stječe dojam da je Šeks glavni pozadinski kreator nekih ključnih poteza premijera i Vladine politike. Plenković se osjeća poniženo, jer već sada ozbiljno sumnja da je to bila i Šeksova skrivena namjera. Užasno ga nervira i činjenica da ga neki i u samoj stranci a pogotovo dobar dio javnosti smatra Šeksovim lutkom na koncu, pa ozbiljno razmišlja da se odrekne svoga specijalnog savjetnika, odnosno da ga smjeni s te dužnosti. Baš kao što je to svojedobno učinila predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Jer kako je krenuo Šeks bi mogao udariti i na HDZ-ova spasitelja Tomislava Sauchu, čije bi izmicanje ruke u Saboru bilo kobno za Plenkovića i njegovu vladajuću većinu. Također nitko više nije siguran što Šeks sve još može izreći u eter u narednom periodu, a što bi moglo naštetiti Plenkovićevu autoritetu, pogotovo ako se HDZ-ovu prvoborcu u organizmu pomješaju ‘sabrana djela’ Marijana Badela.

  • Miroslav Zemljak

    Plenkovićev autoritet?? O čemu pišete? Autoritet znači ugled, odvažnost, dostojanstvo, stručnost. Stječe se neprijepornim znanjem, tolerantnom komunikacijom i prijenosom znanja drugima radi općega dobra i napretka.

  • slavko

    Super hik nije donio nikom dobar savjet a anemićni ionako prima upute od štipaća guze u EU tako da smijenio ga ne smijenio nama se isto piše od jednog i drugog